Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Atklāj pirmo kafejnīcu Baltijā, kur darba pienākumus veic cilvēki ar invaliditāti

Šodien, 12. jūnijā, Rīgā, Bruņinieku ielā 63 durvis vērusi RB Cafe – pirmā kafejnīca Baltijā, kur gandrīz visus procesus ar nelielu atbalstu veiks cilvēki ar funkcionāliem vai intelektuālās attīstības traucējumiem. RB Cafe ir uzņēmums, kas piedāvās izcilus konditorejas izstrādājumus, kafiju un telpu dažādiem pasākumiem. Tās primārais mērķis – integrēt Latvijas darba tirgū cilvēkus ar invaliditāti, mazinot vēsturiskos mītus un stereotipus, portālu Diena informē uzņēmuma pārstāvji.

Šī būs pirmā šāda veida kafejnīca Baltijā. Tajā sākotnēji tiks nodarbināti seši cilvēki ar invaliditāti, no kuriem četri ir ar intelektuālās attīstības traucējumiem, bet pārējie divi – ar funkcionālām traucējumiem. RB Cafe būs konditoreja un vieta dažādiem pasākumiem. Tur taps daudzveidīgas smalkmaizītes, kēksiņi, kūkas un citi gardumi. Tāpat kafejnīca apkalpos individuālus pasūtījumus, piedāvājot arī konditorejas izstrādājumu piegādi.

“Mūsdienu sabiedrībā vēl arvien diemžēl valda dziļi iesakņojušies stereotipi. Nereti nākas saskarties ar situācijām, kurās cilvēkus ar invaliditāti apzināti vai neapzināti izolē. Tas attiecas arī uz darba tirgu. Tādēļ radījām vietu, kurā pierādīt, ka arī cilvēki ar invaliditāti var veiksmīgi integrēties un apliecināt sevi darbā,” skaidro Biedrības Rūpju bērns valdes priekšsēdētājs un RB Cafe idejas autors Māris Grāvis, uzsverot: “Būšu viens no tiem retajiem darba devējiem, kas priecāsies, ja labākie darbinieki tiks aizvilināti uz citām darbavietām un pēc iespējas drīzāk. Tā būs iespēja nākamajiem darbiniekiem – viņu sagatavošanai darba tirgum.”

Kafejnīca darbību varēja uzsākt, pateicoties Altum programmas piešķirtajam grantam. “RB Cafe lieliski iemieso sociālās uzņēmējdarbības būtību – uzņēmums darba tirgū integrē cilvēkus ar invaliditāti, tādējādi veicot svarīgu sociālu funkciju. Vienlaikus  šī uzņēmuma darbības pamatā ir detalizēts un pārdomāts biznesa plāns ar mērķi spēt darboties pēc uzņēmējdarbības principiem. Esam gandarīti, ka grants uzņēmumam RB Cafe ir pakāpiens šī mērķa sasniegšanai,” uzsver Altum valdes locekle Inese Zīle.

Stāstot par idejas aizsākumiem, Grāvis atminas, ka sākotnēji, izklāstot ideju draugiem un paziņām, kā arī prezentējot to dažādās institūcijās, ticība projektam nebija liela: “Tev tas nekad neizdosies – noteikti ne Latvijā! Tas mani motivēja! Šis projekts ir lielisks veids kā mēs, kaut maziem solīšiem, varam strādāt pie sabiedrības attieksmes maiņas, vienlaikus palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti integrēties sabiedrībā, uzlabot savu dzīves kvalitāti un kļūt neatkarīgākiem,” stāsta Grāvis.

Altum un RB Cafe aicina arī citus sociālos uzņēmumus izmantot šo Latvijā unikālo iespēju – ar valsts atbalsta palīdzību attīstīt dzīvotspējīgu un ilgtspējīgu biznesu, kas palīdz radīt labāku dzīvi tiem cilvēkiem, kuriem klājas grūtāk. Tieši šādiem, jēgpilniem, ilgtspējīgiem un dzīvotspējīgiem sociālo uzņēmumu projektiem ir paredzēts Altum grants.

Biedrība Rūpju bērns Rīgā darbojas jau 25 gadus. Savukārt ideja par RB Cafe dzima vairākus gadus atpakaļ, taču oficiāli uzņēmums reģistrēts 2018.gada augustā. Šī gada laikā uzņēmums jau nodrošinājis dažādu pasākumu apkalpošanu, piedāvājot pašu ceptus konditorejas izstrādājumus kafijas pauzēs, nelielos banketos un sapulcēs. Pasākumu apkalpošanai tika piesaistīta komanda no biedrības Rūpju bērns dienas aprūpes centra – jaunieši ar invaliditāti –, kuri šādā veidā guva praktisku pieredzi un zināšanas, lai turpinātu darbu jau jaunajā RB Cafe konditorejā.

 

Top komentāri

cerams, ka
c
VID nepiegriez skabekli
Invalīds
I
Bet ,kad valsts padomās par to >cik cilvēkam izmaksā dakteru komsija lai dabūtu grupu ...un cik riebīga ir šo''dakteru" uzvedība ?
Kebabs
K
Diena.lv redakcijai vajadzētu kaunēties. Pie JV un NA vaditā ekonomiskā modeļa Latvija ir un paliks nabadzīgākā valsts ES, un šī kafejnīca drīz aizvērsies ciet. Tā atrodas uz Bruņinieku ielas. Visi biznesi aiz Barona ielas lidz Juglai labi ja izdzīvo 6 mēnešus. Visur ir tukšas telpas iznomā iznomā iznomā un bankrotējuši uzņēmumi. Pēc 20 gadiem uz vienu latviešu jaunieti Latvijā būs 7 latviešu pensionāri, parējieši indusi/ pakistānieši, jo sevišķi ap Bērnu Pasaules rajonu , kur šīs kafejnīcas vietā būs kebabnīca.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas