Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Iepirkumus dīvainā kārtā izsludina tieši svētku laikā

Namu apsaimniekotāju rīcību vērtēs Iepirkumu uzraudzības birojs

Zaļajā ceturtdienā, kad saskaņā ar ticējumiem vajadzēja tīrīt māju, pie dažādiem labošanas darbiem naski bija ķērušies arī divi Rīgas pašvaldības namu apsaimniekotāji — SIA Kurzemes namu apsaimniekotājs (KNA) un Juglas nami (JN). 9.aprīlī šie pašvaldības uzņēmumi izsludināja attiecīgi 115 un 35 mazos iepirkumus par dažādiem remontdarbiem, piemēram, sienu siltināšanu, jumta seguma atjaunošanu un ūdens cauruļu nomaiņu, informējot par to savās mājaslapās. Valdības noteikumi par publisko iepirkumu veikšanu 1000—10 000 latu apmērā nosaka, ka paziņojumam internetā jābūt vismaz piecas dienas, kas šajā gadījumā beigtos Otrajās Lieldienās. Iepirkumu procedūru pētniekos tas radījis aizdomas, ka apsaimniekotāju patiesais mērķis bijusi vēlme iepirkumus sarīkot paklusām.

KNA izsludinājis 87%, bet JN — vairāk nekā pusi no visiem saviem šā gada mazajiem iepirkumiem, aprēķinājis iepirkumu portāla IUB.lv pārstāvis Kārlis Sproģis. Sabiedrības par atklātību Delna pārstāve Aiga Grišāne pieļauj, ka iepirkumi pirmssvētku dienā izsludināti, lai uzņēmēji nepaspētu pieteikties: "Ir pārkāpts labas pārvaldības princips. Lai arī šāda rīcība ir likumīga, tā nesaskan ar MK noteikumu virsmērķi — nodrošināt godīgu konkurenci."

Arī Rīgas domes (RD) Pretkorupcijas komisijas vadītājs Einārs Cilinskis (TB/LNNK) uzskata, ka "tā prakse ir acīmredzami negodīga". Deputāts skaidro, ka komisijai nav nekādu pilnvaru vērtēt pašvaldības uzņēmumu darbu, tā var vien vērsties pie to padomes, "bet līdz šim tas nav devis rezultātus". Viņš uzskata, ka nākamās komisijas pilnvaras būtu jāpaplašina, bet pašvaldības uzņēmumiem, kam šobrīd nav jāizstrādā pretkorupcijas plāni, būtu nepieciešams arī savs ētikas kodekss.

KNA valdes priekšsēdētājs Igors Trubko (LSDSP) Dienai bija gatavs piedāvāt pat vairākus skaidrojumus par to, kāpēc 115 skopi aprakstītie iepirkumi (piemēram, "Balkonu remonts. Elvīras 13") izsludināti tieši pirms Lieldienām. 7.aprīlī atvienota apkure, tāpēc tehniskais dienests uzreiz devis komandu, lai iepirkumu daļa gatavo dokumentus. "Mūsu galvenā prasība: lai firmas izbraukā objektus un apskata tos uz vietas," apgalvo I.Trubko. Viņaprāt, brīvdienās uzņēmējiem to izdarīt esot pat vieglāk: "Mājas jau visu laiku ir vaļā."

Tik daudzus iepirkumus vienlaikus KNA izsludinājis, lai redzētu, "vai uzņēmēji neblēdās", proti, lai kāda firma nepieteiktos uz visu, lai gan fiziski nevarētu darbus izpildīt. Lai gan tas nekur nav norādīts, paziņojumi par iepirkumiem mājaslapā būšot vēl šonedēļ, sola I.Trubko, noraidot arī aizdomas par pretimnākšanu kādiem "savējiem" uzņēmējiem. "Pērn mums bija apmēram 50 firmu, vienas savas mums nav," uzsver KNA vadītājs. Daļa tagadējo iepirkumu esot izsludināti kā neliela viltība, atklāj I.Trubko: "Kāpņu telpu kosmētisko remontu mēs parasti taisām paši, bet gribam redzēt: varbūt no ārpuses tas izmaksās lētāk?"

Savukārt JN valdes priekšsēdis Aleksandrs Pavlovskis apgalvo, ka 35 iepirkumi izsludināti vienā dienā, jo šādi gada plānā tos sagrupējis tehniskais direktors, citi darbi tiks sludināti vasarā un rudenī. Izvēlētā publikācijas diena esot sakritība. "Vajadzēja sludināt ātri, jo 20.aprīlī tehniskais direktors iet atvaļinājumā," skaidro A.Pavlovskis. Vaicāts, vai tā ir laba prakse, JN vadītājs atbildēja, ka "labā prakse būtu, ja vispār nevajadzētu vērtēt, bet uzreiz slēgt līgumus ar uzticamiem uzņēmējiem". JN esot slikta pieredze ar dempingotājiem, kas pēc avansa saņemšanas pazūd vai arī darbus izpilda nekvalitatīvi.

Iepirkumu uzraudzības biroja vadītājs Andrejs Tiknuss Dienai sacīja, ka birojs jau pieprasījis abu namu pārvalžu skaidrojumus par Zaļās ceturtdienas iepirkumiem. "Ir aizdomas, ka notikusi nepamatota iepirkumu sadale: kāpēc nevar, piemēram, par logu nomaiņu rīkot vienu iepirkumu vairākām mājām kopā?" teic A.Tiknuss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas