Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - JL vāc parakstus Birka gāšanai

Partijas Jaunais laiks Rīgas domes frakcija uzsākusi oficiālu parakstu vākšanu, lai domes sēdē rosinātu balsojumu par mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) atbrīvošanu no amata, Dienai otrdienas vakarā apstiprināja frakcijas vadītājs Olafs Pulks. Par šo soli vēl pirms tam JL informējis valdošās koalīcijas partiju pārstāvjus, un, kā norāda O.

Pulks, uzrunāto reakcija bijuši "saprotoši atbalstoša." Līdzšinējās nesaskaņas domes koalīcijā ļaujot _JL _domāt, ka mēra nomaiņa tiks atbalstīta.Pretēju pozīciju gan otrdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes izteica pie vadības esošo partiju pārstāvji. Jānis Zaržeckis (LPP/LC) apstiprināja, ka viņa partija neatbalstīs izmaiņas Rīgas domes koalīcijā un vadībā. Šāds jautājums koalīcijas padomes sēdē neesot apspriests. Kāpēc izplatās runas par parakstu vākšanu, lai pieprasītu mēra demisiju J.Zaržeckis atbildēja, ka "tādā veidā _JL _var taisīt stresu, kas ir ļoti laba pašreklāma".

Savukārt, J.Birkam ir aizdomas, ka JL aktivitātes notiek "ejot citu pavadā", Dienai saka viņa padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Vineta Savicka. Mēram arī šķiet traģikomiski tas, ka partija, kas paziņojusi, ka cīnās pret korupciju, cenšas gāzt mēru, kas pirmais sācis plānveidīgu darbu, lai korupciju izskaustu.  Uz jautājumu, vai J.Birks jūtas drošs par savu krēslu, mērs atbildēja, ka "traks ir tas politiķis, kas domā, ka viņa amats ir mūžīgs. Nevar būt nekas nepastāvīgāks par politisku krēslu".

Vicemērs Andris Ārgalis, atbildot uz jautājumu, vai TP atbalstīs izmaiņas koalīcijā vai domes vadībā, atzina, ka viņš ir izteicis šaubas vai domes koalīcija ir stipra, taču, tā kā TB/LNNK ir stiprinājusi koalīciju ar kreiso balsīm, koalīcija ir stabila.

Jau rakstīts, ka TP jau ilgāku laiku J.Birkam pieprasa pārmaiņas domes koalīcijā, kurā TP vēlas iesaistīt JL. Šai iecerei nepiekrīt LPP/LC.

JL šodien paziņoja, ka J.Birks nedrīkst turpināt vadīt domi un tādēļ aicina domes deputātus parakstīties par sēdes sasaukšanu, lai atbrīvotu Birku no pašvaldības priekšsēdētāja pienākumu veikšanas.

Frakcijas preses paziņojumā, kas izsūtīts otrdienas vakarā, rakstīts, ka Birks ir tieši atbildīgs par pašvaldībā valdošo patvaļu un nelikumībām - patvaļīgu būvniecību, milzīgu naudas summu izšķērdēšanu un inflācijas veicināšanu, tostarp nesamērīgi dārgo Dienvidu tilta 2.kārtas izbūvi, uzstājīgajiem mēģinājumiem izšķiest 100 miljonus latu Sarkandaugavas dzelzceļa pārvada būvniecībai, kas plānoto kopējo izmaksu dēļ var tikt uzskatīts par ''mazo Dienvidu tiltu''.

Pēc JL ieskatiem izšķērdīgi bijuši pilsētas budžeta grozījumi, plāni pilsētas kanālmalu izgaismot par turpat diviem miljoniem latu, trešdaļas miljona latu izšķērdēšana par Bastejkalna kaskādes strūklakas nelikumīgajiem remontdarbiem, kas degradē Bastejkalna arhitektonisko, vēsturisko un māksliniecisko nozīmi, kā arī nelikumīgā būvniecība Mārupītes parkā.

Korupcijas problēmas domē ir vispārzināmas, taču to risināšanā nav veikts gandrīz nekas, teikts paziņojumā. Jaunizveidotā domes Pretkorupcijas komisija jau ir pierādījusi, ka tās galvenā funkcija nav korupcijas apkarošana, bet gan ''tvaika nolaišana''. Tomēr pat tie komisijas izstrādātie priekšlikumi, kam nepieciešams vien politisks Birka atbalsts to tālākai virzībai, nonākot mēra kabinetā, paliek bez tālākas virzības.

Lai iesniegtu lēmumprojektu par J.Birka atlaišanu nepieciešams savākt 20 deputātu parakstus. Ja tas tiks iesniegts, mēram tas jāizskata divu nedēļu laikā. Tas gan neizslēdz iespēju jautājumu iekļaut kārtējās sēdes darba kārtībā arī ātrāk, piemēram, nakamotrdien, kad paredzēta pēdējā Rīgas domes sēde pirms vasaras pārtraukuma.

Jāatgādina, ka pirmdien par atkāpšanos no pilsētas attīstības komitejas vadītāja amata paziņoja deputāts Edmunds Krastiņš (TP), kura darba kabinetā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs veica kratīšanu. Savā paziņojumā E.Krastiņš raksta: "Domāju, ka politiska atbildība par situāciju Rīgas domē būtu jāuzņemas arī Rīgas mēram un attīstības komitejas vadītāja vietniekam Jānim Birkam. Rīgas mēra atkāpšanās būtu signāls, ka Rīgas pašvaldība uz notiekošo raugās nopietni un ir gatava veikt pārmaiņas."

Koalīcijas partijas šodien atbalstījušas, ka Sarmīte Pīka (TP) stājas E.Krastiņa vietā. Par jauno vadītāju būs jābalso attīstības komitejas deputātiem. Koalīcija arī guvusi apstiprinājumu tam, ka E.Krastiņš, aizejot no amata, koalīciju neatstās. Viņš ir TP domes frakcijas vadītājs.

S.Pīkas kandidatūru atbalsta arī Rīgas mērs J.Biks, lai arī iepriekš viņš norādīja, ka Tautas partijai ir jāuzņemas atbildība par attīstības jomu. J.Birks respektēs Tautas partijas izvēli arī turpmāk deleģēt savu pārstāvi komitejas vadītāja amatā.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI PLAŠĀK

Krastiņš atkāpjoties grib aizraut līdzi Birku.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas