Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Jūrmalas plāns - kompromiss par labu videi

Jūrmalas pilsētas attīstības plāna grozījumiem, kuru izstrāde sešu gadu garumā izsauca dažādu vietējo iedzīvotāju attieksmi un protestus, otrdien varētu tikt pielikts trekns punkts - Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrija (RAPLM) par dokumentu sniegs savu atzinumu. Lai gan viena no lielākajām jūrmalniekus apvienojošajām organizācijām Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) cer, ka tas būs negatīvs, Diena, aptaujājot dokumenta vērtēšanā iesaistītās personas, saņēma norādes, ka tas, visdrīzāk, tomēr tiks atzīts par labu esam.

Neraugoties uz to, kāds būs ministrijas lēmums, jautājums tiks skatīts 3.maija pašvaldības sēdē, norāda Jūrmalas domes sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Veronika Ramāne.

Panākuši piekāpšanos


Gandrīz divu mēnešu laikā kopš Vides ministrijai (VidM) un RAPLM izvērtēšanai nodoti Jūrmalas attīstības plāna grozījumi, ne reizi vien dzirdēts par lietām, kas dokumentā tās neapmierina. Tā, piemēram, ministrijas ir iebildušas pret plānoto apbūvi applūstošajās teritorijās, neprecīzi iezīmētajām aizsargjoslām, pret 44 dabas pamatņu zonējuma maiņu uz apbūvējamām teritorijām u.c.

Lai gan visu šo laiku Jūrmalas dome izlikās neko nedzirdam un teicās kaut ko darīt tikai pēc atzinumu saņemšanas, pagājušajā nedēļā pašvaldība aktivizējās - ceturtdien kūrortpilsētas mērs Raimonds Munkevics (Jūrmala - mūsu mājas) tikās ar RAPLM un VidM vadītājiem - Aigaru Štokenbergu (TP) un Raimondu Vējoni (ZZS), bet piektdien ar Vides pārraudzības valsts biroja darbiniekiem. Tikšanās laikā R.Munkevics arī solījis, ka virkne problēmu tiks atrisinātas, to skaitā 40 no dabas pamatņu teritorijām tā arī palikšot priežu meži. Četrās vietās dome gan varējusi rast pamatojumu, kāpēc zonējuma maiņa nepieciešama.

Kā norāda Vides pārraudzības valsts biroja vadītājs Jānis Avotiņš, lai Jūrmalas mēra solījumi nebūtu tikai plikas runas, birojs lūdzis arī šo izteikumu rakstisku apstiprinājumu, kas pagājušajā sestdienā arī saņemts. "Tas nozīmē, ka mūsu iebildumi ir ņemti vērā un no vides viedokļa viss šķiet cerīgi," saka J.Avotiņš. Pēc viņa vārdiem tā gan nav 100% uzvara, tomēr esot jāņem vērā, ka jebkurš plānojums esot kompromiss starp dažādām pusēm un to interesēm. "Šoreiz svaru kauss ir nosvēries par labu vides aizsardzībai," saka J.Avotiņš, prognozēdams, ka RAPLM lielā daļā plāna grozījumu sniegs pozitīvu atzinumu.

Pirmdien to gan vēl nekomentēja RAPLM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Kārkliņa, norādot, ka vēl tiek apkopota pēdējā no Jūrmalas domes un VidM saņemtā informācija.

Gatavi tiesāties


Diena jau rakstīja, ka februāra sākumā pēc sešus gadus ilga darba Jūrmalas dome pielika punktu pilsētas attīstības plāna grozījumiem un nosūtīja tos izvērtēšanai RAPLM un VidM. Tā kā vēl dokumenta sabiedriskās apspriešanas laikā un pēc tās sabiedriskās organizācijas - Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) un sabiedrība par atklātību Delna bija paudušas neapmierinātību ar kārtību, kādā pašvaldība veic plānošanu, un norādīja uz virkni, viņuprāt, nelikumību, ministrijas solījās dokumentu izvērtēt jo īpaši pamatīgi.

Delna un JAB pat izteica cerību, ka to atzinums būs negatīvs, jo grozījumu esošajā redakcijā nav ņemts vērā vairāku tūkstošu iedzīvotāju viedoklis un iestrādātās izmaiņas neatbilst likumdošanai. No RAPLM lēmuma arī būšot atkarīgs, vai JAB apstrīdēs grozījumus tiesā. Pirmdien organizācijas pašreizējo nostāju Dienai gan neizdevās noskaidrot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas