Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nekā personīga: Par Krimas tilta projektēšanu ES un ASV sankciju sarakstos iekļauta firma izstrādā pārvadu Rīgā

Lai sodītu Krieviju par Krimas okupāciju un kara darbības nepārtraukšanu Austrumukrainā, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteica sankcijas pret daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī uzņēmumiem, kas saistīti ar Krievijai svarīgām nozarēm - finanšu operācijām, aizsardzību un enerģētiku. Sankcijas vērstas arī pret uzņēmumiem, kas projektēja un būvēja vienu no Krievijas propagandas simboliem - tiltu, kas savieno Krieviju ar Krimu. Tomēr iekļaušana sankciju sarakstos nav šķērslis, lai Rīgas dome turpinātu sadarbību ar firmu, kas projektējusi Krimas tiltu. Šis Krievijas uzņēmums šobrīd piedalās apjomīga jauna satiksmes pārvada sagatavošanā Rīgā.

2018.gada 15.maijs. Kerčas šaurums. Krievijas televīzijas ar sajūsmu tiešraidēs stāsta kā uz grandiozo tiltu, kas turpmāk savienos Krieviju un Krimu, ieradies prezidents Vladimirs Putins. Viņš sarokojas ar tilta būvētājiem un projektētājiem, visus uzliela par lieliski paveiktu darbu. Iekāpj oranžā KAMAZ un milzu kolonnas pavadībā dodas tilta atklāšanas braucienā. Tas viss tiešraidē kā 9.maija parāde redzams galveno Krievijas televīzijas kanālu ēterā. 

No Putina ne soli neatkāpjas kāds vīrs. Tas ir ar prezidentu cieši saistīts ASV un Eiropas sankciju listēs iekļautais miljardieris Arkādijs Rotenbergs, kura firmas tiltu būvēja. Viņi ar brāli Borisu ieguvuši daudzus apjomīgus Krievijas projektus. Rotenbergu firma ražo cauruļvadus GAZPROM. Par 7 miljardiem būvēja objektus Soču olimpiādes vajadzībām. Rotenbergiem pieder Krievijas SMP Bank, kam Latvijā bija meitas uzņēmums. Brālim Borisam un dēlam Romānam no sankcijām izvairīties ļāva savulaik iegūtā Somijas pilsonība. Viņu ģimenei joprojām pieder firma Latvijā, kuras īpašumā atrodas smalka villa Garkalnē ar nosaukumu Safīri.

Krievijas televīzijas lepojas, ka Krimas tilts pasaulei apliecinot Krievijas inženieru, projektētāju un būvnieku spējas. Un tas arī tiek plaši izmantots kā politiskās propagandas simbols. 

Pirms diviem gadiem, kad tilta projektēšana un būvniecība uzņēma apgriezienus, ASV Finanšu ministrija vērsa sankcijas pret uzņēmumiem, kas projektēja un būvēja Krimas tiltu. Starp tiem arī projektētāji no Sanktpēterburgas firma Institut Giprostrojmost. ASV amatpersonu teiktais bija tiešs: “Krievijas īstenotā tilta uzbūvēšana kalpo par atgādinājumu tam, ka turpinās Krievijas gatavība neievērot starptautiskās tiesības”. Pirms diviem gadiem arī NATO nosodīja tilta būvniecību un maijā paziņoja, ka šādi “Krievija turpina demonstrēt acīmredzamu necieņu pret starptautiskajām tiesībām”.

Šogad jūlijā Eiropas Savienība publicēja savu sarakstu ar firmām, kas Krimas tilta dēļ kļuvušas toksiskas. Arī starp tām ir uzņēmums Giprostrojmost. Tas nozīmē - ar šo firmu aizliegts sadarboties arī Latvijā. 

Sanktpeterburgas firma Institut Giprostrojmost radusies 68.gadā. Piedalījusies lielāko ceļa būvju gatavošanā Krievijā. Nesenie projekti vēl bez Krimas tilta - ceļi Soču olimpiskajām spēlēm un projekts Jamalas pussalā aiz polārā loka, kur Krievija būvē sašķidrinātās gāzes ražotni. 

Giprostrojmost ar Latviju saistīts kopš 2000 gadu sākuma. To var redzēta arī kompānijas mājas lapā internetā. Uzņēmums piedalījies par zelta tiltu dēvētā Dienvidu tilta projektēšanā. Tam sekojuši darbi Salu tilta remonta pirmajā kārtā. Kā skaidro vietējā Latvijas firma L4, viņiem tobrīd pietrūcis zināšanu un lai izpildītu konkursa nolikumu, piesaistījuši projektētājus no Krievijas. Kopā izveidota pilnsabiedrība SALU TILTS. Bet 2011.gadā tā likvidēta un sadarbības ar Giprostrojmost viņiem vairs nav bijis.

Latvijā Giprostrojmost bija nodibinājis meitas uzņēmumu. Biroju mājā Skolas ielā tā pārstāvjus gan sastapt vairs nevar - pirms trim gadiem viņi izvākušies. Vienīgā kontaktpersona Latvijā telefonus atslēgusi. 

Tomēr ASV un Eiropas sankciju sarakstā iekļautais uzņēmums darbu Rīgā turpina. Pirms dažiem gadiem Rīgas domes Satiksmes departaments meklēja projektētājus jaunajam gandrīz 3 kilometrus garajam satiksmes pārvadam, kas savienos vienu no tā saucamās Austrumu maģistrāles posmiem - Piedrujas ielu ar Gustava Zemgala gatvi. Konkursā pieteicās un 2016.gadā uzvarēja īpaši šim projektam izveidota pilnsabiedrība G.B.V. Tās biedri ir divi Latvijas uzņēmumi un Giprostrojmost

Latvijas puses firma Vektors T un tās direktors Nekā personīga apliecina, ka darbs ar kolēģiem Krievijā notiek joprojām. Par viņu iesaisti Krimas tilta projektā Vektors T zinot. Bet to par šķērsli sadarbībai neuzskata. Drošības iestādes vai kāds cits par iespējamiem riskiem brīdinājumus nav izteicis. Un arī banku pārskaitījumi joprojām notiekot bez aizķeršanās. 

Sanktpēterburgas uzņēmuma otrajai personai tehniskajam direktoram Igoram Koļiševam kopš 2004.gada ir derīgs Latvijā izsniegts sertifikāts par to, ka viņš var strādāt par tiltu projektētāju. Kā Nekā personīga noskaidroja Latvijas būvinženieru savienībā pirms 2 nedēļām sankciju sarakstā esošās Krievijas firmas pārstāvim piešķirts jauns beztermiņa sertifikāts ar iespēju sniegt savus pakalpojums Latvijā.

Rīgas domes priekšsēdētājs nespēja sniegt skaidru atbildi vai domei būtu pareizi sadarboties ar Krimas tilta projektētāju. Savukārt Satiksmes departamenta vadītājs uzskata, ka viņus sankcijas nekādā veidā neskar. Vienošanās ar firmu apvienību slēgta vēl pirms aizliegumu ieviešanas. Un visi likumi esot domes pusē. 

Ārlietu ministrija ir citās domās. Ja kāds Latvijā turpina sadarboties ar sankciju sarakstos iekļautu uzņēmumu, tas var draudēt pat ar kriminālatbildību. Pašvaldības, Pašvaldību savienību un Lielo pilsētu asociāciju ministrija jau vasarā informējusi par to kā jārīkojas pēc Eiropas sankciju ieviešanas. 

Kompānija no Krievijas savā mājas lapā norādījusi, ka iesaistīta vēl arī cita satiksmes pārvada projektēšanā - Sarkandaugavā pie Sliežu un Tvaika ielām un Viestura prospekta. Rīgas dome mums apgalvoja, ka šajā posmā Giprostrojmost nestrādā. Lai gan šī  projekta vizualizāciju kompānijas mājas lapā joprojām ir iespējams aplūkot. 

"Mēs centāmies sazināties ar Latvijas puses firmu, kas nodarbojas ar projektēšanas darbiem Sarkandaugavā, lai noskaidrotu vai viņu darbus izpilda kompānija no Krievijas. Viens no uzņēmuma valdes locekļiem un īpašniekiem solīja ar mums sazināties, bet pēc tam visu nedēļu vairs nebija sazvanāms. Kādā dzīvokļu mājā Pļavniekos reģistrētās firmas birojā nevienu uzņēmuma darbinieku sastapt mums neizdevās," ziņo TV3 žurnālisti.

Top komentāri

Sarkandaugavā
S
kur Zemgala gatve atdalās no Viestura Prospekta, 2 joslas centra virzienā pēkšņi pārvēršas vienā (pudeles kakls). Ielas otrā pusē, kur Zemgala gatve piekļaujas Viestura prospektam, ir ierīkots pilnīgi lieks luksofors (tā vietā varēja būt kādus 100 metrus gara nepārtraukta līnija, un pēc tās- atļauta pārkārtošanās no joslas uz joslu).
Aldiss
A
Un kur skatās mūsu banku uzraugs FUKTUK? Kā ir iespējams veikt maksājumu sankcijām pakļautam uzņēmumam? Bankai atņemt licenci, aizklapēt ciet un atdod maksātnespējas administratoriem.
Bobis
B
Nuuuuu...latviijci un viņu Nils atbalsta krievu tautas apzadzējus-miljardierus.....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas