Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Lidosta tūristiem veidos informatīvu stendu par biļeti bagāžai

Bet kāpēc man šoferis nepateica, ka par bagāžu ir jāmaksā? Te taču nav arī nekāda paziņojuma, — apjukusi apkārt veras jauna norvēģiete Kaja, kurai no "ķengursomas" raugās bērniņš. Sieviete klusējot izvelk no somas maku, noskaita pāris banknošu, biļešu kontrolieris viņai iedod kvīti par soda iekasēšanu. Viņa taču nezināja, ka var sodīt — jauno sievieti aizstāv jauns latviešu puisis. Likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības — paskaidro biļešu kontrolieri un prom ir. Šādu ainu 22.maršruta autobusā Diena novēroja svētdien ap pulksten 11. Kontrolieri iekāpa ceļā no lidostas Rīga uz centru. Norvēģiete Kaja Latvijā ieradusies pirmoreiz, te atbraukusi atpūsties ar bērnu, jo no draugiem uzzinājusi, ka Latvijā ir "jaukas vietas un jauki cilvēki".

Par to, ka ārvalstu tūristiem 22.maršruta autobusā nav informācijas svešvalodā par bagāžas pārvadāšanas maksu un viņiem, nezinot šo kārtību, nākas maksāt sodu, ir zināms gan Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksmei (RS), gan Rīgas domei (RD). Jau pirms vairāk nekā nedēļas portāls diena.lv aktualizēja šo problēmu, publicējot kādas satrauktas lasītājas vēstuli. Viņas acu priekšā biļešu kontrolieri no autobusa izsēdināja itāļu tūristus, kuri nebija samaksājuši par bagāžas pārvadāšanu, jo par šādu kārtību neko nezināja. Taču pagaidām nekas nav mainījies — ārvalstu tūristi turpina maksāt līdz 15 latiem noteikto sodu. Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) portālam diena.lv minēja, ka risinājums jāmeklē RS, kas to vēl nav atradusi.

Lidosta sarosījusies


"Mēs pie šī jautājuma strādājam," otrdien Dienai lakoniski saka RS pārstāve Iluta Bērziņa. Priekšlikumi varētu būt pēc nedēļas, bet kādi — RS pagaidām nevēlas runāt. Diena RS ierosināja — ja reiz Valsts valodas centrs neļauj informāciju izvietot svešvalodā, kā pagaidu risinājumu 22.maršruta autobusā varētu izvietot uzskatāmu piktogrammu. "Paldies par ierosinājumu," saka I.Bērziņa.

Lidostas Rīga preses sekretārs Mārtiņš Langrāts saka: pašlaik tiek strādāts pie informatīva stenda izveides lidostā. "Tā būs uzskatāma, lietderīga informācija gan par transportu, piemēram, taksometru pakalpojumiem, gan arī par sabiedrisko transportu, acīmredzot arī par bagāžas pārvadāšanu tajā," viņš stāsta.

Pēc diena.lv izskanējušās informācijas Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) RS un RD ieteica vairākus risinājumus — konkrētajā maršrutā ieviest konduktorus, kas paskaidrotu tūristiem, ka biļetes jāpērk arī bagāžai, šajā maršrutā atskaņot audioierakstu svešvalodā, kas par to informētu. Atbilde tiek gaidīta tuvāko nedēļu laikā.

"Šis jautājums jārisina nekavējoties, tūrisma sezona ir jau sākusies," saka TAVA vadītājs Uldis Vītoliņš. Viņš informē, ka ļoti daudzās ārvalstīs nav tādas kārtības, ka par bagāžas pārvadāšanu šādos maršrutos būtu jāmaksā, taču Latvijā ārvalstu tūristi par maksāšanu pat nenojauš. Pēc U.Vītoliņa teiktā, liela daļa tūristu Latviju apmeklē, jo informācija par valsti kā labu tūrisma vietu bijusi "no mutes mutē". "Ja tūristam Latvijā klājies labi, viņš par to stāstīs draugiem, paziņām, kolēģiem. Taču, ja no Latvijas aizbraucis ar rūgtumu, viņš nevienam neieteiks uz šejieni braukt. Tas mums ir bīstami," saka U.Vītoliņš.

Jāseko likumiem

Rīgas mērs J.Birks diena.lv minēja divus iespējamos risinājumus — vai nu RS ir jānodrošina informācija svešvalodā, vai arī jāvienojas ar lidostu Rīga par šī autobusa līdzfinansēšanu, paredzot, ka papildu maksa par bagāžas pārvadāšanu netiek iekasēta. Tiesa, par otro risinājumu dome lidostu nav informējusi. Priekšlikums, ka bagāžu tomēr varētu pārvadāt bez papildu maksas, pagaidām nav izskanējis.

RS Kontroles daļas vadītājs un RD Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāts Modris Jaunups (JL) uzskata: nekādi paziņojumi autobusos nav jāizliek. Problēma jārisina lidostai, izvietojot informāciju. Informācija jāsniedz arī tūrisma firmām, kas organizē tūrisma braucienus. "Ja es braucu uz ārzemēm, es taču uzzinu, kas attiecīgajā valstī ir savdabīgi. Mēs nevaram pilnībā pieskaņoties tūristiem. Mums ir jābūt lepnākiem par savu valsti, lai ārzemnieki te ievērotu mūsu likumus," saka M.Jaunups.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

TAVA: nekur pasaulē par bagāžu lidostas autobusā nav jāmaksā

Man kauns par mums, nespēju vairs klusēt! Lasītājas Aijas raksts Tautas balsī


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas