Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ar baltajām lentītēm aicina aizstāvēt vārda brīvību

Rīgas dome (RD) saņēmusi organizācijas _"Delna" _pieteikumu par vēlmi rīkot pasākumu pie Brīvības pieminekļa piektdien 16.janvārī, _Dienai _apstiprināja Rīgas domē. Pašvaldībai nav iebildumu pret tā sarīkošanu, sacīja RD pārstāvis Uģis Vidauskis. Pasākuma rīkotāji rīt pie Brīvības pieminekļa dalīs baltas lentītes, ko ikviens jau aicināts šodien izgatavot pats un piestiprināt pie apģērba, somas vai auto.

"Vēlamies saglabāt katra cilvēka aktivitāti un vēlmi līdzdarboties politikā un neļauties bailēm tikt apcietinātam," Dienai uzsvēra akcijas iniciatore "Delnas" direktore Laura Miķelsone. Vēlamies panākt, lai ar baltajām lentītēm staigā tie, kuri grib runāt un nevis ņemt rokā akmeni, kuri grib būt sadzirdēti, viņa uzsver. L.Miķelsone norāda, ka, lai gan pasākums ir reģistrēts kā pikets, tā tomēr nebūs, tas darīts vien tādēļ, “lai mēs būtu droši, ka vispār kaut kas notiek.”

Akcijas "Ieklausies! Es esmu Latvija" mērķis ir paust nosodījumu vandālismam, kas notika Doma laukumā pēc 13. janvāra demonstrācijas un iestāties par vārda un pulcēšanās brīvībām.

Akcijas iniciatore ir "Delna", bet tai pievienojušās jau daudzas citas sabiedriskās organizācijas, to vidū, Latvijas Pilsoniskā alianse, Pasaules Dabas fonds, Sabiedriskās politikas centrs Providus, Eiropas kustība Latvijā, Vēlēšanu reformas biedrība un citas. Pasākuma rīkotāji sagatavojuši arī aicinājumu.

"Latvijas iedzīvotāju neuzticēšanās valsts varai ir pārsniegusi kritisko robežu. To apliecina lielais iedzīvotāju skaits tautas sapulcēs, piketos un citos pasākumos, kā arī aizvien pieaugošais izmisums, ko redzam sev apkārt. Mēs nosodām politisko cinismu un tiesisko nihilismu, vienaldzību pret sabiedrības vajadzībām un viedokļiem, kas ir laiduši dziļas saknes Latvijas varas elites ikdienā," teikts aicinājumā. Tajā pausta prasība Saeimai un valdībai "nekavējoties un pēc būtības uzsāk sociālekonomisko un tiesisko problēmu risināšanu, kas balstīta konstruktīvā dialogā ar sabiedrību," sacīts aicinājumā.

Šis nav vienīgais akcijas pieteikums, ko šajās dienās saņēmusi Rīgas dome.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) iepriekš bija pieteikusi piketu 22. janvārī, taču pēc 13. janvāra notikumiem šo iesniegumu atsaukusi. LSA trešdien izplatīja paziņojumu, ka tā nav piedalījusies 13.janvāra akcijā Doma laukumā un neatbalsta "tāda varas maiņu, kas paralizētu valsts pārvaldes lemt spēju". Tā uzsver, ka līdz šim dialogs ar valdību bijis nepietiekams, un pieļauti lēmumi, kuri būtu pārskatāmi, tomēr LSA tic, ka šis dialogs iespējams ar pašreizējo valdību un tās vadītāju.

Savukārt protesta akcijas organizēšanu Rīgas dome šodien aizliedza Rīcības partijai (RP), kas to vēlējās saīkot sestdien Vecrīgā. RD izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis skaidroja, ka lēmums pieņemts, pamatojoties uz Drošības policijas izteikto vērtējumu. Tā norādījusi, ka pasākums noteikti tiktu izmantots, lai rīkotu jaunas nekārtības.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Aicinājums "Ieklausies! Es esmu Latvija"

Parakstus var sūtīt uz šo adresi: [email protected]

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas