Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

papildināta - Ķuzis: Pasaule ir mainījusies un 90.gadu rekets vairs nav iespējams

Kāda kebabu tirgotava Pārdaugavā kritusi par upuri reketieru uzbrukumam, kad vairākas personas pieprasījušas tā vadībai turpmāk katru mēnesi tām izmaksāt 2000 latu skaidrā naudā “par drošību”, ziņo raidījums Degpunktā. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis gan neuzskata, ka tas norādītu uz satraucošām tendencēm, jo pašreizējā situācijā rekets tādā klasiskā izpratnē, kā tas bija sastopams 90.gados vairs nav iespējams.

Policija jau aizturējusi vienu reketieru grupējuma dalībnieku, kurš agrāk tiesāts par dzīvokļu apzagšanu, bet par to, cik tuvu tā ir pārējo noziedznieku atrašanai, pagaidām ziņas nesniedz, Diena.lv norādīja policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Par notikušo policija saņēmusi iesniegumu no uzņēmuma vadības. „No cietušās puses tika noskaidrots, ka prasītā summa bija krietni liela - katru mēnesi 2000 latu. Turklāt katru mēnesi konkrētā dienā tika prasīts norēķināties bez jebkādiem konta numuriem un bankām. Naudai vajadzēja būt sagatavotai “uz rokas”,” raidījumam Degpunktā stāstījusi Valsts policijas Kurzemes iecirkņa Kriminālpolicijas priekšniece Ļena Keine.

Noziegums klasificēts kā laupīšana, un šāda veida noziegumi saskaņā ar Krimināllikumu uzskatāmi par ļoti smagiem, tomēr par vainu mīkstinošu apstākli vismaz pagaidām varot uzskatīt to, ka šis bijs tikai  laupīšanas mēģinājums, bet laupīšanas fakts vēl neesot noticis. Aizturētais gan savu vainu noliedz pilnībā.

Ziņu par to, ka reketieri būtu uzbrukuši arī citiem apkārtnē esošajiem uzņēmumiem pagaidām policijai neesot. Arī Diena.lv aptaujātie apkārtējo veikalu darbinieki par notikušo uzzinājuši tikai no medijos izskanējušajām ziņām, un tas viņiem bijis liels pārsteigums. Ne paši kioska darbinieki, ne kāds cits par izspiešanas mēģinājumu runājis neesot.

Kaut gan Degpunktā informē, ka šis Valsts policijas Kurzemes iecirknim esot jau otrais gadījums ar reketieriem, iepriekšējais gadījums esot noticis jau pirms gada vai vairāk, Diena.lv skaidroja T.Sadovskis. Oficiāla statistika par šādu noziegumu biežumu Latvijā gan neesot pieejama, jo parasti tie tiekot klasificēti pēc likuma pantiem par laupīšanu vai izspiešanu, tomēr pārāk bieži tie neesot – savādāk šis gadījums nebūtu sacēlis tik lielu ažiotāžu.

Savukārt I.Ķuzis uzsver, ka jautājums par reketu būtu jāaplūko saistībā ar par tā upuri kļuvušā uzņēmuma darbību: “Rekets jau vienmēr atrod pielietojumu tur, kur ir kaut kas netīrs. Ja uzņēmums ir nodarbojies ar kādu shēmu veidošanu, tad var notikt izspiešana, bet ja tas ir darbojies atbilstoši likumiem, nekādu draudu nav, jo rekets tādā klasiskā izpratnē, kādā tas bija sastopams 90.gados vairs nav iespējams – pasaule ir mainījusies un attiecības starp valsti un noziedzīgo pasauli ir daudz skaidrākas.” Viņš gan pieļāva, ka šāds rekets varētu veidoties ar ļoti lokālu raksturu, bet par vispārējām tā pieaugmua tendencēm bažu šobrīd neesot.

(pievienots I.Ķuža komentārs pirmajā un pēdējā rindkopā)

Top komentāri

Andrievs
A
90.to gadu reketam treknu punktu pielika lietuviešu uzņēmējs Paņevežā, kad salaida reketieriem krietnu devu svina ribās.
uzbeki
u
Uzbekijā ar 90 gadu reketu tika galā ātri un vienkārši - pieķertos reketierus turpat uz vietas nošāva bez kādas tiesas un pratināšanas! Divas - trīs bandas tā publiski apšāva, pārējie nobijās un visi aizbēga. Vienkārši un efektīvi! Ja tur būtu rietumu demokrātija, tad mocītos tur gadu desmitiem ar visādām kriminālām autoritātēm kā pie mums. Atcerieties, kā te uz nebēdu tāds Klops plosījās...un vēl citi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas