Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Nekavējoties sāks pussabrukušās ēkas Peitavas ielā demontāžu

Rīgas domē otrdien tiks sasaukta ārkārtas sēde, lai pieņemtu administratīvo aktu, ar kuru ēkas īpašniekiem Peitavas ielā 9/11 tiks uzdots nekavējoties sākt sabrukušā nama demontāžu, šodien nolemts darba sanāksmē pie grausta.

Kaut arī brūkošajai ēkai ir kultūrvēsturiska vērtība, tās tehniskais stāvoklis ir tik slikts, ka to vairs nav iespējams atjaunot, tāpēc Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) jau 2009.gada septembrī devusi piekrišanu daļējai tās demontāžai.

Nama īpašniekiem līdz šim nebija izdevies savstarpēji vienoties par ēkas nojaukšanu, taču šā gada 22.novembrī visi līdzīpašnieki beidzot esot piekrituši, ka ēka ir demontējama.

Šos darbus par saviem līdzekļiem veiks SIA Citra Peitavas. Namu apsaimniekotāji jau šodien izstrādās darbu veikšanas projektu, kas tiks saskaņots ar Rīgas pilsētas būvvaldi, VKPAI un Īpašumu departamentu, lai rīt, 27.novembrī, pēc domes lēmuma pieņemšanas par ēkas piespiedu demontāžu nekavējoties sāktu darbus un novērstu bīstamību.

Saskaņā ar VKPAI prasībām īpašniekiem būs jāsaglabā ēkas vēsturiskā fasāde, bet abi ēkas gali jānojauc, izņemot ēkas vidusdaļu, kur dzīvo cilvēki.

Jau ziņots, ka piektdien vēlu vakarā Vecrīgā daļēji sabrukusi četrstāvu ēka Peitavas ielā 9/11. Cilvēki negadījumā nav cietuši.

Uz notikuma vietu nekavējoties izbrauca astoņas VUGD automašīnas. Ierodoties pie neapdzīvotās ēkas, glābēji konstatēja, ka tai ir nobrucis stūris no 4.stāva līdz 1.stāvam, kā arī iespējami turpmāki nobrukumi.

Par notikušo tika paziņots arī Rīgas domei, Valsts policijai un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam. No blakus esošās mājas nācās evakuēt trīs cilvēkus. Ņemot vērā to, ka pastāvēja gāzes noplūdes risks, uz negadījuma vietu tika izsaukts gāzes dienests, kura speciālisti ēkai atslēdza gāzes padevi. Vecrīgā ieradās arī elektriķi no Latvenergo, taču izrādījās, ka elektrība mājai tikusi atslēgta jau iepriekš.

Zem gruvešiem neviens cietušais netika atrasts. Glābēji pārbaudīja arī ēkas iekštelpas un nevienu cilvēku tajās nesastapa. Ap pusnakti VUGD darbinieki atgriezās no notikuma vietas.

Kā liecina informācija Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā, ēkā Rīgā, Peitavas ielā 9/11, ir deviņi dzīvokļi kopējā platībā 2077 kvadrātmetri.

Kā informēja VAS Privatizācijas aģentūra sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš, savulaik ēka piederējusi Latvijas valstij Centrālās dzīvojamo māju privatizācijas komisijas personā, taču pirms aptuveni desmit gadiem, pabeidzot privatizācijas procesu, nama pārvaldīšanas tiesības nodotas šīs mājas dzīvokļu īpašnieku pilnvarotajai personai - biedrībai Cukerbekera mājas portāls.

Kā liecina Firmas.lv informācija, minētā biedrība joprojām ir aktīva, taču visām tās amatpersonām pārstāvības vai paraksta tiesības ir izbeigušās. Pēdējā Cukerbekera mājas portāla valdes locekle līdz 2009.gada 6.martam bijusi Arita Vanaga.

1999.gadā zemesgrāmatā uz ēku Rīgā, Peitavas ielā 9/11, nostiprinātas desmit gadu nomas tiesības nomniekam SIA Investasource, kas tagad darbojas ar nosaukumu SIA Dzirnavu 37 un pastarpināti pieder SIA Skonto būve valdes priekšsēdētājam Guntim Rāvim, liecina Firmas.lv informācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas