Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Bastejkalna remontdarbi iekavēsies par mēnesi



Iekavējuši par mēnesi, būvnieki sola darbus pabeigt līdz Jāņiem. Sodu nemaksās.


Jau dažus mēnešus rīdzinieki un Rīgas viesi nolūkojas uz uzrakņāto Bastejkalnu pašā Rīgas centrā. Būvnieki par veselu mēnesi iekavējuši darbus, taču apsolot gadu ilgāku remonta garantiju, izsprukuši no soda naudas. Strūklaku viņi solījās pabeigt 20.jūnijā. Taču tagad radies jauns šķērslis — neapmierinātību ar remontu izteikuši kultūras mantojuma sargi, tādēļ būvniecība apturēta.

Bastejkalna kaskādes strūklakai, strūklakai Ziedoņdārzā un Kronvalda parkā bija jābūt izremontētai līdz 21.maijam. Tā paredz starp pašvaldības aģentūru Rīgas dārzi un parki (RDP) un uzņēmumu JS&J Ūdensmeistars noslēgtais līgums. Taču būvnieku vainas dēļ Rīgā par aptuveni mēnesi kavējas to palaišana. Lai gan Rīgas domes finansēto turpat 338 tūkstošus latu vērto remontu būvnieki neveica laikus, pašvaldība sodu viņiem nepiemēroja. Iemesls — uzņēmums piedāvāja pašvaldībai ilgāku garantijas laiku, proti trīs gadus. "Mēs nolēmām, ka būvnieku piedāvātā garantijas laika pagarināšana par gadu ir nozīmīgāks ieguvums nekā 2000 — 3000 latu soda nauda, ko mēs būtu iekasējuši. Lietderība ir lielāka šajā gadījumā nekā sodu paņemt," saka RDP par strūklakām atbildīgais darbinieks Andris Gremze. Taču, kā lai nodrošina, ka arī nākamreiz neatkārtojas līdzīga situācija — konkursā uzņēmums uzvar, solot iekļauties noteiktajā termiņā, bet pēc tam darbus ievelk? "Es paredzu, ka turpmāk jebkuram pretendentam tas liks uzmanīties. Neslava pa pasauli tas ir daudz," domā A.Gremze.

JS&J Ūdensmeistars valdes priekšsēdētājs Jānis Sirmais skaidro, ka kavēšanās notikusi tehnisku iemeslu dēļ — bijis ilgāk jāgaida, kad materiāli apžūs. "Tagad mums bija atlikušas divas, trīs dienas un būtu pabeiguši. 20.jūnijā strūklaka būtu gatava," saka J.Sirmais. Šajā mēnesī būvnieki veica akmeņu apdari un teritorijas labiekārtošanu.

Taču Valsts kultūras pieminekļu inspekcija (VKPAI) pamanīja, ka strūklakas remontā tiek izmantoti pavisam citi akmeņi nevis šūnakmeņi, kas tur jau vēsturiski ir bijuši. "Rudenī mums RDP solīja, ka pēc strūklakas remonta viss būs tāpat kā agrāk un nekādu jaunu materiālu nebūs," saka VKPAI vadītāja vietnieks pieminekļu uzraudzības darbā Jānis Asaris. Taču tagad apsekojot strūklaku, inspekcijas speciālisti konstatēja, ka Bastejkalna ūdenskritumu kaskādē pilnībā demontēts vēsturiskais veidojums — no jauna monolītbetona lējumā izveidots strauta gultnes ietvars ar ūdenskritumu pārkarēm un paplašinātiem baseiniem, kā arī notiek šīs gultnes apmūrēšanas darbi ar granīta laukakmeņiem un dolomīta akmeņiem. Tādas izmaiņas bija nepieciešams saskaņot ar VKPAI, norāda J.Asaris. A.Gremze gan atsakās komentēt, kāpēc par strūklakas remontu nav informēti kultūras mantojuma sargi. Visas trīs puses otrdien tiksies Bastejkalnā un izrunās pieļautās kļūdas un kā tās labot. J.Sirmais prognozē, ka darbi pēc tikšanās atsāksies un būvnieki strūklaku tomēr pabeigs 20.jūnijā. "Termiņu otrreiz nepārkāpsim," viņš saka. Arī J.Asaris nav noraidošs — "Mēs neesam par to, ka jākavē darbi. Būtiski, lai strūklakas vizuālais tēls ir maksimāli labs pilsētai. Ja būs atsaucība no būvniekiem, tad viņi varētu nākamnedēļ atsākt darbu." Savukārt RDP norāda — ja strūklaku tiešām pabeigs 20.jūnijā, ūdens tajā sāks čalot jūlija sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas