Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pārbaudījums reālai Rīgas domes rīcībai varētu būt apkures sezona

Konfrontācija ar valdību, cits komunikācijas stils, kā arī vēlme veidot starptautiskus kontaktus, tiesa, pagaidām tikai ar austrumu kaimiņiem,— tās ekspertu vērtējumā ir Rīgas domes jaunās vadības spilgtākās atšķirības no iepriekšējiem sasaukumiem.

Uz popularitātes viļņa

Mēneša laikā kopš pirmās sēdes 1.jūlijā jaunās domes uzskatāmākie darbi bijuši divu vicemēru amatu likvidēšana, komiteju skaita samazināšana, skolu reorganizācijas plāna izstrāde. Politologs Ivars Ījabs norāda, ka, esot uz popularitātes viļņa, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) spējīgs pieņemt arī nepopulārus lēmumus, piemēram, jautājumā par skolu slēgšanu. Ne pārāk pozitīva esot domes iezīme konfrontēt ar valdību (par to liecinot skaļie protesti skolu un slimnīcu reorganizācijas jautājumos). Nepamanīta nav palikusi arī vēlme draudzēties ar austrumiem. "Droši vien saistībā ar Jauno vilni, bet Ušakovs ir sācis draudzēties ar Krievijas politiķiem un biznesmeņiem. Tas nav slikti, tomēr integrācijas nolūkos nebūtu slikti šo krievu plejādi atšķaidīt arī ar citiem viesiem," uzskata I.Ījabs. Manāms arī, ka svarīgos jautājumos tandēmā Ušakovs — Šlesers kontrolpakete pieder vicemēram Aināram Šleseram (LPP/LC). "Ušakovs gan mēģina runāt drosmīgi un atsevišķos gadījumos pat nikni, tomēr tas izdodas ne pārāk. Šlesers spēka politikas ziņā dominē," secina I.Ījabs. Kā vēl vienu no Ušakova kļūdām viņš min vēlmi dzeltenajā presē izrādīties ar jaunām meitenēm, taču šādas kļūdas esot iespējams labot.

"Pieteikums ir ļoti agresīvs, tāds kādu laiku Rīgas domē nav bijis," uz daudzsološu jaunās vadības rīcību norāda politologs Filips Rajevskis. Pamanāmo uzsvaru uz darbību ārpolitikā viņš vērtē pozitīvi, ja vien tā nepārsniedz saimnieciski ekonomiskos nolūkus. Savukārt sociologs Aigars Freimanis uzteic jaunās vadības komunikācijas stilu: "Šī dome pat šajā īsajā periodā sevi pasniegusi labāk nekā iepriekšējās. Vismaz izglītības jautājumā bija sajūta, ka domes vadība ir patiesi ieinteresēta tikties ar skolu direktoriem. Turklāt Ušakovam sava politiskā svaiguma dēļ ir zināmas priekšrocības sarunās ar nozares speciālistiem, izskaidrojot, ka naudas nav un viss." A.Freimanis uzskata, ka īstos secinājumus par domes darbu varēs izteikt apkures sezonā vai brīdī, kad vēl vairāk samilzīs ekonomiskās problēmas.

Atstās divas aģentūras


N.Ušakovs atzīst: "Jau stājoties amatā, zināju, ka esošajos apstākļos vadīt pilsētu nebūs viegli. Vislielākos nepatīkamos pārsteigumus sagādā valdība: ir samazināts finansējums izglītībai, līdz bankrotam tiek novestas pilsētas slimnīcas, tiek samazināta dotācija sabiedriskajam transportam, nav skaidrības par interešu izglītības nākotni." Pārvarēt problēmas palīdzot vienotība domes koalīcijā. Kā turpmākos darbus viņš uzskaita birokrātiskā un administratīvā sloga mazināšanu, reorganizējot izpilddirekcijas: "Plānojam arī likvidēt tās daudzās aģentūras, atstājot maksimums divas, kas nodrošinās pašvaldības funkciju izpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas