Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Muzejā varēs iepazīt jūgendstilu

Ja piedāvājums būs labs, muzejs varētu kļūt pieprasīts ārzemju viesu vidū, uzskata Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Uldis Vītoliņš: "Ja pastaigājat pa jūgendstila ielām vasarā, tad redzat, ka tur ir pilns ar ārvalstu tūristiem, kas staigā un fotografē mājas. Ir tūristi, kas uzskata teju par pienākumu apmeklēt vismaz kādu muzeju, taču viņi arī sūdzas, ka ir ļoti maz kvalitatīvu piedāvājumu." Mēbeles nopirktas
Atlikuši pēdējie otas triepieni, lai nākammēnes izcilā latviešu arhitekta Konstantīna Pēkšēna dzīvoklī Alberta ielā 12 durvis vērtu pirmais jūgenstila muzejs Latvijā. Apmeklētājiem tiek solīta piesātināta un bagāta pastāvīgā ekspozīcija — iespēja iepazīties ar autentisko jūgendstila telpu plānojumu, sienu krāsojumu un zīmējumiem un pagājušā gadsimta sākuma interjera priekšmetiem. Neizpaliks arī tematiskas izstādes par Rīgas un pasaules jūgendstila mākslu.

Trešdien ar darbu gaitu un muzeja telpām iepazinās Rīgas domes kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas deputāti. 23.aprīlī muzeju plānots atvērt K.Pēkšēna un viņa skolnieka arhitekta Eižena Laubes 1903.gadā projektētajā namā, kur jau šobrīd darbojas Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs. Jūgendstila muzejam rezervētas 460 kvadrātmetru plašas telpas pirmajā stāvā un pagrabā, taču aprīlī apskatei tiks nodotas tikai trīs pirmā stāva istabas 82,7 kvadrātmetru platībā, jo pārējās vēl tiek restaurētas. "Ir savākti gandrīz visi nepieciešamie eksponāti, lai atvērtu muzeja pirmo kārtu," stāsta Rīgas Jūgendstila centra nodaļas vadītāja Agrita Tipāne un norāda, ka antikvāro priekšmetu iegādei Rīgas dome pērn budžetā piešķīrusi 57 000 latu.

Atlikušās pirmā stāva telpas plānots pabeigt oktobrī. Tām paredzēto priekšmetu iegādei nauda nav atvēlēta, tādēļ uzsākta sadarbība ar citiem Latvijas muzejiem, lai tie aizdotu ekspozīcijai nepieciešamās lietas. Savukārt nākamā gada sākumā paredzēts atvērt pagrabu, kur atradīsies virtuālā muzeja ekspozīcija, kā arī multimediju zāle, piemēram, ar skapi, kurā iemontēts skārienjutīgs ekrāns, caur kuru ikviens varēs iepazīties ar jūgendstilu. Kā deputātiem stāstīja mākslinieks Jānis Mitrēvics, doma par virtuālo muzeju radusies, lai risinātu problēmu, kas parasti piemeklē muzejus — telpas trūkums. "Digitālie mediji ir ietilpīgi, lai varētu izstāstīt stāstu par jūgendu. Tā nav tikai arhitektūra un interjers, bet arī māksla, mūzika un daudz kas cits."

Atzinīgi tehnoloģiskos risinājumus novērtēja komitejas vadītāja Helmī Stalte (TB/LNNK). Tiesa, arī šīm iecerēm naudas pašvaldības budžetā nav, tādēļ muzejs to centīsies iegūt no Eiropas Savienības fondiem.

Sauc par izšķērdību

Pirms pusotra gada pretenzijas pret izvēlētajām telpām izteica Jaunā laika (JL) domes frakcija, jo uzskatīja, ka var atrast citas un lētākas. Frakcija toreiz ieteica Elizabetes ielas 33.namu, kur ievākties varētu pusgada laikā, maksājot ap desmit latu par kvadrātmetru mēnesī. Turpretī Alberta ielā telpas vēl bija jāremontē, turklāt uzreiz sākot maksāt par nomu aptuveni 150 000 latu gadā.

Tagad noslēgtais līgums ar namīpašnieci Svea Kablicu-Krauzi paredz izdevīgākus nosacījumus — nomas maksa domei jāmaksā tikai pēc telpu restaurēšanas un šogad šī summa sasniegs 24 712 latu, bet nākamgad — 88 065. Pēc Dienas aprēķiniem, tas ir ap 16 latiem kvadrātmetrā. Jūgendstila centrs maksu uzskata par atbilstošu tirgus cenai, turklāt par šo naudu tiek saņemtas perfekti restaurētas telpas, kurām Rīgā nav analogu.

"Telpu nomas līgums ir neadekvāts pašreizējām budžeta iespējām. Es aicinātu iekonservēt šo projektu," joprojām kritiski muzeja izveides ieceri vērtē deputāte Maija Stefane, norādot, ka domei šobrīd ir citas prioritātes. Viņa arī atzīmē, ka sākotnējais uzstādījums — izveidot autentiska interjera dzīvokli — nav izpildīts, jo prezentācijas laikā deputāti pārliecinājās, ka oriģinālais dzīvoklī saglabājies minimāli un daudz kas veidots no jauna pēc pieņēmumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas