Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Kanālmalu izgaismos par miljonu

Pašvaldības izsludinātā konkursa uzvarētājs paredz līdz rudenim izgaismot posmu no Operas līdz Bastejkalnam. Līdz Latvijas valsts dzimšanas dienai galvaspilsētas kanālmala tiks izgaismota kā spoža broša. Šis darbs uzticēts pilnsabiedrībai Eiromoduls, kuras kanālmalas izgaismošanas priekšlikums domes īpašuma departamenta izsludinātajā konkursā trešdien tika atzīts par labāko.

Pašvaldībai šis projekts izmaksās gandrīz vienu miljonu latu. "Rīgas centrs ir savdabīga un interesanta zona. Mūsu mērķis bija ar gaismu palīdzību paspilgtināt tās kvalitātes un vērtības, kas jau vēsturiski ir izveidojušās. Mēs piedāvājam izstaigāt taku - tas būs kā naksnīgs gājiens, kur ik pa brīdim ir kāds akcents," stāsta viens no priekšlikuma autoriem uzņēmuma JS & Partneri arhitekts Juris Skalbergs. Uzvarētāji piedāvā projektu īstenot trīs kārtās. Pirmajā kārtā, ko plānots pabeigt 1.novembrī, kanālmalā tiks uzstādītas ekonomiskas un pret sasišanu izturīgas gaismas diožu lampas, izgaismojot Valdemāra ielas tiltu, Bastejkalna tiltu, kaskādes tiltiņu, kā arī parka laternas un lielāko koku lapotnes, saka par projekta tehniskajiem risinājumiem atbildīgais SIA Moduls Rīga tehniskais direktors Raitis Teivāns. Īpaša uzmanība, kā to paredzēja konkursa nolikums, tiks pievērsta Brīvības piemineklim. "Brīvības pieminekli mēs dēvējam par kulmināciju un plānojam izgaismot tīrā baltā krāsā," norāda J.Skalbergs, piebilstot, ka tikai sievietes tēls tiks iekrāsots "nedaudz zaļganā krāsā". Pilsētas arhitekts Jānis Dripe atzina, ka uzvarējušais piedāvājums ir "ļoti pārdomāts risinājums", kas "piedāvā labās cenās sakārtot kanālmalu". Pirmās kārtas izmaksas būs 980 tūkstoši latu. Diena jau rakstīja, ka domes kuluāros vairākkārt izskanējušas aizdomas par pārspīlēti augstām izmaksām un kārtējo mēģinājumu "norakt miljonus". Pašvaldības īpašumu un privatizācijas lietu komitejas vadītājs Andris Ameriks (LPP/LC) gan norādīja, ka "sarunu procesā summu var nodzīt uz leju", un solīja to panākt. Kopumā šī gada domes budžetā konkursa pirmajai kārtai ir atvēlēts viens miljons latu.

Partijas Jaunais laiks (JL) Rīgas domes frakcijas deputāti par nepieņemamu uzskata RD lēmumu šos līdzekļus ņemt no pašvaldības īpašumu privatizācijas fonda līdzekļiem, kas paredzēti kā rezerve uzsākto izglītības projektu iespējamajam sadārdzinājumam.

JL lēmumu par Rīgas kanālmalas izgaismošanu uzskata par izšķērdību un prasa Rīgas mēram Jānim Birkam skaidrot, kāpēc finansējums pilsētas izskaistināšana tiek slēpts, pārdalot izglītības iestādēm paredzētos līdzekļus, kā arī aicina mēru publiskot projekta tāmi. Šis ir jau kārtējais pierādījums tam, kā RD, neredzot vai izliekoties neredzam valsts ekonomiskās problēmas, turpina ciniski un vieglprātīgi izšķērdēt pašvaldības līdzekļus, uzskata JL.

"Tā vietā, lai "sadedzinātu" miljonus kanālmalas lampiņās, līdzekļi, ja vispār jātērē, tad jāiegulda attīstības projektos, piemēram, infrastruktūras sakārtošanā, lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību," norāda JL RD frakcijas vadītājs Olafs Pulks.


(pievienotas pēdējās trīs rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas