Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kas kuģos pa kanālu

Vai pa Rīgas kanālu varēs kuģot vien izredzētie, kuriem pieder mazie kuģīši, vai arī tas būs atvērts tūristu un pilsētnieku vizināšanai — atkarīgs no Rīgas domes deputātu lēmuma par kuģošanas noteikumiem, kas tiks skatīti otrdien. Noteikumu projektā ir ietverti divi neviennozīmīgi punkti. Pirmkārt, tajos tiek ierobežots maksimāli pieļaujamais mazizmēra peldlīdzekļa garums līdz 8 metriem, kaut Ministru kabineta noteikumos tas ir līdz 12 metriem.

Otrkārt, noteikts kuģošanas virziens kanālā pa straumei no Centrāltirgus uz Andrejostu, Latvijas Jūras administrācija norādījusi, ka drošāk vadīt kuģi pret straumi. Noteikumi pārvelk krustu uzņēmēja Aiņa Čaunāna idejai par tūristu un pilsētnieku pārvadāšanu pa kanālu. Viņš jau iepircis divas XX gadsimta pastaigu laivu kopijas. ***

Jānis Zaržeckis, Rīgas domes deputāts


Mans viedoklis faktiski parādās piedāvātajā variantā. Runa ir par noteikumu veidošanas metodiku — vai mēs pielāgojam noteikumus vienai laivai, kuru nopircis kāds uzņēmējs, vai ņemam vērā kanāla parametrus un drošas navigācijas iespējas? Diskutējot vēlreiz ar koka floti, vienojāmies, ka pieļaujamais kuģa garums varētu tikt palielināts līdz 10 metriem. Noteikumos ir runa par izņēmumiem, kas pieļaujami padziļināšanas un remontdarbu veikšanai. Te varētu tikt iekļauts arī punkts par peldlīdzekļiem, ja tie veic saimniecisko darbību.

Ainis Čaunāns, Kanāla motorlaivu kompānijas īpašnieks


Uzskatu Jāņa Zaržecka pieeju par demagoģisku, jo netiek piedāvāts šāda apgalvojuma skaidrojums, piemēram, pamatots uz kompetenta vides speciālista vai organizācijas pētījumu. To, ka kanālā ir jāiet pret straumi, uzskata vairāki Latvijas koka flotes pieredzējušie kapteiņi un Latvijas Jūras administrācija, jo no kuģošanas drošības viedokļa tas ir labāk. Ar ātrumu 5 km/h viļņošanās ir nebūtiska un krastu spēj pasargāt arī virs rievsienām nostiprinājusies velēna — to ir norādījis arī Latvijas Universitātes profesors Guntis Eberhards.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas