Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Aptiekas vietā — akvaparks

Pirtis, solāriji, masāžas kabineti, restorāns un akvaparks — tā ir tikai daļa no atpūtas iespējām, ko saskaņā ar SIA Baltfarm projektu Pļavniekos, A.Saharova ielā 3a, piedāvās veselības centrs. Apkārtējo namu iedzīvotājiem šī vīzija gan nešķiet vilinoša — viņus satrauc, ka centrs atradīsies pārāk tuvu dzīvojamai mājai, līdz ar to dienas laikā dzīvokļos trūks saules gaismas, savukārt apmeklētāji radīs lielu troksni un pārpildīs ar savām automašīnām iekšpagalmu, jo stāvvietu visiem nepietiks.

Uzņēmums pārmetumus sauc par nepamatotiem, sakot, ka iedzīvotāji ir slikti informēti par ieceri.

Daļa Pļavnieku iedzīvotāju iebilst pret projektu, izsakot bažas par auto pārblīvētiem pagalmiem

Pašvaldības īpašumā esošais zemesgabals A.Saharova ielā 3a, kur kādreiz bija plānots izveidot bērnu spēļu laukumu, vairākus gadus pamests novārtā. 90.gadu beigās tas tika iznomāts ASV uzņēmuma pārstāvjiem Latvijā — Transnacionālajai Baltijas kompānijai un Baltfarm, kas plānoja tur uzcelt aptieku un pat saņēma būvatļauju. Taču no ieceres nācās atteikties, jo drīzumā valdība pieņēma lēmumu par aptieku būvniecības ierobežošanu. Jaunais uzņēmuma projekts paredz aptuveni 3000 kvadrātmetru lielajā zemesgabalā izveidot modernu veselības centru. Transnacionālās Baltijas kompānijas un Baltfarm valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Kulagins lēš, ka to apmeklēs ap 100 cilvēku stundā. "Pie mums atpūsties brauks no visas Rīgas," ir pārliecināts A.Kulagins.

Baidās no tumsas


"Tas taču ir pilnīgs vājprāts," Dienai satraukts saka A.Saharova ielas 3.nama iedzīvotājs Oļegs Tihonovs, kurš, tāpat kā citi šī nama iemītnieki, uzskata, ka ēka būs septiņu stāvu augstumā, tas liek raizēties par gaismas trūkumu dzīvokļos. Savukārt ēkas funkcija vedina domāt, ka apmeklētāji radīs lielu troksni un neērtības, novietojot auto iekšpagalmā, tādējādi arī apdraudot bērnus, kas turpat spēlējas, uzsver cita nama iedzīvotāja pensionāre Aleksandra Vasīlijeva. Gan viņa, gan O.Tihonovs apgalvo, ka projekta attīstītāji ar mājas iedzīvotājiem nav runājuši.

A.Kulagins to atspēko, sakot, ka tika rīkotas divas projekta prezentācijas — 10. un 12.jūlijā. "Uz pirmo ieradās 20 cilvēku, galvenokārt pensionāri un sarīkoja tādu klaigāšanu, ka mums tas tirgus bija jāpārtrauc, bet uz otru neieradās neviens," stāsta uzņēmējs, piebilstot, ka tieši nezināšanas dēļ arī radušies vairāki pārpratumi.

Pārmetumus noraida


Iedzīvotāju priekšstats, ka ēka būs septiņus stāvus augsta, ir maldīgs. Saskaņā ar projektu, kas nule noslēgušās sabiedriskās apspriešanas laikā bija publiski pieejams, centrs tiks izvietots 16 metru augstumā trīs stāvos un sasniegs pretī esošās ēkas piektā stāva līmeni. Tikai tornis, kurā novietos divu slīdkalniņu starta laukumu, stiepsies līdz septītā stāva līmenim, taču tas atradīsies Pavasara gatves pusē, neaizēnojot nevienu māju.

A.Kulagins noraida arī pārmetumus par gaismas trūkumu, skaidrojot, ka attālums no jaunās ēkas tālākā punkta (torņa) līdz A.Saharova ielas 3.namam būs vairāk nekā 25 metri, kas atbilst būvnormatīviem (attālumam no vienas ēkas līdz otrai, ja būve ir līdz trim stāviem, jābūt 15 metriem). Viņš uzsver, ka divu gadu laikā, strādājot pie projekta, tā autors, projektēšanas biroja Arhstadija arhitekts Aldis Polis veicis apgaismojuma mērījumus 22.martā un 22.septembrī, un konstatējis, ka uzrādītais apēnojums nesasniedz pat ēkas A.Saharova ielā 3 pamatus.

Atsaucoties uz licencēta ģeodēzista slēdzienu par grunts stāvokli šajā zemes gabalā, uzņēmējs saka, ka daudzi ir nepamatoti satraukušies par veselības centra celtniecības laikā iespējamo tuvējo māju plaisāšanu. Arī raizes par milzīgu troksni, viņaprāt, ir pārspīlētas. Autostāvvietu problēmu savukārt paredzēts atrisināt, A.Saharova ielas pusē izbūvējot stāvvietu deviņām mašīnām un noslēdzot līgumu ar maksas stāvvietu starp dzīvojamām mājām Pavasara gatvē par vēl 35 automašīnu novietošanu. "Un, ja ar šīm vietām nepietiks, varam apsvērt iespēju slēgt līgumu ar stāvvietu A.Saharova ielas pretējā pusē," skaidro A.Kulagins.

Tikai skiču stadijā


"Autostāvvietu daudzums būs viens no kritērijiem, pēc kuriem projekts tiks vērtēts. Pašvaldība, pieņemot lēmumu, izvirzīs arī nosacījumu, ka projekta saskaņojams tikai tad, ja tiek izpildītas visas prasības," Dienai uzsver Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Marija Ābeltiņa.

Patlaban projekts atrodas skiču stadijā — sestdien noslēgusies tā sabiedriskā apspriešana un pēc rezultātu apkopošanas pilsētas būvvalde ieceri virzīs izskatīšanai Rīgas domē. "Mēs esam saņēmuši vairāk par simtu negatīvu atsauksmju no pretējās mājas iedzīvotājiem, taču arī vairākus simtus pozitīvu vērtējumu gan no apkārtējo māju, gan citu Rīgas mikrorajonu iedzīvotājiem", piebilst M.Ābeltiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas