Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Aptaujātie domnieki atbalsta lobētāju reģistra izveidi

Lai nodrošinātu lielāku atklātību Rīgas pašvaldības darbā, domes pretkorupcijas komisija piedāvā ētikas kodeksā iekļaut uzvedības noteikumus darbiniekiem saskarsmē ar lobētājiem un izveidot publiski pieejamu lobētāju reģistru. Korupcijas pētnieki ieceri vērtē pozitīvi, atzīmējot, ka tās funkcionēšana būs atkarīga no iesaistīto ieinteresētības. "Pastāv risks, ka domes darbinieki to neuztvers īpaši nopietni," piebilst Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka. Gaida priekšlikumus

Saskaņā ar otrdien pretkorupcijas komisijā atbalstītajiem grozījumiem ētikas kodeksā lobētājs ir fiziska vai juridiska persona, kas apzināti komunicē ar pašvaldības darbiniekiem, lai ietekmētu lēmumu pieņemšanas procesu noteiktu privātpersonu interešu īstenošanai. Pēc saskarsmes ar lobētāju pašvaldības amatpersonām būs pienākums darīt zināmu viņa vārdu, pārstāvētā uzņēmuma nosaukumu, apspriesto tēmu un komunikācijas veidu, ievietojot šo informāciju Rīgas domes mājaslapā.

No vairākiem komisijas locekļiem izskanēja iebildumi pret juridiskajām nepilnībām dokumentā, piemēram, izpilddirektors Andris Grīnbergs uzsvēra, ka tajā par lobētājiem nav uzskatāmas nevalstiskās organizācijas, taču "tā ir ļoti aktīva lobētāju daļa". Komisijas vadītājs Einārs Cilinskis (TB/LNNK) skaidroja, ka grozījumi tapuši pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas sagatavotā parauga, un aicināja līdz nākamajai sēdei iesniegt priekšlikumus projekta uzlabošanai.

Vēršas pret konkurentiem

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) lobēšanas kārtības reglamentēšanu ierindo starp darbiem, kas pretkorupcijas komisijai jāpaveic vēl līdz šī sasaukuma beigām, atbalstu idejai pauž arī citu koalīcijas partiju politiķi. "Lobēšana ir viens no aktuālākajiem jautājumiem, kas skar projektu attīstīšanu," stāsta Tautas partijas frakcijas vadītāja vietniece Sarmīte Pīka. Viņai ir nācies ar to saskarties, un arvien biežāk novērojams, ka lobējot atsevišķas kompānijas vēršas pret konkurentiem.

"Ja tāds lēmums komisijā ir pieņemts, tad reģistrs jātaisa," saka LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Ameriks. "Par normālu" ideju uzskata arī LSDSP frakcijas vadītājs Andrejs Vilks, taču domā, ka vispirms vajadzīga lobisma tiesiskā regulācija valsts līmenī.

Pasaulē izplatīta prakse

Korupcijas pētnieks Valts Kalniņš norāda, ka citur pasaulē lobētāju reģistrs ir izplatīts standarts atklātākai politikai. "Latvijas apstākļos jau tradicionāli grūtākais ir panākt, lai lobēšana nenotiktu pilnīgi neformālā vidē — draugu un paziņu lokā. To līdz galam neizskaudīs, bet uz to vajadzētu tiekties," viņš uzskata. Pēc V.Kalniņa domām, būs sarežģīti lobētāju reģistru uzturēt, ja paši lobētāji to nevēlēsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas