Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Pēc veiktās kratīšanas Edmunds Krastiņš nav aizturēts

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veiktajā kratīšanā Rīgas domnieka, Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Edmunda Krastiņa kabinetā interese bijusi par Dzirciema un Kuldīgas ielas būvniecības dokumentiem. E. Krastiņš piedalījies pie kratīšanas un pēc tās nav aizturēts. Tā veikta saistībā ar krimināllietu, kurā uz aizdomu pamata par kukuļņemšanu aizturēts bijušie Pilsētas attīstības departamenta vadītāji Vilnis Štrams un Pēteris Strancis.

Pēc veiktās kratīšanas E. Krastiņš klāstīja, ka no viņa kabineta KNAB izņēma datoru, mobilo telefonu, iedzīvotāju vēstuli, kur viņi protestē pret būvniecību Maskavas ielā, un izdrukas no kādas ierosinātās lietas Satversmes tiesā. Īpašu interesi KNAB kratīšanā izrādīja interesi par dokumentiem saistībā ar būvniecību Dzirciema ielā un Kuldīgas ielā. Viņš pats uzskata, ka tā ir "politiski motivēta" kratīšana un saistīta ar KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova iepriekšējās nedēļas paziņojumiem.

KNAB nekomentē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvis Andris Vitenburgs sacīja, ka komentāru par to, “ko šobrīd varat vērot Rīgas domē”, no KNAB nebūs. “Mēs nesniedzam informāciju par atsevišķām procesuālajām darbībām. Tās var notikt publiskās vietās, bet tas nav iemesls, lai mēs to komentētu,” norādīja KNAB pārstāvis.

Pēc viņa skaidrotā, teorētiski kratīšanu piemēro kāda kriminālprocesa ietvaros. “Publisku informāciju sniedzam tikai tad, kad tiek pieņemti nozīmīgi lēmumi,” uzsvēra A.Vitenburgs.

Politiķi neziņā

Savukārt opozīcijā esošā Jaunā laika domes frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks Dienai norādīja, ka šis gadījums pierāda to, ka esošā domes koalīcija nespēj tikt galā ar korupcijas apkarošanu pašvaldībā. Tas ir nopietns pamats sarunām par jaunas koalīcijas izveidošanu, teica opozīcijas pārstāvis.

Tomēr O.Pulks neuzskata, ka noteikti būtu jāmaina esošais mērs Jānis Birks (TB/LNNK). Viņš arī uzsvēra, ka pēc notikušā ir tikpat kā neeiespējami runāt, ka nākamais domes priekšsēdētājs varētu būt no Tautas partijas.
Neoficiāla informācija liecināja, ka pārmaiņu gadījumā domi vadītu Andris Ārgalis (TP).

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) žurnālistiem sacīja, ka "KNAB labi zina, ko dara". Viņš norādīja, ka publiskājā telpā tādas runas jau klīda. "Taču man ir ļoti maz informācijas, lai es varētu komentēt," teica Birks. Viņš uzsvēra, ka viņam būs ļoti nopietna saruna ar Rīgas vicemēru Andri Ārgali (TP), kura kompetencē ir pilsētas attīstības jautājumi.

Ņemot vērā, ka viņam bija maz informācijas, viņš nekomentēja arī iespējamo koalīcijas maiņu. Atbildot uz O.Pulka komentāriem par koalīcijas nespēju cīnīties ar korupciju, viņš atbildēja, ka ir uzsācis šo cīņu ar korupciju un viņš neapstāšoties. Par darba uzsākšanu liecinot Eināra Cilinska Pretkorupcijas komisijas izveide, kura strādā profesionāli. Taču no viņa netiešiem mājieniem bija skaidrs, ka izmaiņas koalīcijā nav neiespējamas.

Savukārt A. Ārgalis pauda pārsteigumu, ka viņam pievērsta tik liela uzmanība. Viņš apliecināja, ka E. Krastiņš atnācis pie viņa un informējis par veikto kratīšanu, kurā "nekas nav atrasts" un jūtas tā, it kā pret viņu būtu veikts politiskais pasūtījums. Uz jautājumu, vai Krastiņam būtu jāatkāpjas no Attīstības komitejas vadītāja amata, viņš atbildēja, ka tā ir paša Krastiņa izvēle. Viņš turpmāko notikumu attīstību redz tādu, ka tā iestāde, kura veic pārbaudi, arī informē domes priekšsēdētāju par pārbaudes rezultātiem.

Kratīšanas domē

Kā ziņots, pēdējā gada laikā notikušas jau vairākas kratīšanas Rīgas domē un tās amatpersonu aizturēšana. Iespējams, ka arī kratīšana Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes šefa Vladimira Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes birojā un mājā 23. maijā ir saistīta ar Rīgas domes korupcijas skandāliem. Uz to norāda I.Vilkastes bijušā biznesa partnera Raimonda Štālberga pagājušajā gadā paziņotais, ka I.Vilkaste 2005.gadā devusi miljonu eiro lielu kukuli ietekmīgām Rīgas Būvvaldes amatpersonām, lai panāktu izdevīgus nosacījumus I.Vilkastei piederošās zemes apbūvei Mežaparkā, Rusova ielā 1.

Kas bija sākotnējais īpašnieks nav zināms, bet ar trīs mēnešus vēlāk noslēgto pārjaunojuma līgumu par tās īpašnieku kļuva mēnesi svaigi dibinātais uzņēmums Mežaparks SPV, kura valdes loceklis ir iepriekšējā sasaukuma Rīgas mērs Gundars Bojārs (LPP/LC). Uzņēmums plāno tur izveidot jaunu mikrorajonu ar dzīvojamām un darījumu ēkām. Kā noskaidroja Diena, pretendents uz šo zemi sākumā bija arī a/s Eldikrija, cita bijušā Rīgas mēra, domes korupcijas skandālā izskanējušā Andreja Inkuļa firma. Viņa birojā vēl martā KNAB veica kratīšanu un pašu aizturēja. Šobrīd viņam ir apturētas pilnvaras SIA Eldikrija padomē. NCC Konstrukcija kopā ar Eldikrija īsteno projektu Maskavas ielā.

Neoficiāli kukuļošanu saista tieši ar uzņēmuma NCC Spilve Development vēlmi būvēties Spilvas pļavās, Dzirciema ielā. Šo versiju tikai pastiprināja firmas vadītāja igauņa Prīta Tominga atkāpšanās no amata uzreiz pēc skandāla, kā arī KNAB atklātais, ka lietā ir vēl viens aizdomās turamais - kāds Igaunijas pilsonis.

Raidījums Nekā personīga iepriekš ziņoja, ka virzību šajā lietā nodrošināja apsūdzētā Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītāja Raimonda Janitas liecības, kas Mežaparka lietā bijis viens no kukuļošanas starpniekiem. Februārī viņu aizturēja par 65 000 eiro liela kukuļa nodošanu domes amatpersonām, lai veicinātu kāda projekta būvi Dzirciema ielā. Iespējams, Janita pildījis kurjera lomu un līdzīgā veidā palīdzējis tapt arī kādai daudzdzīvokļu mājai Kuldīgas ielā, stāsta raidījums. Otrdien veiktā kratīšana Krastiņa kabinetā, kur KNAB īpaši interesējušies par iepriekšminētajiem projektiem Kuldīgas un Dzirciema ielā, stiprina šo versiju.

Oficiāli nav zināms, kurš bija R.Janitas nestā kukuļa saņēmējs. Uz aizdomu pamata par kukuļošanu apcietināti viņa bijušie priekšnieki, attīstības departamenta vadītāji Pēteris Strancis un Vilnis Štrams. Zināms, ka neilgi pirms apcietināšanas R.Janita ar V.Štramu dzēra kafiju kafejnīcā Melnais kaķis. KNAB veica kratīšanu arī V.Štrama dzīvesvietā, kurš arīdzan ir apcietināts. Oficiāli gan dzīvoklis ekskluzīvajā projektā Viesturdārza mājas V.Štramam nepieder. Viņš to īrē no Arēnas Rīga līdzīpašnieka Igora Ivanova, kurš arī apcietināts uz aizdomu pamata par savas sievas Ellas Ivanovas slepkavības organizēšanu.

E. Krastiņš vienmēr ir kategoriski noliedzis savu saistību ar iepriekšminēto personu aizturēšanu un kratīšanām. "Es arī neesmu nevienu projektu ne īpaši steidzinājis, ne īpaši kavējis. Cinis (Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Andis Cinis — red.) atnes, es uzreiz lieku uz sēdi. Deputāti atklāj nepilnības, un tad tas ir jāatdod atpakaļ." Arī pēc kratīšanām P. Stranča kabinetā Dienas jautāts, vai nepastāv iespēja, ka viņš varētu būt nākamais aizturēto ķēdē, E.Krastiņš atbildēja ka viņam "nav pamata uztraukties", vēlreiz norādot, ka ar kukuļošanu viņš nav saistīts.

Jāpiem, ka kampaņā par drošības līdzekļa maiņu apcietinātajam P. Strancim iesaistījās kultūras ministre Helēna Demakova (TP). Viņa uzrakstīja atsauksmes vēstuli, kas tika pievienota 380 parakstiem un iesniegti tiesai. E. Krastiņš ir kultūras ministres padomnieks ekonomikas jautājumos.


(papildināta ar 9 rindkopu ar Rīgas vicemēra Andra Ārgaļa viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Kalvītis: Kratīšana bija bez iemesla un nepamatota

Par Edmunda Krastiņa ietekmi un personību
vairāk lasiet šeit: Krastiņa politika

Edmunda Krastiņa amatpersonas deklarācijas
varat aplūkot šeit

Edmunda Krastiņa politiskā karjera

VIDEO

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas