Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Portāla aprēķini: Rīgas kanalizācijas sistēma nespēs tikt galā ar kūstošo sniegu

Kūstot sniegam, Rīgas lietus ūdens kanalizācijas sistēma spēs uzņemt aptuveni 17 reizes mazāk ūdens nekā būtu nepieciešams, pie šādiem secinājumiem, veicot aprēķinus, nonācis portāls Telegraf.lv.

Pēc portāla videosižetā norādītā, to, vai pilsēta tiks appludināta, vai nē, neesot tik grūti noteikt.

Portāls noskaidrojis Rīgas kanalizācijas uztvērējaku caurplūdes spēju un sniega apmēru pilsētā.

Rīgas ūdens informējis, ka kolektoru sistēma ir uzbūvēta 1898.gadā, kopš tā brīža kanalizācija faktiski nav pārbūvēta. Kreisajā krastā sistēma var tikt galā ar 20 000 litru sekundē, bet labajā - ar 35 000 litru sekundē, tādējādi vidēji tie ir 27 500 litru jeb 27,5 tonnu sekundē.

Saviem aprēķiniem videosižeta autori izvēlējušies mūsu klimatam "pilnībā normālu" situāciju, kad diennakts laikā temperatūra pieaug no nulles līdz plus desmit grādiem. Lai izrēķinātu, cik ūdens radīsies no sniega, portāls ņēmis galvaspilsētas laukumu – 300 kvadrātkilometri, kā arī vidējo sniega segas biezumu galvaspilsētā – 60 centimetri. Sareizinot, iegūti 180 miljoni kubikmetru. Pieņemot, ka blīvums ūdenim ir divreiz lielāks, iegūti 90 miljoni kubikmetru jeb tonnu ūdens.

Turpinot aprēķinus, portāls secinājis, ka ūdens ieplūdīs kanalizācijā ar ātrumu 465 tonnas sekundē. Videosižetā atgādināts, ka kanalizācijas caurlaides spēja ir 27,5 tonnas sekundē. "Tas nozīmē: ja pēkšņi kļūs siltāks, rīdziniekiem labāk nodrošināties nevis ar gumijas zābakiem, bet ar gumijas laivām," secināts video.

Jāpiebilst gan, ka komentāros pie video izskan kritika par aprēķiniem, piemēram, par sniega blīvumu un to, vai viss izkusušais sniegs nonāk kanalizācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIDEO

VIDEO: Kā rēķināja portāls?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas