Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Amatpersonu atbildību par tilta būvniecību nevērtē, aicinās palīgā ekspertus

Lai noskaidrotu, vai 27 miljoni latu, kurus Valsts kontrole (VK) uzskata par izšķērdētiem Dienvidu tilta būvniecības procesā, tiešām klasificējami kā pašvaldībai nodarīti zaudējumi, Rīgas dome plāno lūgt neatkarīgu ekspertu palīdzību. To trešdien domes pretkorupcijas komisijai pastāstīja par tilta būvniecību atbildīgās iestādes – pilsētas attīstības departamenta direktors Gvido Princis, kurš arī atzīmēja, ka pašvaldība nepiekrīt visiem VK pārmetumiem.

Ekspertiem darbs būs jāpabeidz līdz oktobrim, jo tieši līdz šim laikam VK lūgusi pašvaldību izvērtēt iespējas atgūt būvniecības gaitā nelietderīgi izlietotos miljonus, vienojoties ar būvdarbu izpildītāju – AS Dienvidu tilts — par nepamatotā sadārdzinājuma dzēšanu.

Komisija arī lūdza domes vadību lemt par iespēju pārskatīt visu šobrīd noslēgto būvniecības līgumu nosacījumus, jo celtniecības izmaksas pēdējos gados ir ievērojami kritušās.  

Kaut arī partijas Jaunais laiks (JL) deputāte Baiba Brigmane uzstāja, komisija izvēlējās nemeklēt un publiski nenosaukt amatpersonas, kuras ir atbildīgas par naudas izšķērdēšanu, lai rosinātu viņu atbrīvošana no amatiem. Pilsētas galva Jānis Birks (TB/LNNK), kurš arī bija ieradies uz sēdi, norādīja, ka «nevienam no klātesošajiem nav morālas tiesības tēlot tiesnesi» un aicināja deputātus ļaut šo lietu izmeklēt tiesībsargājošajām institūcijām. «Ja būs pārkāpumi, tā vai citādi mēs nonāksim pie amatpersonu atbildības,» viņu papildināja komisijas vadītājs Einārs Cilinskis (TB/LNNK).

Diena jau vēstīja, ka VK revīzijā konstatējusi, ka Dienvidu tilta celtniecībā izšķērdēti 27 miljoni latu. Zaudējumi radušies, jo dome ir rīkojusies nelikumīgi, noslēdzot līgumu ar būvniekiem par nosacījumiem, kas pirms tam nebija konkursa noteikumos. Konkursā bija paredzēts, ka maksimālais sadārdzinājums var būt 10%, bet, slēdzot līgumu, jau vairs nav nekādu ierobežojumu un tiek pieņemti tie nosacījumi, kādi ir būvniekam, ka apmakstāts tiek jebkurš sadārdzinājums.

“Šeit ir mazliet atšķirīga pieeja faktu interpretācijā,” pārmetumiem nepiekrīt G.Princis un skaidro, ka pēc VK uzskatiem maksimālā sadardzinājuma neiekļaušana līgumā ir būtiskas izmaiņas, savukārt departamenta izpratnē tas ir tikai precizējums. Uz B.Brigmanes jautājumu, vai departaments joprojām uzskata, ka būvniecības procesā viss ir bijis pilnīgā kārtībā, kā to paudis agrāk, G.Princis atbildēja, ka neatceras, ka pats kādreiz tā būtu teicis un šobrīd vēlējās atturēties no kādiem kategoriskiem apgalvojumiem.    

VK konstējusi, ka būvniekiem samaksāts vairāk nekā vajadzētu, jo dubults būvizmaksu sadārdzinājums attiecināts uz metālu, kas Latvijā līdz šim neizmantotās konstrukcijas dēļ ir Dienvidu tilta galvenais materiāls. Tam sadārdzinājums aprēķināts gan pēc Londonas biržas koeficienta, gan ņemot vērā Latvijas inflāciju. Domes finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse gan nesaskata nekādu dubultu uzcenojumu, norādot, ka sadārdzinājums tika rēķināts pēc trīs faktoriem – patēriņa cenu pieauguma, metāla sadārdzinājuma un valūtas kursa izmaiņām. I.Tiknuse arī uzsvēra, ka starptautiskas auditoru kompānijas ir auditējušas pašvaldības gada pārskatus vairākas reizes un neviena nav apšaubījusi darījumu likumību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Nauda izšķērdēta, bet atbildīgo nav

Dienvidu tiltu turpinās būvēt

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas