Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

No bijušo namu pārvalžu privatizācijas iegūtos līdzekļus varēs iegūt jebkura dzīvokļu īpašnieku sabiedrība

Pēc pārmetumiem, ka bijušo namu pārvalžu privatizācija tiek gatavot kāda uzņēmuma interesēs, Rīgas vicemēra Jāņa Dinēviča (LSDSP) vadītā darba grupa nolēmusi savos priekšlikumos iestrādāt divus jaunumus. Pirmais - naudai daudzdzīvokļu mājas remontam varēs pieteikties ikviens dzīvokļu īpašnieku kooperatīvs vai sabiedrība, otrais - katra no 15 namu pārvaldēm jāprivatizē atsevišķi.

Sociālā netaisnība


J.Dinēviča sākotnējais priekšlikums bija atdot bijušās namu pārvaldes privatizācijai un iegūtos līdzekļus ieguldīt daudzdzīvokļu māju remontā, naudu atvēlot tikai tiem namiem, kuru iedzīvotāji nodibinās kooperatīvu vai biedrību un trīs gadus paliks pie konkrētā uzņēmuma (privatizētāja). Eksperti iepriekš pārmeta, ka ar šādu "burkānu" dome pieķēdēs iedzīvotājus pie viena apsaimniekotāja.

"Tā būtu zināmā mērā sociāla netaisnība, ja cilvēki, kas ir bijuši paklausīgi, ievērojuši likumu un nodibinājuši sabiedrības, naudu māju remontam nedabūtu," tagad atzīst arī J.Dinēvičs pats. Tādēļ radusies ideja par atsevišķu domes Apsaimniekošanas fondu. Vērsties tajā un pretendēt uz kādu daļu no vairāk nekā 20 miljoniem latu, ko paredzēts iegūt privatizācijā, varēs jebkura dzīvokļu īpašnieku biedrība vai kooperatīvs. "Tiem, kas biedrības un kooperatīvus jau agrāk būs izveidojuši, tas būs kā dāvinājums remonta formā, un šie līdzekļi nebūs jāatdod," saka J.Dinēvičs.

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas vadītājs Ģirts Beikmanis ar to ir apmierināts un norāda, ka viens strīdīgais punkts gan vēl ir palicis. Proti, par jaunu kooperatīvu "pieķēdēšanu" uz trīs gadiem pie viena apsaimniekotāja. Arī Konkurences padome (KP) uzskata, ka tas "radīs nelabvēlīgas konkurences priekšrocības privatizētajai dzīvojamo māju apsaimniekošanas sabiedrībai".

Jautājums par apsaimniekošanas fondu vēl tiks apspriests piektdien, kad notiks pēdējā J.Dinēviča darba grupas sēde, līdz ar to varētu būt arī grozījumi "kooperatīvu pieķēdēšanas" punktā.

Nebūs monopols


KP vicemēra vadītajai darba grupai arī norādījusi, ka katra no 15 bijušajām namu pārvaldēm privatizējama atsevišķi un ja gadījumā privātais investors privatizēs vairākus uzņēmumus un vēlēsies tos apvienot, viņam būs jāsaņem KP piekrišana. Padome tad arī izvērtēs, vai neradīsies dominējošs stāvoklis apsaimniekošanas tirgū. Līdz ar to novērstas ekspertu iepriekš izteiktās bažas par namu pārvalžu nonākšanu viena uzņēmuma rokās, līdz ar to monopolstāvokļa iegūšanu Rīgā un augstākām apsaimniekošanas cenām iedzīvotājiem.

Galīgie priekšlikumi par namu pārvalžu privatizāciju un apsaimniekošanas fonda izveidošanu nedēļas vai divu laikā tiks iesniegti izskatīšanai Rīgas domes komitejās un mēram Jānim Birkam (TB/LNNK).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas