Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Būvniecībā «renovēs» likumus

Beidzot pienācis laiks ķerties pie pamatīgas būvniecības nozarei būtisko likumu un nozares pārvaldes rekonstrukcijas, uzskata vairākas būvnieku organizācijas, kas Ekonomikas ministrijai (EM) iesniegušas virkni priekšlikumu par to, kā risināt gan ar darbaspēku, gan ar kontroles trūkumu, gan ar valsts iepirkumu procedūrām saistītās problēmas. Ja EM uzņēmēju ierosinājumus atbalstīs, tā solās būt lielākā būvniecības nozares reforma pēdējo gadu laikā. Lai rastu kopīgu risinājumu, EM izveidota speciālā darba grupa, kas trešdien sanāks uz savu pirmo sēdi.
Nozares priekšlikumi: stingrākā kontrole, nodokļu izmaiņas,
amatnieku kvalifikācijas sistēmas ieviešana

Divas inspekcijas vienā


Aicinājumu EM parakstījusi Būvnieku asociācija, Būvinženieru savienība, Būvmateriālu ražotāju asociācija, Būvniecības attīstības stratēģiskās partnerība, Valsts Būvinspekcija u.c. organizācijas. EM valsts sekretāra vietnieks būvniecības jautājumos Raimonds Jonītis Dienai stāsta, ka arī vairākums ministriju bija ļoti atsaucīgas aicinājumam iesaistīties darba grupā, jo ar būvniecības regulējumu saistītas problēmas gadiem sagādā galvassāpes arī valsts iestādēm. "Mūsu galvenais uzdevums - panākt pēc iespējas lielāku nozares uzraudzības centralizāciju," uzsver R.Jonītis. Tam kalpošot, piemēram, Valsts Būvinspekcijas un Valsts Energoinspekcijas apvienošana vienā iestādē. Ar laiku tā daļēji varētu pārņemt arī citu uzrauginstitūciju funkcijas. Daži būvnieki gan pagaidām šo ieceri vērtē diezgan skeptiski. Valsts Būvinspekcijas darba kvalitāte ir jāceļ, motivējot tās darbiniekus ar lielākām algām, nevis apvienojot to ar kādu citu organizāciju, pārliecināts Latvijas Būvnieku asociācijas vadītājs Viktors Puriņš.

Jāpaplašina VID pilnvaras


Savukārt paši būvnieki par vienu no galvenajām nozares problēmām uzskata nelegālo nodarbinātību. Pēdējā laikā darbaroku trūkuma dēļ šī parādība esot ieguvusi jaunas, nepatīkamas pazīmes: ja darba devējs nav gatavs apmierināt darbinieka prasības pēc lielākās algas, cilvēks aiziet strādāt nelegāli vai puslegāli individuālajā sektorā. Lai risinātu šo problēmu, asociācijas, pirmkārt, piedāvā izsvītrot no Būvniecības likuma normu, kas atļauj fiziskām personām veikt celtniecības darbus "saviem spēkiem". Reālajā dzīve, pēc būvnieku klāstītā, notiek tā: zemes īpašnieks sadala zemi vairākos apbūves gabalos, uz katru atsevišķi izņem būvatļauju un sāk ciemata celtniecību, likuma izpratnē - "saviem spēkiem". Nozares pārstāvji piedāvā arī paplašināt Valsts ieņēmumu dienesta pilnvaras, atļaujot nodokļu administrācijas pārstāvjiem veikt pārbaudes celtniecības objektos, pieprasīt grāmatvedības dokumentus un veikt citas darbības, lai pārliecinātos, ka finanšu operācijas notiek saskaņā ar likumu.

Nepietiekamo darba ražīgumu nozarē tiek piedāvāts risināt ar izmaiņām nodokļu likumdošanā, paredzot uzņēmumiem iespēju saņemt ienākuma nodokļa atlaides atkarībā no jauniegādāto tehnoloģiju apjoma. Diskusiju par šādu ierosinājumu EM jau ir uzsākusi citā kontekstā - meklējot risinājumus Latvijas uzņēmumu konkurētspējas paaugstināšanai ārējos tirgos. Tiesa, šī atbalsta veida konkrētais modelis vēl nav izstrādāts.

Jāindeksē tāmes


Par lielāko problēmu darījumos ar valsti par celtniecības darbu veikšanu celtnieki uzskata strauju cenu pieaugumu, kas neļauj precīzi plānot izmaksas ne pasūtītājam, ne darbu izpildītājam. Risinājums varētu būt grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību iepirkumiem". Būvnieki piedāvā paredzēt - ja darbu ilgums pārsniedz sešus mēnešus, pasūtītājam un uzņēmējam jāslēdz papildu vienošanās par atlikušo darbu izmaksām, ņemot vērā cenu pieaugumu indeksus.

EM pagaidām atturas no būvnieku priekšlikumu vērtējumiem, norādot, ja nepieciešama plaša visu iesaistīto pušu diskusija. "Problēmu tiešām ļoti daudz. Daļu, protams, izdosies atrisināt, bet daudzos jautājumos, domāju, neviens negribēs atkāpties," secina R. Jonītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas