Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - VZD garāku ielu nosaukumu dēļ mainīs noteikumus

Neatkarīgi no tā, vai Rīgas dome rosinās izmaiņas adresācijas noteikumos, lai Basteja bulvāri varētu pārsaukt par Zigfrīda Annas Meierovica bulvāri, Valsts Zemes dienests (VZD) pats apņēmies noteikumus sakārtot, jo tos garo ielu nosaukumu un citu neprecizitāšu dēļ pārkāpj daudzas pašvaldības. Visticamāk, tiks piedāvāts palielināt atļauto rakstu zīmju skaitu ielu nosaukumos.

Jau vēstījām, ka pirmdien pieņemtais lēmums par Z.A.Meierovica nosaukuma piešķiršanu Basteja bulvārim Rīgas domei būtu jāpārskata, jo jaunais nosaukums neatbilst Ministru kabineta noteikumiem, jo ir pārāk garš – 34 zīmes. Saskaņā ar noteikumiem tas nedrīkst būt garāks par 30 rakstu zīmēm, ieskaitot atstarpes. Tiesa, pašvaldība var arī lūgt valdībai mainīt noteikumus.


Problēma - tehniska

"Tīri tehniski Valsts adrešu reģistrā ir iespējams reģistrēt ielu nosaukumus, kuru garums pārsniedz valdības noteikumos paredzētās 30 rakstzīmes. Problēma varētu rasties, ja kādiem citiem reģistriem, kas izmanto Valsts adrešu reģistra datus, noteikts tehnisks ierobežojums ar šīm 30 rakstzīmēm, tādā veidā nepilnīgi parādot ielas nosaukumu," stāsta VZD pārstāvis Jānis Kukainis. Tā kā jau vairākām Latvijas pilsētu ielām raksta zīmju skaits pārsniedz 30, tad no VZD puses tiks gatavotas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, lai tiesiski sakārtotu šo jautājumu.

J.Kukainis skaidro, ka "pašvaldības ir bezatbildīgas", izvēloties ielu nosaukumus, un pārkāpj Adresācijas noteikumus. Šādos gadījumos VZD raksta vēstuli attiecīgajai pašvaldībai, ka neatbilstība jānovērš. Ja tas netiek izdarīts, tad VZD ziņo Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai.

Lielākajā daļā gadījumu neatbilstības tikušas novērstas, jo RAPLM septiņu gadu pastāvēšanas laikā bijis tikai viens gadījums, kad ministrijai bijis jāiejaucas un jālūdz pašvaldībai mainīt ielu nosaukumu. "Pēdējos divos gados nav bijis neviens gadījums," norāda RAPLM pārstāve Ilze Dišlere. Informācija par to, kura pašvaldība un kad noteikumus pārkāpusi, vēl tiek prezicēta, bet I.Dišlere stāsta, ka tā toreiz reaģējusi uz RAPLM iebildēm un kļūdas izlabojusi.


Noteikumi daudzviet neievēroti

Tiesa, daļa ielu nosaukumu neatbilst prasībām tādēļ, ka doti pirms noteikumu pieņemšanas. Tāda, piemēram, Rīgā ir Akadēmiķa Mstislava Keldiša iela, kurai zīmju skaits par divām pārsniedz noteiktās 30 zīmes.

Ielu nosaukumu veidošanu valstī nosaka arī Ministru kabineta vietvārdu veidošanas noteikumi. "Noteikumi pasaka, ka jābūt pilnam vārdam un pilnam uzvārdam," uzsver arhitekts un Rīgas Vietvārdu un pilsētvides objektu komisijas priekšsēdētājs Jānis Krastiņš. Rīga pie šīs prasības ir konsekventi turējusies un vienīgais izņēmums ir Kalpaka bulvāris, kura nosaukumā nav minēts pulkveža vārds Oskars. J.Krastiņš to skaidro ar vēsturiskā nosaukuma, kurš bija 20.un 30.gados, atjaunošanu. "Izvēlējās nesaukt par Pauluči vai Troņmantinieka bulvāri, kas arī ielai bijuši," piebilst J.Krastiņš.


Jūrmalā Meierovics bez Annas

J.Krastiņš, kurš ir aktīvs pretinieks vēsturiski senākā Basteja bulvāra nosaukuma maiņai, stāsta, ka tagad saīsināt nosaukumu "Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris" šo noteikumu dēļ nevarot. Viņš gan atgādina, ka no 1929.gada līdz 1940.gadam bulvāris saucās Zigfrīda Meierovica vārdā bez vārda Anna nosaukumā. Jāatzīmē, ka arī Jūrmalā Zigfrīda Meierovica prospekta oficilais nosaukums ir bez vārda Anna.

Jūrmalas domes trešdienas laikā nespēja sniegt atbildi, kādēļ prospekta nosaukumā nav minēts pirmā Latvijas ārlietu ministra pilnais vārds.

Pēc arhitekta domām, lai visas problēmas atrisinātu, ielu nosaukumi būtu jāpielīdzina noteikumiem, nevis noteikumi ielu nosaukumiem. "Mēs [Rīgā] konsekventi cenšamies izvairīties no personu vārdiem, lai šādi pārpratumi nerastos," saka J.Krastiņš. Ja tomēr noteikumi tiks mainīti "mans priekšlikums ir ieviest universālu normu visos noteikumos - šie noteikumi neattiecas uz politiķu pieņemtajiem absurdajiem lēmumiem -  tad Latvijā viss būs kārtībā un politiķi varēs brīvi darīt, ko grib," saka J.Krastiņš.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

"Noteikumus par to, cik burtu zīmes drīkst vai nedrīkst atrasties ielas nosaukumā, pieņem cilvēki, un cilvēki tos var koriģēt."

Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis.

Lasiet rakstu  "Bulvāra nosaukumu neīsinās, mainīs noteikumus"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas