Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

FOTO, VIDEO: Atklāj kino "Rīga" lielo zāli

"Man drusku elpa aizrāvās šeit atrodoties," trešdien, apskatot kinoteātra Rīga lielo zāli, par restaurācijā paveikto pārsteigts bija Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK). 1923.gadā atklātā kinoteātra galvenajā zālē sākotnējo izskatu atguvuši griestu gleznojumi, un rokoko stilā veidotā apdare, kā arī atjaunots tehniskais aprīkojums, kas ļaus kinoteātrī baudīt ne tikai filmas, bet arī koncertus un teātra uzvedumus.

 Apmeklētājiem kinoteātra lielā zāle atkal būs atvērta12.septembrī līdz ar kinoforuma _Arsenāls _sākšanos. Sākot ar septembri publikai tiks piedāvāta spilgtu pasaules kino un latviešu filmu programma. Paredzams, ka 2009.gadā uz ekrāniem tiks demonstrētas vismaz 20 Eiropas kinofestivālu godalgoto filmu pirmizrādes. Filmas tiks pastiprinātas arī ar atraktīvām ekspreslekcijām, sola kinoteātra vadība.

Kino Rīga ir vecākais no Latvijā strādājošajiem kinoteātriem, kas atklāts 1923.gadā ar nosaukumu Splendid Palace. Šis ir pirmais kinoteātris Baltijas valstīs, kur sāka demonstrēt skaņu filmas. Savā vairāk nekā 80 gadu ilgajā mūzā ēka ne reizi netika pienācīgi remontēta, tādēļ 2006.gadā lielā zāle atradās avārijas stāvoklī – no griestiem krita apmetums, bija apdraudēti unikālie griestu gleznojumi.

Tagad remonta darbu pirmais etaps noslēdzies, ieguldot 1,4 miljonus latu. Līdzās atjaunošanas darbiem ēkā ierīkota moderna elektroinstalācija, jauna apskaņošanas sistēma, kā arī nomainīts kino projekcijas ekrāns, kas atbīdīts par vienu metru atpakaļ, padarot lielo zāli multifunkcionālu. Papildu tam kinoteātrī veikts koridoru un priekštelpu apdares un grīdu remonts, rekonstruēts siltummezgls, pārbūvēti sanitārie mezgli, nomainīts jumta segums, kā arī ūdensvada un kanalizācijas cauruļvadi, veikts fasāžu apdares remonts un restaurācija.

Tuvākā pusgada laikā kinoteātra pagraba kafejnīcas vietā taps trešā zāle, savukārt kafejnīcu plānots pārvietot uz bijušajām biļešu kasēm kinoteātra Spartaks telpās. Kopumā restaurēšana varētu izmaksāt ap diviem miljoniem latu prognozē, apsaimniekotāja Rīgas nami valdes priekšsēdētājs Andris Lācis.

Aktuāls joprojām ir jautājums, ko darīt ar kinoteātra Spartaks piebūvi. Pēc J.Birka domām tā aizēno kinoteātri, tādēļ viņš aicina sabiedrību izdiskutēt, vai tā nojaucama vai nē. Pret nojaukšanu kategoriski iebilst arhitekti, skaidrojot, ka tā ir viena no divām ievērojamās arhitektes Martas Staņas projektētajām ēkām Rīgā un veidota funkcionālisma arhitektūras stilā. Līdz šim domē pieņemts lēmums noņemt vien ēkas tumšos apdares paneļus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NOSKATIES VIDEO

Kino "Rīga" bez popkorna

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas