Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Novembrī rīdziniekus gaida lielāki komunālo maksājumu rēķini

Sākot ar oktobri, rīdziniekiem komunālajiem maksājumiem jārezervē gandrīz par trešdaļu lielāki līdzekļi, jo stājas spēkā jaunie siltumenerģijas, ūdensapgādes un atkritumu apsaimniekošanas tarifi. Tos, atzīstot par pamatotiem, šovasar akceptējis Rīgas sabiedrisko pakalpojumu regulators. Lielākais pieaugums - 28,6% - noteikts ūdensapgādei un kanalizācijai.

Iedzīvotājiem par katru patērēto kubikmetru ūdens līdzšinējo 56 santīmu vietā būs jāmaksā 72 santīmi. Pašvaldības uzņēmuma Rīgas ūdens, kas ar šo pakalpojumu nodrošina gandrīz visu galvaspilsētu, preses sekretārs Arturs Mucenieks jau iepriekš norādīja, ka uzņēmumam nepieciešams palielināt strādājošo darba samaksu, kas plānota 20-40% apjomā. Pieaugums saistāms arī ar remontdarbu izmaksu un energoresursu sadārdzinājumu.

Jaunie tarifi (bez 5% PVN )

  • Ūdens +28,6%
    Ūdensapgādes un kanalizācijas tarifs pieaudzis no Ls 0,56 līdz Ls 0,72 par kubikmetru
  • Siltums +28,2%
    Siltumenerģijas tarifs pieaudzis no Ls 21,43 līdz Ls 27,48 par megavatstundu. Iedzīvotājiem vidējā maksa par kvadrātmetru apkures periodā pieaugs par 0,22 santīmiem
  • Atkritumi +28-28,6%
    Atkritumu apsaimniekošanas tarifs pieaudzis no Ls 4,57 līdz Ls 5,85-5,89 par kubikmetru.
    Iedzīvotājiem vidēji mēnesī līdzšinējo Ls 0,64 vietā būs jāmaksā Ls 0,82
Avots: Dienas apkopotā informācija

Par 28,3% savu tarifu dabasgāzes cenu pieauguma (43%) un darbinieku trūkuma dēļ pacēlis arī valsts un pašvaldības uzņēmums Rīgas siltums (RS). "Mums nav iekšējo rezervju, uz kuru efektivitātes rēķina piebremzēt šo gāzes cenu pieaugumu," saka RS informācijas daļas vadītājs Andris Sproģis. Patlaban uzņēmums ar siltumenerģiju apgādā trīs ceturtdaļas Rīgas, kas ir aptuveni astoņi tūkstoši namu. Katrā no tiem ir uzstādīts siltuma skaitītājs, kurā tiek fiksētas patērētās megavatstundas. Apsaimniekotājs rēķinus piestāda, izdalot kopējo patērētās siltumenerģijas daudzumu atbilstoši iedzīvotāju apdzīvotajai platībai. "Cilvēkam uz katriem 10 latiem nāks klāt 2,8 lati," skaidro A.Sproģis, kā piemēru minot 50 m2 lielu dzīvokli, kurā maksa par apkuri sezonā vidēji pieaugs par 11 latiem mēnesī.

Vairāk nekā patlaban rīdziniekiem nāksies maksāt arī par atkritumu apsaimniekošanu. Pēc liekākā operatora L&T prokūrista Reiņa Cepļa iepriekš teiktā, ikvienam iedzīvotājam mēnesī būs jāmaksā aptuveni 18 santīmu klāt pie pašreizējiem 64 santīmiem (summa aprēķināta pēc noteiktās normas, ka viens iedzīvotājs gadā saražo vidēji 1,6 m3 atkritumu). Arī citi apsaimniekotāji cēluši tarifu līdzīgā apjomā. Sadārdzinājums galvenokārt saistīts ar atkritumu apglabāšanas tarifu pieaugumu par 28,5% pašvaldībai piederošajā poligonā Getliņi, kas tādējādi palielina apsaimniekotāju izmaksas.

Jāatzīmē, ka visu uzņēmumu sākotnēji plānotie tarifi bija vēl lielāki, taču regulators pēc prasību izskatīšanas tos lika samazināt robežās no 2,7% līdz 18%. "Mēs prasām stingru pamatojumu," uzsver regulatora padomes loceklis Juris Imaks, piebilstot, ka rezultātā, viņaprāt, no uzņēmumu puses nepamatota tarifu celšana nav notikusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas