Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Pirmajā e-talona lietošanas dienā - tehniskas kļūmes

No trešdienas, 1.aprīļa, Rīgas sabiedriskajā transportā pasažieri var norēķināties ar viedbiļetēm un personalizētiem e-taloniem. Autobusos, kur vairs nav konduktoru, var izmantot tikai pie vadītāja pirktu biļeti vai viedbiļeti, savukārt trolejbusos un tramvajos visu aprīli vēl varēs lietot iepriekš pirktās papīra biļetes.

Joprojām spēkā ir arī papīra mēneša braukšanas kartītes. Pirmajā dienā atsevišķu biļešu lietotājiem nācās sastapties ar problēmu - sabiedriskajā transportā nav iespējams norēķināties ar vienu no talona veidiem, _Dienai_ sacīja Rīgas satiksmē (RS)_._ Savukārt pasažieri ir izbrīnīti par to, ka pie vadītāja autobusā biļete maksā 50 santīmu. RS ir pārliecināta, ka informācijas ir bijis pietiekoši.

Trešdien atklājies, ka tehniskās kļūmes dēļ netiek reģistrētas biļetes, kuras paredzētas 5, 10, 20 braucieniem. "Ieviešot jaunas lietas, var rasties nelielas tehniskas kļūmes," skaidro RS pārstāve Iluta Bērziņa, "šīs veida biļetes var netikt reģistrētas, tomēr cilvēks var turpināt ceļu un nav jāveic nekādas papildus procedūras."

Trešdien pirms plkst.17 I.Bērziņa Dienai teica, ka pirms vairākām stundām speciālisti ķērušies pie kļūmes labošanas un daļā transportlīdzekļu tā jau novērsta, savukārt pārējos RS cer kārtību ieviest līdz ceturtdienas rītam.

Kopumā uzņēmums pirmo dienu vērtē kā normālu, jo sistēma kopumā darbojas. I.Bērziņa norādīja, ka pārejas periods tāpēc arī noteikts, lai šādas kļūmes novērstu. "Šādai sistēmai arī pasaulē nav tik daudz precedentu, tas ir kaut kas jauns RS. Tas, ko mēs varam darīt, ir maksimāli prasīt rezultātu no sistēmas ieviesēja un darīt visu iespējamo, lai šādu kļūdu būtu pēc iespējas mazāk un nebūtu nemaz pēc sistēmas ieviešanas," teica uzņēmuma pārstāve.

Vaicāta par secinājumiem attiecībā uz sabiedriskā transporta lietotājiem, viņa teica, ka cilvēki zina, kas ir jādara un kā jāreģistrē brauciens. I.Bērziņa gan atzina, ka radusies kļūme tiešām samulsinājusi daudzus pasažierus.

No šodienas tramvajos, trolejbusos un autobusos papīra biļešu vietā pasažieri var sākt lietot viedbiļetes - kartona biļetes ar mikroshēmu, ko var izmantot 5, 10 vai 20 braucieniem, kā arī 24 stundām, trim vai piecām dienām. 5 braucienu biļete maksā Ls 2, 10 braucienu - Ls 3,80, bet 20 braucienu karte - Ls 7,20. 24 stundu abonementa biļete maksā Ls 1,50, trīs dienu - Ls 4,60, piecu dienu - vienam maršrutam Ls 3,40, visos transporta veidos - Ls 7,60.

Viedbiļetes var iegādāties RS klientu apkalpošanas punktos, sabiedriskā transporta galapunktos, kā arī visos Narvesen, Preses apvienības un Plus Punkts tirdzniecības punktos. Tiesa, lasītāju sūdzības liecina, ka vēl vakar viedbiļetes ne visur bija nopērkamas. RS pārstāve Baiba Bartaševica skaidro, ka no šodienas viedbiļetes būšot nopērkamas visur.

Tāpat no šodienas var izmantot arī personalizēto etalonu, ko pa pastu saņēmuši tie iedzīvotāji, kuri izmanto pašvaldības piešķirto 100% atlaidi sabiedriskajā transportā. 5.-12. klašu skolēni, studenti un profesionālo iestāžu audzēkņi personalizētos etalonus saņems no 15.aprīļa. E-talonu izsūtīšana vēl turpinās, un iedzīvotāji tikmēr ir lūgti izmantot vienreizējās braukšanas biļetes vai mēnešbiļetes.

(papildināta 2-5.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

APTAUJA SABIEDRISKĀ TRANSPORTA PIETURVIETĀ:

Kristīne (personāla speciāliste): Zinu, ka šodien sāks darboties e-talons, tāpēc eju ar kājām, jo nezinu, kā to izmantot. Droši vien pieteikšos e-talonam, ja nekas cits neatliks. Viena lieta ir, ka biļete ir 10 santīmu dārgāka, tas jau bija gaidāms, otra lieta, kad sākšu lietot e-talonu, tad varēšu to vērtēt.

Sabīne (pārdevēja): Biju pārsteigta, ka par biļeti autobusā jāmaksā 50 santīmu. Domāju, ka tagad izdevīgāk būs pieteikties e-talonam, kaut arī uzskatu, ka viņš nav nepieciešams. Manuprāt, tā darbības sistēma ir pārāk sarežģīta, lai gan informācija bijusi visur, man tāpat ir daudz jautājumu.

Madara (studente): Esmu reģistrējusies e-talonam un gaidu kamēr viņu saņemšu. Informācijas liekas ir daudz, tomēr nezināju, ka no šodienas visos transporta līdzekļos biļešu cena būs 50 santīmu.

Gints (students): Zinu, ka šodien sāks darboties e-talons, bet diezvai to izmantošu. Tomēr vērtēju to pozitīvi, jo būs kas jauns.

Edgars (mūziķis): Zināju, ka kopš šodienas sāks darboties e-talons un domāju, ka tā iegāde ir izdevīgāka, jo to var iegādāties visu mēnesi, ne tikai mēneša pēdējās vai pirmajās dienās. Esmu labi informēts par e-talonu, bet to, ka visos transportos biļešu cena būs 50 santīmi, to gan nezināju.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas