Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Amatnieki gadatirgū uz lielu apgrozījumu necer

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 6.un 7.jūnijā notiks tradicionālais lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus. Uz to tirgoties, dejot, dziedāt, spēlēt teātri aicināti kopumā 2000 dalībnieku.

“Šogad pieteikušies daudzi jauni amatnieki, kas vai nu mājās atcerējušies senos amatus, vai no jauna iemācījušies. Negribam, lai šis tirdziņš kļūst par vienkāršu tirgu, kurā piedāvā jebko. Galvenais ir tautas tradīciju saglabāšana un arī modernos un iekdienā lietojamos priekšmetos var ietvert šī laika iezīmes,” portālam Diena.lv sacīja muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Māra Kuplā. Gadatirgū būs gan audēji, kalēji, keramiķi, rotu lējēji, jostu un prievīšu pinēji, gan citu amatu meistari.

Apmeklētāju skaitu šogad esot grūti prognozēt. “Brauc gan tādi, kas grib atpūsties, gan tādi, kas vēlas pirkt to, kas noskatīts gadu iepriekš un meistaram aizrunāts. Šie cilvēki parasti brauc ļoti agri un ap deviņiem jau skrien ārā ar pirkumiem,” stāsta muzeja pārstāve.

Cenas darinājumiem nosaka paši amatnieki, taču ļoti bieži otrajā dienā tās tiekot pazeminātas.  Esot grūti prognozēt, kas tiks pirkts – vai tie būs sīkumi vai lielas lietas. “Paši amatnieki var satikties vienreiz gadā un skatīties, ko katrs darījis gada laikā, vai tikai atkārtojis to, kas ir labi padevies iepriekšējā gadā.”

Amatnieki – tāšu plēsēji Vizma un Pēteris Zvirbuļi portālam Diena.lv prognozēja, ka Brīvdabas muzeja gadatirgū apmeklētāju netruks, bet par pircējiem esot grūti spriest. Viņi šogad nolēmuši cenas saviem izstrādājumiem pazemināt cenas par 20%.  

Muzeja namiņā kā ikgadu kokgriezējs Ivars Kalniņš veiks paraugdemonstrējumus. Amatnieks spriež, “pārdevēji būs, pircēju nebūs, bet skatītāji gan”.  

Šogad pirmo reizi notiks vizināšana ar laivām pa Juglas ezeru no piestātnes pie Kurzemes zvejniekciema ēkām un iespēja izmēģināt “copes” laivas, kas īpaši aprīkotas makšķerniekiem.

Ieeja muzejā maksās 3 latus, atlaides būs skolēniem, studentiem (Ls 1.50) un pensionāriem (Ls 1).

Gadatirgus notiek jūnija pirmajā svētdienā jau kopš 1971.gada. Šogad tas noris jau 39.reizi.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas