Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mūzikas internātskola var zaudēt mantu glabātavu

Vai jāguļ uz grīdas? Reizē ar domes lēmumu skolai atsavināt zemesgabalu, kas atrodas starp Lielirbes un Kalnciema ielām iepretim lielveikalam Spice, jaunas ASV vēstniecības celšanai tika atļauts nojaukt šajā teritorijā esošās saimniecības ēkas 460 kvadrātmetru platībā, četrus skolotāju dzīvokļus, garāžu un siltumnīcas. "Prasīju, ko mums dos vietā," saka internātvidusskolas direktore Maija Leipciga un atceras, ka tad arī izskanēja dāsnie piedāvājumi. Divi no tiem tika izpildīti: nojaukto dzīvokļu vietā par 200 000 latu dome nopirka jaunus un izbūvēja piebraucamo ceļu.
Pirms trijiem gadiem pārdodot daļu Rīgas mūzikas internātvidusskolas teritorijas Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstniecībai, Rīgas dome sasolīja skolai zaudējumus kompensēt — uzbūvēt ne tikai jaunas saimniecības ēkas atņemto vietā, bet arī modernu sporta centru, lai bērniem fizkultūras stundas nenotiktu koridorā. Tomēr pieci miljoni latu, ko pašvaldība saņēma par zemi, aizplūda citur — skola saņēma vien sešus jūras konteinerus, kur uzglabāt saimniecības piederumus un mēbeles. Turklāt drīz arī tie būs jāzaudē, jo īpašuma departaments (ĪD) vairs nevēlas tos nomāt. Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LC/LPP), kura pārstāvētā partija Rīgā ir atbildīga par izglītības un īpašuma jomām, kā risinājumu piedāvā vienu konteineru nopirkt. Jautāts, kur likt pārējās mantas, A.Ameriks atbild īsi: "Ir tāda vieta Getliņi."

Izskanēja arī solījums blakus skolai būvēt ēku, kur būtu garāža, noliktavas un sporta komplekss. Pēdējā ietilptu sporta spēļu zāle, rehabilitācijas zona (trenažieri, sauna, koriģējošās vingrošanas telpa, mazais baseins u.c.), ģērbtuves, treneru un pedagogu telpas. Kompleksu izmantotu arī citas apkārtnes mācību iestādes. "Pēkšņi tika pateikts, ka nenotiks nekas. Bet, piedodiet, skolai tika atņemti gandrīz četri hektāri!" neapmierināta ir M.Leipciga.

Nesen direktore informēta, ka arī pirms diviem gadiem atvestie konteineri skolai nepaliks. Tajos tiek glabāti celtniecības materiāli, saimniecības lietas, dārza tehnika, vecas un jaunas mēbeles, kuru novietošanai citu vietu nav. "Bet bez noliktavas mēs nevaram. Tā ir internātskola. Ja nu bērnam saplīst gulta, viņš taču uz grīdas negulēs," saka direktore.

Par projektu nemaksās

Pašvaldība gan nejūtas skolai parādā. "Šodien ieguldīt sporta zāles būvniecībā, ja citām skolām vajag veikt remontdarbus, ir nepareizi. Rindā jau stāv 3.vidusskola un vēl vairākas," saka A. Ameriks un piebilst: ja būtu treknie gadi, pašvaldība varētu to atļauties. Tiesa, arī treknajos gados, kad zeme tika pārdota, līdzekļi līdz internātam nenonāca. Vaicāts, kādēļ, A.Ameriks taisnojas, ka "tiešā veidā [ASV vēstniecības] nauda skolas vajadzībām netika iezīmēta". To apstiprina arī toreizējā domes izglītības, jaunatnes un sporta komitejas vadītāja Baiba Brigmane (JL), taču apliecina, ka dome mutiski solīja līdzekļus skolā ieguldīt.

2007.gada martā domes prezidijs atbalstīja 290 419 latu liela finansējuma piešķiršanu sporta centra un saimniecisko būvju projekta izstrādei, tomēr līdz šim brīdim darbi nav sākti. Saskaņā ar īpašuma departamenta teikto nauda joprojām ir rezervēta, taču A.Ameriks uzskata, ka nevar ieguldīt līdzekļus projektēšanā, ja nav zināms, vai būs pieejama nauda pašai būvniecībai, kas izmaksātu ap trīs miljoniem latu.

Attiecībā uz konteineru nomu ĪD uzskata, ka par mantu uzglabāšanu būtu jāuztraucas citai iestādei — izglītības, jaunatnes un sporta departamentam (IJSD), saka ĪD preses sekretāre Liene Pētersone. Pretēji domā IJSD, kas martā nosūtījis vēstuli ĪD ar aicinājumu konteinerus nopirkt, jo tos īrēt par 4680 latiem gadā ir neizdevīgi. Pēc atbildes saņemšanas tiks lemts, kā rīkoties tālāk, saka IJSD sabiedrisko attiecību speciāliste Sarmīte Baltmane. Kopš decembra par nomu iekrājies parāds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas