Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Būvvalde nepieļauj elektronisko biļešu tirgošanu pieturās

Iespēja pašiem nopirkt un papildināt e-talonu tieši sabiedriskā transporta pieturvietā pasažieriem netiks dota, jo Rīgas dome nav saskaņojusi SIA Rīgas satiksme (RS) piedāvājumu, izvietot biļešu tirdzniecības automātus zem pieturvietu nojumes. Pilnībā ideju pašvaldība gan nenoraidīja, taču tās īstenošanai izvirzīja prasības, kuru izpildei nepieciešami ievērojami līdzekļi.

Grib jaunas nojumes

Gada sākumā RS nosūtīja Rīgas pilsētas būvvaldei vēstuli ar lūgumu saskaņot 15 biļešu pārdošanas automātu novietošanu sabiedriskā transporta pieturvietās, arī Brīvības ielā pie Matīsa ielas, Merķeļa ielā pie Rīgas Cirka, Brīvības ielā pie Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāles un Raiņa bulvārī pie Inženieru ielas.

«Pietura ir pasažieriem vis­ērtākā vieta šādu pašapkalpošanās automātu izvietošanai,» skaidro RS preses sekretāre Iluta Bērziņa. Taču iedzīvotājiem šīs ērtības ies secen, jo pēc iepazīšanās ar būvvaldes nosacījumiem RS bija spiesta no idejas atteikties un meklēt citas vietas automātu nolikšanai. «Viņi šim variantam nepiekrita pat kā pagaidu risinājumam,» viņa piebilst.

No būvvaldes vēstules var secināt, ka tā vēlas vērienīgu nojumju pārbūvi: «Biļe-šu automātu uzstādīšanai transporta pieturvietās jārada jauns universāls nojumes tips, kurā biļešu automāts būtu izvietots vienotā nojumes arhitektoniski funkcionālajā telpā un neizceltos ar savu masu.» Nojumei jābūt izturīgai pret vandalismu, un tajā jāparedz vieta biļešu automātam, vizuālās novērošanas kamerai, tablo ar pieturvietas nosaukumu un satiksmes grafiku, sēdvietai, vietai, kur varētu uzturēties personas ratiņkrēslā vai personas ar bērnu ratiņiem, atkritumu urnai, kā arī vizuālajai informācijai un reklāmai.

«Lai izpildītu šīs prasības, nepieciešams krietni ilgāks laiks, turklāt vēl jāvērtē, cik prasību izpilde izmaksā,» saka I.Bērziņa un uzsver, ka nojumes nemaz nav RS īpašums.

Līdz lietošanai jāpagaida

Pretošanos biļešu automātu izvietošanai sarunā ar Dienu kategoriski noliedz būvvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Pētersone. Viņa norāda, ka izvirzītas tikai pamatprasības, lai automāti būtu pasažieriem viegli pieejami un ērti lietojami, kā arī droši pret vandalismu un iederētos apkārtējā vidē.

Tiesa, pazemes tunelis, kas savieno Vecrīgu ar Rīgas Starptautisko autoostu un kurā izvietoti divi biļešu automāti, nebūt nav visiem ērti pieejams, kā arī videonovērošanas kameras tur nemana.

Kopumā pilsētā plānoti 38 pašapkalpošanās punkti. Tie lielākoties atradīsies tirdzniecības centros, un klienti tajos varēs ar skaidru naudu vai bankas karti gan nopirkt, gan papildināt dažāda veida e-talonus. Jau uzstādītie automāti vēl nedarbojas, jo, kā skaidro I.Bērziņa, pasažieriem vēl nav izsūtīti e-taloni, kuri būs jāpapildina, savukārt pārējās biļetes pašlaik ir vieglāk nopirkt biļešu tirdzniecības vietās. Plānots, ka biļešu automāti sāks darboties aprīļa otrajā pusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas