Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Atjaunos ugunsgrēkā cietušo Hamaņu muižu

Hamaņu muiža ir jāatjauno, un tas jādara par nomnieku naudu — tāda ir Rīgas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) nostāja jautājumā, ko darīt ar svētdien ugunsgrēkā cietušo kultūrvēsturisko ēku Pārdaugavā, Slokas ielā 41. Īpašumu apsaimniekojošais uzņēmums, kurš uz muižai pieguļošās zemes iecerējis būvēt jaunceltnes, pirmdien apliecinājis gatavību veikt rekonstrukciju atbilstoši nomas līguma nosacījumiem.
Ugunsdzēsēji uzskata, ka kultūrvēsturiskā pieminekļa dedzināšana bijusi tīša, jo sākusies no jumta

Pērn tāds pats liktenis piemeklēja divus citus vērtīgus koka arhitektūras pieminekļus — kinoteātri Arkādijas parkā un Zaļo skolu Ziemeļblāzmā. Gan toreiz, gan tagad ugunsdzēsēji sākotnēji izvirza versiju, ka ir notikusi ļaunprātīga dedzināšana. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses sekretāre Inese Veisa skaidro, ka degšana sākās dienvidū ēkas jumta daļā, kad muižas sargs bija devies pusdienas pārtraukumā, taču "no jumta māja, kurai nav pieslēgta elektrība, nedeg". Lai lietas apstākļi kļūtu skaidrāki, tiks veikta ekspertīze.

Pauž gatavību restaurēt


Liesmas Hamaņu muižas ēkā svētdien plosījās aptuveni 200 kvadrātmetru lielā platībā, pilnībā nopostot vienu ēkas malu. Pēc Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāja padomnieka arhitekta Pētera Blūma teiktā, "vecākā muižas daļa no XIX gadsimta pirmās puses ir saglabājusies," ugunsgrēkā cietusi tikai jaunākā piebūve. "Šeit nevar būt nekādas diskusijas par to, vai tā ir jāatjauno!" viņš piebilst.

Hamaņu muižas vēsturiskie dati
  • XIX gs. beigās Hamaņu muiža nosaukumu ieguvusi no Slokas ielai pretim esošās Hamaņa ielas, nevis no filozofa Johana Georga Hāmaņa, kas dzīvoja agrāk — XVIII gs.

  • Dzīvojamā ēka ievērojama ar vēlīnā klasicisma un neoklasicisma arhitektūras elementiem: tornīti, kolonnām, dekoratīviem skursteņiem u.c., kā arī romantisma elementiem: XX gs. mūrēto paviljonu.

  • No topogrāfiskā viedokļa muiža iezīmē Slokas ielas vēsturisko veidošanos XIX gs. sākumā.

  • Parks ar veciem dižkokiem ir tipiska šādu muižu sastāvdaļa; Hamaņu muiža nav iedomājama bez parka, tāpat kā Pētera baznīca bez smailes.

Pēc arhitekta Pētera Blūma stāstītā

Īpašumu nomājošā uzņēmuma Mono valdes loceklis un akcionārs Benjamins Kajems pret to neiebilst, norādot, ka "viss objekts ilgus gadus bijis apdrošināts." Cits firmas pārstāvis Oļegs Krasiļņikovs piebilst, ka Mono līdz šim veicis muižas inventarizāciju, tajā skaitā fotofiksāciju. Tas kopā ar projekta izstrādi izmaksājis apmēram 150 tūkstošus latu.

Diena jau rakstīja, ka pašvaldība zemi uz 25 gadiem uzņēmumam iznomāja 1999.gadā ar nosacījumu veikt muižas kapitālo remontu un restaurēt to. Tā kā septiņu gadu garumā nekas netika izdarīts, pagājušajā gadā J.Birks (tobrīd — Rīgas vicemērs) rosināja līgumu lauzt. Ir pagājis vēl viens gads, bet tas joprojām ir spēkā, jo, kā pirmdien skaidroja J.Birks, "līguma laušanas nosacījumi nebija izdevīgi pašvaldībai". Taču, tā kā pilsētas attīstības komiteja neapstiprināja uzņēmuma koncepciju par Hamaņu muižas un tās apkārtnes attīstību, restaurācijas darbi vēl nav sākti, skaidro B.Kajems. Savukārt O.Krasiļņikovs kā vēl vienu kavēšanās iemeslu min to, ka attīstības departaments nav sagatavojis restaurācijas noteikumus. Atbildi no departamenta par to, cik tālu ir noteikumu izstrāde, Dienai pirmdien neizdevās saņemt.

Dedzinātājus neatrod


P.Blūms, kuram ir "derdzīgi skatīties" uz to, kā gadiem ilgi šāds kultūrvēsturisks piemineklis brūk kopā, uzskata, ka apsaimniekotājs saņemto uzticības kredītu nav attaisnojis.

J.Birks, kurš otrdien kopā ar citiem pašvaldības pārstāvjiem dosies uz Hamaņu muižu, lai klātienē iepazīties ar notikušo, izsaka cerību, ka šis būs pēdējais šāda veida gadījums, kā risinājumu minot, ka turpmāk "katram īpašumam ir jābūt saimniekam" un tam par pienākumu nepildīšanu "jāsaņem sods." Jāatgādina, ka pagājušajā gadā tāds pats liktenis piemeklēja divus citus vērtīgus koka arhitektūras pieminekļus — kinoteātri Arkādijas parkā un Zaļo skolu Ziemeļblāzmā. Abas ēkas atradās pašvaldības apgādībā, bet jau desmit gadus netika pilnvērtīgi apsaimniekotas. Nodegušo kinoteātri šogad demontēja un saglabājušās detaļas nodeva pašvaldības aģentūras Rīgas dārzi un parki glabāšanā. Tā vietā, vecajā izskatā, plānots uzcelt vides izglītības centru, izmantojot ekoloģiskus materiālus un tehnoloģijas. Restaurēt plānots arī Zaļās skolas ēku.

Vainīgos pie šo abu ēku nodedzināšanas policijai tā arī nav izdevies noskaidrot, atzīst Valsts policijas preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākais inspektors Aigars Bērziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas