Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pirms ziemas jāpārbauda krāsnis

Cilvēki par dūmvada tīrīšanu atceras tikai pie pirmajiem mīnusiem, kad krāsns nevelk, — Mājoklim saka SIA Skursteņmeistars skursteņslauķis Mārtiņš. Katru gadu apkures sezonā daudz ugunsgrēku izceļas tāpēc, ka cilvēki vai nu laikus nepārbauda apkures iekārtas — krāsnis, kamīnus, cietā kurināmā katlus, pirtis un dūmvadus —, vai arī neievēro ugunsdrošības noteikumus un elementārus piesardzības principus, norāda Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti (VUGD).
Neiztīrīts dūmenis var būt cēlonis ugunsgrēkam, brīdina ugunsdzēsēji

Jātīra regulāri


"Bieži vien ugunsnelaime ir nevis negadījums, bet gan likumsakarība, jo iedzīvotāji laikus nepārbauda apkures ierīces," atzīst VUGD sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Veisa. VUGD statistiska liecina, ka vēsākā laikā ir vairāk ugunsgrēku un tajos bojāgājušo. "Jāparūpējas par apkures ierīču drošību, katru gadu jāiztīra dūmvadi un to ventilācijas kanāli," nepieciešamos pasākumus ziemas veiksmīgai sagaidīšanai uzskaita I.Veisa. Reizi trijos gados jāizsauc skursteņslauķis, lai pārbaudītu dūmvada tehnisko stāvokli. Sodrēji no dūmeņiem, krāšņu un pavardu dūmkanāliem jāiztīra pirms apkures sezonas sākuma. Krāsnis un virtuves pavardi jātīra ne retāk kā divas reizes apkures sezonā, bet ilgdedzes speciālās krāsnis — reizi mēnesī, uzsver I.Veisa.

Ķeras pie pogām


Skursteņslauķiem visaktīvākais darbalaiks ir ziemas sākumā, taču arī vasarā darba netrūkst, Mājoklim stāsta SIA Skursteņmeistars speciālists Mārtiņš. Skursteņslauķi pārbauda gan krāsnis, kamīnus un skursteņus, gan cietā kurināmā katlus, un to vecums apkopei neesot šķērslis. "Cilvēki joprojām mēģina pieskarties skursteņslauķu pogām", teic Mārtiņš, "taču darba laikā gan sev klāt nelaižam, jo tas nav droši."

Tīrīšanas izcenojums ir atkarīgs gan no apkures ierīces veida (krāsns, kamīns vai katls), gan no netīrības pakāpes. Aptuvenās izmaksas par vienas krāsns pārbaudi ir 25—40 lati. "Ja skurstenis aizsērējis tā, ka man tas jātīra četras stundas, ar piecu latu samaksu par šādu darba apjomu ir par maz," uzsver Mārtiņš. Šādos gadījumos tiek iekasēta samaksa par stundām. SIA Skursteņmeistars izsaukumus pieņem no visas Latvijas. "Varam aizbraukt uz jebkuru vietu, taču par to, protams, būs vairāk jāmaksā."

Nedrīkst pārkurināt


Līdz šī gada 20.augustam apkures dēļ Latvijā izcēlušies 499 ugunsgrēki, un tas bijis par piektdaļu mazāk nekā līdzīgā laikposmā pērn, rāda VUGD statistika. Bieži vien ugunsgrēku iemesli ir pavisam elementāri — nepareiza degšķidruma lietošana, krāšņu pārkurināšana un neuzmanīga apiešanās ar apkures ierīcēm, norāda I.Veisa. Arī pērn lielākā daļa apkures izraisīto ugunsgrēku radušies ugunsdrošības noteikumu neievērošanas dēļ.

Ugunsdzēsēji īpašu uzmanību vēlas pievērst jaunbūvēm vai rekonstruējamām mājām. Ja namā apkures iekārta tiek mainīta pret cita tipa apkures iekārtu, obligāti jāaicina skursteņslaucītājs, uzsver I.Veisa. Speciālistam jāpārbauda, vai dūmvads ir piemērots jaunajai apkures iekārtai un tās slodzei, citādi tas var apdraudēt māju un iemītniekus.

Padomi
  • Regulāri jāaicina profesionāls skursteņslauķis, kas pārbaudītu apkures ierīču funkcionalitāti

  • Jāievēro ugunsdrošības noteikumi, ar kuriem var iepazīties Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājaslapā www.112.lv, sadaļā Iedzīvotājiem — Ugunsdrošības noteikumi

  • Būvējot jaunu ēku (māju, pirti, siltumnīcu), vai arī pārbūvējot veco, jāpārliecinās par dūmvada atbilstību ugunsdrošības noteikumiem un jaunās apkures iekārtas jaudai

  • Nedrīkst krāsnīs, kamīnos un apkures katlos dedzināt plēves, plastikāta maisiņus un citus polietilēna izstrādājumus, jo tā ātrāk aizsērē dūmvads un tiek piesārņota apkārtējā vide

  • Par apkures iekārtas apkopi vai dūmvada tīrīšanu ir jādomā laikus, jo rudenī un ziemas sākumā skursteņslauķi ir vairāk noslogoti

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas