Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

AM: RD attieksme pret Kalpaka pieminekli ir satraucoša

“Mēs esam izbrīnīti par šādu Rīgas domes nostāju, ņemot vērā, ka viena šāda īpašā apkope maksā 22 latus un 79 santīmus. Ja šāda summa rada slogu Rīgas domei, tad Aizsardzības ministrija ir ļoti izbrīnīta. Šai gadījumā ir runa nevis par pieminekli, bet par attieksmi un tas ir ļoti satraucoši,” situāciju par Oskara Kalpaka pieminekļa apkopi komentēja Aizsardzības ministrijas (AM) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Airis Rikveilis.

Rīgas dome ir nosūtījusi vēstuli AM informējot, ka turpmāk nespēs nodrošināt ārpus kārtas pieminekļa apkopi, kas nepieciešama valsts protokola pasākumiem. Līgums starp AM, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Rīgas domi nosaka, ka dome uzņemas nodrošināt pieminekļa uzraudzību un apkopi tāpat kā tiek apkopti citi pieminekļi Rīgā. Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova noliedza pārmetumus, ka pašvaldība atsakās rūpēties par Kalpaka pieminekli. Piemineklis neesot nosaukts par nenozīmīgu un tas pilnīgi noteikti nav politisks lēmums, viņa uzsvēra.

"Mēs turpināsim veikt regulāro pieminekļa apkopi, bet papildus pieminekļa apkopei naudas nebūs," teica A.Kononova. Prognozēt, cik daudz būs ārkārtas pasākumu pie Kalpaka pieminekļa dome nevarot, tāpēc nepieciešamo naudas summu aplēst nesot iespējams. “Ja viņi vēlas, lai pieminekli sagatavo papildus kādam pasākumam, tam būs vajadzīga nauda. Par saviem līdzekļiem to vairs nevarēsim veikt.”

Gadā pie Kalpaka pieminekļa notiekot vidēji desmit pasākumu, tādējādi kopējā summa par īpašu pieminekļa sakopšanu veidotu 230 latus. “Runa, acīmredzot, nav par naudu”, norādīja A.Rikveilis. Ar iepriekšējo Rīgas domi šādas problēmas neesot bijušas. Atgādinām, ka iepriekš Rīgas pašvaldībā mēra krēsls bija TB/LNNK pārstāvim Jānim Birkam. Šajā sasaukumā tēvzemieši netika ievēlēti.

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis atbildes vēstulē Saskaņas centra līderim N.Ušakovam norādīs, ka līdz šim ar Rīgas domi ir bijusi sekmīga sadarbība un paudīs cerību, ka arī esošais sasaukums Ušakova vadībā turpinās sadarbību un turpinās aktīvi piedalīties pie pieminekļa notiekošajos pasākumos. Ministrija uzskata, ka nav pamata debatēm par naudas piešķiršanu no valsts.

Pilsoniskā Savienība (PS) pirmdien nosodīja Rīgas mēra vēstuli AM un paziņoja, ka viņš atteicis līdzekļus Latvijas armijas pirmā komandiera pieminekļa uzturēšanai Rīgā, Esplanādē. Tā ir valdošās SC un LPP/LC koalīcijas klaji ciniska attieksme, kas uzskatāmi iezīmē nacionālo vērtību noniecināšanu, vēršas pret Latvijas valsts patriotisma simbola pulkveža Oskara Kalpaka piemiņu, uzskata PS viens no līderiem Ģirts Valdis Kristovskis.

Pēc partijas rīcībā esošās informācijas N.Ušakovs savā vēstulē ministrijai ir paziņojis, ka turpmāk dome atzīst Oskara Kalpaka pieminekli par Rīgas pilsētai nenozīmīgu un atsakās no tā uzturēšanas. Partija uzsver, ka vienlaikus 12.augustā Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ir lēmusi no rezerves fonda piešķirt 2067 latu dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekļa montāžas un apkārtnes labiekārtošanas darbiem. 13.augustā domes finansējums aptuveni 450 latu apmērā ir ticis piešķirts deputāta Daiņa Turlā (LPP/LC) komandēšanai uz Briseli, lai viņš piedalītos figūriņu ķēdes atklāšanā Briseles skulptūru parkā „Mini Eiropa”.

PS viens no līderiem Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka „šis notikumu kopums uzskatāmi uzrāda aizsākto ideoloģisko vērtību pārorientāciju Ušakova-Šlesera domē.

Oskara Kalpaka piemineklis tika atklāts 2006. gada 22. jūnijā varoņu dienā. Kalpaka piemineklis ir tapis par tautas saziedotiem līdzekļiem 153 460 latu apjomā. Šo summu saziedoja ārzemju latviešu un vietējās privātpersonas, latviešu akadēmiskās studentu organizācijas un skolu jaunatne. Savukārt pieminekļa laukuma izveidošanas un labiekārtošanas izdevumus sedza Aizsardzības ministrija un daļēji Rīgas dome.

(papildināta ar AM komentāru un Rīgas mēra vēstuli AM)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Rīgas mēra Nila Ušakova vēstule Aizsardzības ministrijai

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas