Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kanalizācijas akas vietā izmanto Mašēnu ezeru

Mašēnu ezers, kas atrodas uz austrumiem no Juglas ezera, pusi sava tilpuma iegūst no tajā iepludinātajiem kanalizācijas notekūdeņiem. Lai arī tie vispirms tek cauri attīrīšanas iekārtām, Berģu iedzīvotājus tās nepārliecina un viņi ir satraukušies par piesārņojumu. Otrdien pārsteigti bija arī Rīgas domes deputāti, klātienē ieraugot netīro ūdeni, kas no 70.gados celtajiem baseiniem ieplūst ezerā, taču drīzu risinājumu problēmai nesola.

Kanalizācijas notekūdeņi jau gadu desmitiem Mašēnu ezerā un pēc tam Juglas ezerā nonāk no sociālās aprūpes centra Ezerkrasti un trim daudzstāvu mājām. "Mans mazdēls nopeldējās Juglas ezerā, pēc tam es viņu mājas noskaloju no vidukļa uz leju, nākamajā dienā atlikusī ķermeņa daļa visa bija vienos izsitumos," atbraukušajiem domniekiem stāstīja kāds apkārtnes iedzīvotājs.

Speciālisti gan uzsver, ka notekūdeņu analīzes būtisku piesārņojumu neuzrāda. "Ūdens ir normatīvi attīrīts. Viņš nav tīrs, bet iekārtas strādā atbilstoši prasībām," saka pilsētas galvenais meliorators Andrejs Reinšmits. Uz to biedrības Berģinieki valdes priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš atbild, ka noteikumi tikai pasaka, ka jāattīra 10% notekūdeņu, bet nekur nav atrunāts, kādam jābūt slāpekļa un fosfora līmenim. "Mašēnu ezerā mēs redzam piesārņojumu robežvērtības no 15—20 miligramiem uz litru, bet ES tiesājas ar Somiju un Zviedriju par to, ka viņu pilsētas pārsniedz 15 miligramus," neatbilstību standartos atzīmē J.Ozoliņš.

Iezīvotāji lūdz pašvaldībai uzbūvēt pieslēgumu pilsētas kanalizācijai un ūdensvadam par aptuveni 400 tūkstošiem latu. SIA Rīgas ūdens to varētu izdarīt ne ātrāk kā 2013.gadā, jo šobrīd pieejamie līdzekļi tiek izlietoti nozīmīgākos projektos. Savukārt dome par risinājumiem sola lemt nākamajā Vides komitejas sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas