Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Ar trolejbusa pasažieru palīdzību izdodas atdzīvināt sirmgalvi

Otrdien  savu otro dzimšanas dienu piedzīvoja kāds 70 gadus vecs rīdzinieks, kuram trolejbusā pēkšņi sākās sirdsdarbības traucējumi un iestājās klīniskā nāve. Laimīgā kārtā trolejbusā brauca ārste, kas nekavējoties uzsāka reanimācijas pasākumus un novērsa pasažiera nāvi. Dubults neplīst - trolejbusā atradās arī Rīgas Stradiņa universitātes students, kurš dienu pirms notikušā tieši nokārtoja valsts eksāmenu klīniskajā medicīnā un asistēja mediķei pirms _ātro _ierašanās.

„Braucu trolejbusā un sēdēju pret vīrieti ar muguru. Pēkšņi izdzirdēju kņadu, pagriezu muguru un ieraudzīju, ka viņš zaudējis samaņu un atslīdzis krēslā,” stāsta P. Stradiņa slimnīcas ārste pulmonoloģe Kristīne Molčanova., kura savulaik strādāja par Rīgas ātrās palīdzības brigādes ārsti. „Skrēju pie pacienta, noguldīju viņu guļus stāvoklī un sāku veikt sirds masāžu. Man palīdzēja vēl kāds mediķis, kurš arī brauca šajā trolejbusā.”

Dažu minūšu laikā ieradās Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta reanimācijas brigāde , kas pārņēma palīdzības sniegšanu un turpināja pacienta atdzīvināšanas pasākumus, atjaunojot sirds ritmu un elpošanu. Pec veiktās reanimācijas vīrietim atjaunojās sirdsdarbība, pastāvīga elpošana un NMP dienesta reanimācijas brigāde viņu nogādāja slimnīcā.

“Šobrīd vīrieša stāvoklis ir stabilizējies, tomēr vēl joprojām viņš atrodas intensīvās terapijas nodaļā. Pēc šādiem veselības traucējumiem pacienti tik ātri neatgūstas,” stāsta NMP dienesta Komunikācijas vadītāja Ilze Bukša.

„Vīrietim bija iestājusies klīniskā nāve – šādās situācijās cilvēka iespēja izdzīvot lielā mērā ir atkarīga no tā, cik ātri tiek uzsākti atdzīvināšanas pasākumi. Un nozīmīga ir katra sekunde jau no paša pirmā brīža, kamēr brigāde vēl ceļā,” saka NMPD reanimācijas brigādes ārsts Dmitrijs Sergejevs, kura ekipāža ieradās notikuma vietā.

NMP dienesta Medicīniskās kvalifikācijas un mācību centra vadītāja, reanimatoloģe Dzintra Jakubaņeca uzsver:, ka ir svarīgi šādās kritiskās situācijās ikvienam, kurš ir apguvis pirmās palīdzības iemaņas, rast sevī drosmi, nebaidīties un savas zināšans likt lietā. "No jūsu palīdzības var būt atkarīga cilvēka dzīvība. Tāpēc ir ļoti jānovērtē tās zināšanas, ko apgūst pirmās palīdzības kursos," skaidro Dz. Jakubaņeca. Arī NMPD mājas lapā ir ievietota informācija par pirmās palīdzības sniegšanu un kā rīkoties šādos gadījumos.

„Šī apmācība, kas ir obligāta pirms autovadītāja apliecības iegūšanas un arī  atsevišķu profesiju pārstāvjiem, būtu vēlama ikvienam. Jāapzinās, ka cilvēka izredzes izdzīvot kritiskos brīžos ir atkarīgas tieši no blakus esošo cilvēku ātras un pareizas rīcības – tie var būt ne tikai atdzīvināšanas pasākumi, bet arī rīcība arteriālas asiņošanas vai smakšanas gadījumos un daudzās citās dzīvībai bīstamās situācijās, kad svarīgas ir pirmās sekundes”, atzīst Dz.Jakubaņeca. 

NMP dienests izsaka pateicību savai bijušajai kolēģei K. Molčanovai, kā arī Rīgas Stradiņa universitātes 6. kursa studentam, kurš tieši dienu pirms minētā notikuma bija nokārtojis valsts eksāmenu klīniskajā medicīnā un sniedza palīdzību reanimēšanas laikā pirms brigādes ierašanās.

Atgādinām, ka maija mēnesī NMP dienesta mediķu brigādei izdevās veiksmīgi atgriezt dzīvē no klīniskās nāves arī kādu 27 gadus vecu vīrieti Balvu novadā. NMP mediķi pie cietušā ieradās divu minūšu laikā, bet līdz tam ļoti veiksmīgi atdzīvināšanas pasākumus bija uzsācis veikt cietušajam blakus esošais tuvinieks.   


(papildināta ar 4. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas