Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Uzsākta "Dzimtenes" likvidācija, Rīgas domē to pamet LSP

Pēc Uzņēmumu reģistrā (UR) sāktās politisko partiju pārreģistrācijas atbilstoši pērn pieņemtajiem likumiem par politiskajām partijām pašlaik Latvijā ir reģistrētas 43 partijas un to apvienības, savukārt 17 ir uzsākts likvidācijas process. Likvidējamo partiju sarakstā ir Politiskā patriotiskā apvienība Dzimtene, kuru valsts notārs atteicies ierakstīt reģistrā dēļ nepilnībām dokumentos.

_Dzimtene _kopā ar Latvijas sociālistisko partiju (LSP) Rīgas domē veido vienu frakciju, kurā formāli ir septiņi deputāti, bet divi no tiem - Marika Žurvaļova un Modris Lujāns - sadarbojas ar LSDSP. Nule kā parādījusies informācija, ka apvienotās frakcijas rindas saruks vēl vairāk, jo pie _Saskaņas Centra_ (_SC_) frakcijas domē pievienosies divi LSP deputāti, jo LSP darbojas vienā frakcijā ar _SC _arī Saeimā.

"To, ko viņi no mums pieprasīja, mēs visu esam iesnieguši!" neizpratnē par šādu UR paziņojumu ir apvienības Dzimtene līderis Juris Žuravļovs. Viņš norāda, ka par partijas likvidāciju "neviens nekad nav runājis". Skaidrojumus par nepilnībām dokumentos J.Žuravļovs nevarot sniegt, jo no UR neesot saņemta nekāda informācija par kādiem trūkumiem ir runa. "Vajadzēja atsūtīt vēstuli. Tā parasti dara," piebilda partijas vadītājs.

UR sabiedrisko attiecību vecākā eksperte Līga Brice noraida pārmetumus, ka partija nebūtu informēta par termiņu pagarinājumu. "Viņiem bija līdz 1.jūlijam jāiesniedz atkārtoti dokumenti. Tā kā tas nav izdarīts šodien nosūtām vēstuli, ka partija uzskatāma par darbību izbeigušu," saka Līga Brice, norādot, ka UR atbilstoši likumdošanai pirms vēstules sūtīšanas vēl vairākas dienas nogaidījis, ja nu gadījumā dokumenti tiek iesniegti.

L.Brice stāsta, ka tagad tiks uzsākts nepārreģistrēto partiju likvidācijas process, kas var pat ilgt gadiem. Tikmēr neviena no šīm partijām nevarēs atkārtoti reģistrēties ar to pašu nosaukumu. Ja likvidācijas process ieilgs, tad, apvienība Dzimtene nevarēs ar tādu pašu nosaukumu startēt nākamajās pašvaldības vēlēšanās.

Pagājušajā nedēļā SC valdē pieņemts lēmums par LSP partijas deputātu — Ivana Ivanova un Igora Zujeva — atšķelšanos no apvienotās Dzimtenes un LSP frakcijas un pievienošanos SC frakcijai. "Nedomāju, ka tas saistīts ar Dzimtenes likvidāciju," saka SC domes frakcijas vadītājs Mihails Kameņeckis. Šāds lēmums pieņemts, lai domes frakcijas struktūra būtu tāda pati kāda ir Saeimā. M.Kameņeckis norādīja, ka LSP deputāti arī līdz šim balsojuši tāpat kā SC.

Jāatzīmē, ka SC jau ilgāku laiku svarīgos balsojumos atbalsta Rīgas domes koalīciju, to vairākkārtīgi uzvēris vicemērs Andris Ārgalis (TP) un opozīcijas pārstāvis Olafs Pulks (JL). SC deputāts Leonīds Kurdjumovs domē vada sociālo jautājumu komiteju, savukārt M.Kameņeckis ir Rīgas Brīvostas valdes loceklis.

UR preses paziņojumā teikts, ka trijām partijām — Latviešu partija, Sieviešu partija un Sporta partija — darbība izbeigta ar tiesas spriedumu. 11 partijām, kuras neiesniedza dokumentus pārreģistrācijai un kuras uzskatāmas par darbību izbeigušām, ir pieteikušies kreditori. Trīs politiskās organizācijas, kuras bija pieteikušās pārreģistrācijai, pēc pārreģistrācijas atlikšanas trūkumus dokumentos nenovērsa, tāpēc pēc termiņa beigām uzskatāmas par darbību izbeigušām. Tās ir Māras zeme, kas pēdējās Saeimas vēlēšanās izcēlās ar vienu kandidāti Irēnu Saprovsku vēlēšanu listē, Apvienotā sociāldemokrātiskā labklājības partija un Politiskā patriotiskā apvienība Dzimtene.

Tāpat likvidācijas process uzsākts Darba partijai, kuru iepriekšējā Rīgas domes sasaukumā pārstāvēja Aivars Guntis Kreituss, un uzņēmēja un bijušā domnieka Valda Kalnozola izveidotajai Latvijas kalvei.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas