Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Klientu nav, bet cenas dubultos

Novilcis kurpes un laiski atgāzies krēslā, taksometra šoferis Jānis nesteidzīgi griež banānu un notiesā to gabaliņu pēc gabaliņa. Ir ceturtdienas rīts. Auto novietots pie lielveikala Origo līdzās pārējiem taksometriem, kuri gaida klientus. "Vakar strādāju no septiņiem vakarā līdz vieniem naktī un tā arī nevienu braucēju nesagaidīju," viņš atzīst.

Arī pārējie taksometru vadītāji neizskatās nodarbināti — sastājušies bariņos, smēķē un tērgā. Tomēr, neskatoties uz to, ka darba maz, taksometru kompānijas vēlas paaugstināt savu pakalpojumu cenas. Turklāt tās aicinājušas pašvaldību atcelt tarifa griestus, lai maksu varētu noteikt pašas.

Darbadienās tukšums


Kopš šī gada janvāra sākuma braucēju skaits strauji krities, un darbadienās klientu praktiski nav — sūkstās uzrunātie šoferi. Kārtīgas darbadienas sanākot vien piektdiena un sestdiena. Arī uz ielas sastaptie cilvēki stāsta, ka taksometru pakalpojumus pēdējā laikā izmantojot galvenokārt vēlos brīvdienu vakaros, kad sabiedriskais transports nekursē. Un arī tad bieži vien cenšoties sarunāt ar šoferi, lai neieslēdz skaitītāju un aizved pa lēto. Taksometra vadītājs Jānis atzīst, ka dažkārt nekas cits neatliek, kā piekāpties klientu vēlmēm un braukt par mazāku cenu. Par spīti grūtajai situācijai šoferi atbalsta taksometru cenu pieaugumu. Maksai, viņuprāt, jākāpj vismaz tādā mērā, cik maksā viens litrs degvielas, — tik būtu jāmaksā arī vienam kilometram brauciena. Patlaban par vienu kilometru pasažierim jāmaksā vidēji 45 santīmi, bet maksa par iekāpšanu taksometrā svārstās no Ls 1,00 līdz Ls 1,50. Lielākā daļa taksometru firmas plāno cenu paaugstināt, bet dažas grasās tās pat dubultot.

Braukt gribētājus neatturēs


Viens no uzņēmumiem, kas iecerējis no klientiem iekasēt divas reizes lielāku maksu, ir Taxi Smile. Šā uzņēmuma valdes loceklis Aleksejs Ignjatjevs saka, ka plānots iekāpšanas cenu palielināt līdz diviem latiem, bet kilometrs brauciena maksāšot vismaz 70 santīmu. Galvenie iemesli šādam cenu kāpumam esot augstā inflācija, strauji pieaugušās degvielas cenas, apdrošināšanas izmaksu dubultošanās, lielākas šoferu algas. Pieaugušas arī pārējās izmaksas, piemēram, telpu īre un mašīnu remonts. A.Ignjatjevs atzīst, ka klientu skaits sarucis, taču, viņaprāt, cenu dubultošana braukt gribētājus neatturēs, jo "cilvēki saprot, ka braukt pašam ar savu auto nebūt nav lētāk"

Pakalpojuma tarifu dubultošanu apsver arī Lady Taxi. Tai pat laikā uzņēmuma pārstāvis Normunds Nurks atzīst, ka straujais cenu kāpums valstī un līdz ar to mazāka taksometru pakalpojumu izmantošana kompānijas attīstību mazliet bremzējusi.

Grib lemt par cenu paši


Lai palielinātu maksu nepieciešams Rīgas domes lēmums, jo pašreiz tā noteikusi taksometru tarifa griestus — par vienu kilometru brauciena tie ir 50 santīmu, bet par iekāpšanu šoferi var prasīt maksimāli Ls 1,50. Pagaidām neviena taksometru kompānija ar šādu lūgumu Rīgas domē nav vērsusies, taču saņemts iesniegums no Pasažieru pārvadātāju asociācijas ar aicinājumu griestus atcelt vispār. Tas ļautu taksometru firmām maksu uzlikt tik lielu, cik grib. Taksometru pakalpojumu firmas Transporta Grupas Rīga Taxi izpilddirektore Iveta Silionova uzskata, ka prasība par griestu atcelšanu ir pamatota, jo tas ļautu pārvadātājiem vadīties pēc tirgus situācijas.

Satiksmes departamenta preses sekretārs Mareks Ivans norāda, ka šis priekšlikums varētu tikt skatīts nākamajā Rīgas domes pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijas sēdē, kura notiks jūnija sākumā. Tomēr skaidrs ir viens — griesti pavisam atcelti netiks, saka M.Ivans. Viņš norāda — tarifu griesti varētu tikt paaugstināti, izvērtējot degvielas cenu kāpumu, inflācijas ietekmi, auto apdrošināšanu un citus ietekmējošos faktorus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas