Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Divas lielākās Rīgas privātās medicīnas iestādes jūlijā cels pakalpojumu cenas

Vasarā lielai daļai rīdzinieku, dodoties pie ārsta, būs jārēķinās, ka pakalpojums kļuvis dārgāks. Divās Rīgas lielākajās privātajās medicīnas iestādēs - Veselības centrā 4 un ARS - no jūlija par ārstu apmeklēšanu būs jāmaksā par diviem, trim latiem vairāk. Šajās iestādēs vidēji par 7-10% pieaugs maksa arī citiem mediķu pakalpojumiem, piemēram, zobu labošanai un ultrasonogrāfiskajiem izmeklējumiem. Taču asins, urīna un citām analīzēm cenas paliks nemainīgas.

Ārstēsies tik un tā


Pirmais brīdinājums, ka šovasar varētu sadārdzināties medicīnas pakalpojumi, bija Veselības ministrijas izstrādātais cenrādis Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) vakcīnām un pakalpojumiem. Tas liecina, ka vairāk nekā puse LIC sniegto pakalpojumu kļūs pat līdz četrām reizēm dārgāki. Līdz šim, piemēram, ērču pote pieaugušajam LIC maksāja nepilnus desmit latus, taču turpmāk tā maksās 16 latu. Bērnam vakcīna pret A hepatītu līdzšinējo 12 latu vietā maksās teju 18. Arī dažādu analīžu pārbaude un zobārstniecības pakalpojumi LIC kļūs dārgāki.

No Dienas aptaujātajiem medicīnas pakalpojumu sniedzējiem vēl tikai Veselības centrā 4 un ARS no 1.jūlija nolemts celt cenas par vidēji 7 -10%. Cenas pieaugs ārstu konsultācijām, izmeklējumiem, zobārstniecībai, piemēram, zobu plombēšana var sadārdzināties par 2-4 latiem. "Tas, ka būs daži lati vairāk jāmaksā, nenozīmē, ka tur neiesim," saka rīdziniece Sanita, kuras ģimene ārstējas ARS. "Vīram un meitai ir polise, kas sedz 100% visu pakalpojumu. Man vienīgajai ir tāda polise, kas prasa daļu piemaksāt pašai, taču tas neko nemainīs."

Cels mediķu algas


Abas lielākās Rīgas privātās medicīnas sabiedrības cenu kāpumu skaidro ar nepieciešamību palielināt ārstu un medmāsu darba samaksu. Pagājušajā gadā gan algas celtas vidēji par 20-25%, taču šogad plānots palielināt apmēram par tikpat. "Mums jāspēj konkurēt un noturēt darbiniekus. Algu palielinājums soļo kopā ar cenām - alga pieaug līdzīgi pakalpojumu maksai," skaidro SIA Veselības centrs 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds. Daļa darbinieku algu saņem kā procentus no pakalpojumu maksas, proti, pieaugot pakalpojumu cenām, pieaug alga.

M.Rēvalds stāsta, ka cenas jūlijā pieaugs vidēji par 10%, bet pārsvarā tiem pakalpojumiem, kuros slimības diagnozi nosaka nevis medicīnas aparāti, bet ārsti. "Medicīniskā pakalpojuma vērtību nosaka tas, ar kādām tehnoloģijām mediķi strādā, vai ārstam palīdz personāls, kas atvieglo viņa darbu, lai ārsts varētu kvalitatīvi strādāt ar pacientu, nevis rakstīt kartītes," skaidro M.Rēvalds. No minētajiem faktoriem esot atkarīga pakalpojuma cenu.

Dārgās tehnoloģijas


Arī SIA ARS galvenais iemesls pakalpojumu sadārdzināšanai vidēji par 7% ir personāla algu palielinājums, saka medicīnas sabiedrības valdes priekšsēdētājs Māris Andersons. Otrs iemesls - medicīnisko izmeklēšanas iekārtu iegāde maksā ļoti dārgi, stāsta M.Andersons. Iestāde modernas tehnoloģijas pērk par tādām cenām, kādas ir Rietumeiropā, taču nespēj šeit tās atpelnīt, jo maksa par izmeklēšanu ir trīs reizes zemāka nekā labklājīgajās valstīs.

Dārgāko izmeklējumu cenas, piemēram, izmeklēšana ar magnētiskās rezonanses aparātu, tiek saskaņotas ar Valsts obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru (VOAVA). Kā Dienai skaidroja VOAVA, pagaidām valsts noteiktais cenrādis dārgajiem izmeklējumiem nemainīsies. M.Andersons teic - to nākas kompensēt, palielinot cenas citiem pakalpojumiem, proti, tā kā dārgo tehnoloģiju izmeklēšanas nevar atpelnīt, maksa tiek celta ārstu konsultācijām. M.Andersons domā, ka "pacientiem ir vienalga, ar kuru pakalpojumu kompensējam kādas citas izmaksas".

Viens no retajiem pakalpojumiem, kuram cenas nekāps, ir analīzes. Lielākā klīniskā laboratorija Latvijā SIA E.Gulbja laboratorija neplāno cenas celt līdz pat 2010.gadam, lai gan pēdējo reizi tā pakalpojumiem paaugstinājusi maksu 2004.gadā. "Mums ir ļoti daudz klientu. Mēs daudz ko varam atļauties, jo mums ir tīkls visā Latvijā. Klientu daudzums kompensē zemās cenas," saka uzņēmuma finanšu direktore Sandra Dimante. Arī Stomatoloģijas institūtā pagaidām neplānojot paaugstināt cenas.

Veselības apdrošināšanas polišu cenas cels 2009.gadā


Medicīnas pakalpojumu sadārdzināšanās īpaši neietekmē tos pacientus, kuriem ir veselības apdrošināšanas polises. "Ja ir polise un no 1.jūlija kāda ārstniecības iestāde ceļ cenas, polise tik un tā segs visu, kas paredzēts līgumā. Tas nekas, ka pakalpojums dārgāks," saka apdrošināšanas sabiedrības Ergo mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Karīna Lieģe. Līdzīgi skaidro arī pārstāvji no BTA un Balta, kas kopā ar Ergo ir starp lielākajām apdrošināšanas sabiedrībām. Taču medicīnas pakalpojumu sadārdzināšanās dēļ nākamgad arī par polisēm, visticamāk, būs jāmaksā vairāk. Cik liels būs cenu pieaugums, vēl nav zināms.

Pēc apdrošināšanas sabiedrībās skaidrotā, piemēram, ja polise paredz 50% atlaidi zobu labošanai un no jūlija šis pakalpojums kļūs dārgāks, pacientam tik un tā saglabājas atlaide. Arī apmaksāto ārstu konsultāciju skaits saglabājas nemainīgs. "BTA klienti nekādā gadījumā necietīs un var rēķināties ar pakalpojumu saņemšanu pilnā apmērā," saka BTA valdes locekle Jeļena Alfejeva. Taču viņa uzsver, ka, "palielinoties pakalpojumu cenām, palielināsies arī veselības apdrošināšanas tarifi".

Kā sadārdzināsies dažu pakalpojumu cenas (Ls)


- SIA ARS


Pakalpojums Tagad No 1.jūlija

Terapeita konsultācija 15-23 17-25

Acu ārsta konsultācija 14-19,50 17-22

LOR konsultācija 14-19 15-22

Ginekologa konsultācija 16-30 19-30

Rentgena izmeklējumi 5-40 5-46

Ultrasonogrāfija vēderam 20 25

- SIA Veselības centrs 4


Pakalpojums Tagad No 1.jūlija

Terapeita konsultācija 15-20 16-22

Acu ārsta konsultācija 15-20 16-22

LOR konsultācija 15-20 16-22

Ginekologa konsultācija 15-20 16-22

Rentgena izmeklējumi cenas nemainīsies

Ultrasonogrāfija vēderam 19 21

Informācija: SIA ARS, SIA Veselības centrs 4.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas