Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Rīgā 100 videonovērošanas kameru vietā tikai 15

Rīgā ir aptuveni simts prioritāru vietu, kur nepieciešams uzstādīt videonovērošanas kameras, taču patlaban darbojas vien piecpadsmit. Londonā ielas novēro 1200 videokameru, tepat kaimiņos Lietuvas galvaspilsētā Viļņā tādu ir 130. Kameras palīdzētu policijai reaģēt gan uz sīkiem sabiedriskās kārtības pārkāpumiem, gan novērst nopietnus noziegumus.

Nesen notikusī dubultslepkavība Grīziņkalnā kārtējo reizi policijai lika atzīt — patruļas visur nolikt nevar, jo trūkst cilvēku, tāpēc vienīgais risinājums ir videonovērošana. Šogad kameru skaitam vajadzētu dubultoties — Rīgas dome (RD) investīciju programmas ietvaros piešķīrusi 300 tūkstošus latu videonovērošanas sistēmai (VNS).

Paredzams, ka šogad kameru skaits Rīgā varētu dubultoties, taču tas aizvien būs nepietiekams

"Mūsdienās maksimāli jāizmanto tehniskie līdzekļi, kas samazina nepieciešamību iesaistīt cilvēkresursus," intervijā Dienai gada sākumā teica Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Jānis Geduševs. Patlaban RPP videonovērošanas centrā pastāvīgi dežurē vismaz divi cilvēki, kas monitoros vēro to, ko fiksē kameras. Visi pārkāpumi tiek reģistrēti, un par tiem tiek informētas tuvākās policijas patruļas. Piemēram, pateicoties kamerām, pērn tika pārtraukti gandrīz sešdesmit vardarbīgi incidenti.

Šogad pamatā centrā


Pēdējās divas kameras tika uzstādītas 13.janvāra ielas tunelī, "lai mazinātu laupīšanu skaitu, rasistiskus uzbrukumus, kā arī tuneļu apzīmēšanu", un pārejā zem Gogoļa ielas, kas savieno dzelzceļa staciju ar Rīgas Centrāltirgu, pastāstīja RPP preses sekretāre Inese Tīmane. Šogad iecerēts uzstādīt vēl 15—20 kameru. Tās lielākoties būšot centrā, vietās, kur ir liela cilvēku plūsma, taču dažas atradīsies arī Latgales priekšpilsētā un Pārdaugavā. Grīziņkalns gan šogad paliek ārpus VNS modrās acs — "pēdējie briesmīgie notikumi tur risinājās jau pēc tam, kad plāns bija gatavs", paskaidro I.Tīmane.

Šogad paredzēts uzstādīt 15—20 videokameru gan Rīgas centrā, gan dažādos nelabvēlīgākajos pilsētas rajonos (Ls 300 000). Videonovērošanas sistēmu uzstādīšanai Rīgas skolās piešķirti Ls 250 000. Valsts policija uzstādīs 10 pārvietojamās videokameras pie naktsklubiem.

Projekta pasūtītājs ir RD informācijas tehnoloģiju centrs (ITC). Tā direktors Ēriks Zēģelis pastāstīja, ka ir jau izstrādāta VNS tehniskā specifikācija un ar RPP saskaņotas kameru uzstādīšanas vietas. Patlaban tiekot strādāts pie projekta izstrādes un veikti saskaņojumi uzstādīšanas vietās. Vietas, kur kameras uzstādāmas, un to novērošanas virzienus, nosaka pašvaldības policija.

Vienas VNS līnijas ievilkšana izmaksājot 8—30 tūkstošus. Kā skaidro Ē.Zēģelis, izmaksas veido kameras cena, raidītājs, aprīkota darba vieta policistam — serveris un monitori, kā arī infrastruktūra, testēšana un uzstādīšana. To apjomu ietekmē arī uzstādīšanas vieta, attālums līdz novērošanas centram, piekļuves sarežģītības, elektrības pieejamības un citi faktori.

Par šogad pašvaldības piešķirtajiem 300 tūkstošiem latu iespējams uzstādīt "aptuveni 15 kvalitatīvas PTZ tipa kameras un ļoti daudz cita tehniska nodrošinājuma", rēķina E.Zēģelis. ITC direktors sola, ka centrs arī turpmāk iesniegs budžetā pieprasījumus par jaunu videokameru uzstādīšanu, līdz tiks sasniegts RPP izvirzītais mērķis, un tās būs visur, kur nepieciešams.

Uzbrūk zem kameras acs


Taču videokameru uzstādīšana vien negarantē, ka vieta kļūst droša. Gada sākumā 13.janvāra ielas tunelī skinhedi bija uzbrukuši diviem somāliešiem. Drīz vien tur tika uzstādītas kameras, tomēr rasistiski uzbrukumi tur notika arī pēc tam. Vēlu vakarā Lieldienu brīvdienās sakaru tehnoloģiju speciālistam Ratarši no Indijas gadījies tunelī piedzīvot nepatīkamus mirkļus.

Pēc Ratarši Dienai stāstītā, viņš gājis pa šauro eju, kas nodalīta ar kolonnām, kad viņam uzbrukusi iedzērušu jauniešu grupa. Kāds sācis viņu fotografēt ar mobilajā telefonā iebūvēto kameru, jaunieši izteikuši rasistiskas piezīmes, un Ratarši ticis iedunkāts pa kaklu. Indietim no agresīvi noskaņotas grupas izdevies izvairīties, ātri uzskrienot pa kāpnēm. Policija uz incidentu neesot reaģējusi, iespējams, uzbrukumu no kameras apslēpa kolonna.

Kameru darbs. 2006.gadā RPP videonovērošanas centra reģistrētie pārkāpumi
(ar 15 kamerām)

  • Alkoholisko dzērienu lietošana publiskā vietā 763
  • Persona patstāvīgi nav spējīga pārvietoties (gulošs cilvēks) 650
  • Citi pārkāpumi 176
  • Uzmākšanās ar ubagošanu 65
  • Konfliktsituācijas (kautiņi) 58
  • Tirdzniecība neatļautā vietā 55
  • Zādzības, laupīšanas mēģinājumi 40
  • Ceļu satiksmes negadījumi 1
Kopā: 1808

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas