Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Rīgā ielu tirgotavās aizliegs pārdot apreibinošas sēnes un augus

Ielu tirdzniecībā būs aizliegts realizēt sintētiskās vai dabīgas izcelsmes vielas - sēnes, zāles, kaltētās zāles maisījumus -, kuru lietošana izraisa vai var izraisīt cilvēku apreibināšanu.
Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā šodien atbalstīti grozījumi Rīgas sabiedriskās kārtības noteikumos, kas paredz aizliegt ielu tirdzniecības vietās pārdot apreibinošas sēnes un augus.

Rīgas teritorijā ir vairākas tirdzniecības vietas, kur izplata vīrakus un citas tamlīdzīgas vielas, ko pilsētas iedzīvotāji, tostarp arī nepilngadīgas personas, izmanto, lai apreibinātos. Ja tabakas izstrādājumu izplatīšanu un lietošanu regulē likums, tad šāda veida augu maisījumi, kas it kā nav paredzētas iekšķīgai lietošanai, ir brīvi tirgojami bez jebkādu atļauju vai licenču saņemšanas, šodien Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā norādīja Rīgas Pašvaldības policijas Profilakses, koordinācijas un statistikas nodaļas galvenais speciālists Igors Jaunrodziņš.

Ieviešot šādu regulējumu, Pašvaldības policija varēs nekavējoties novērst šādu vielu izplatīšanu ielu tirdzniecības vietās. Patlaban spēkā esošie noteikumi un likumi aizliedz tirgot konkrētas vielas, nevis uzreiz visu psihotropā produkta grupu, līdz ar to izplatītāji dažādus narkotisko vielu atvasinājumus var tirgot legāli līdz brīdim, kad konkrētā viela vai maisījums netiek iekļauts aizliegto vielu sarakstā.

Lai kādu vielu iekļautu aizliegto vielu sarakstā, nepieciešams veikt izmaiņas likumos, taču šis process var aizņemt trīs līdz 12 mēnešus, skaidroja Jaunrodziņš. Nosakot aizliegumu ielu tirdzniecības vietās Rīgā pārdot jebkāda veida apreibinošas sēnes, augus vai to maisījumus, Rīgas pašvaldības policija šādas vietas varēs slēgt nekavējoties.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību pašvaldībai ir tiesības noteikt ielu tirdzniecībā realizējamās preču grupas. Ielu tirdzniecība ir vienīgais tirdzniecības veids, ko pašvaldība var regulēt ar saviem saistošajiem noteikumiem, tāpēc aizliegumu iespējams piemērot tikai šādām vietām. Tomēr arī šādi noteikumu grozījumi ļaus pašvaldībai efektīvāk cīnīties ar apreibinošo vielu apriti.

Gala lēmumu par ielu tirdzniecības noteikumu grozījumiem pieņems Rīgas dome.

Jau ziņots, ka Rīgas teritorijā ir vairākas tirdzniecības vietas, kur izplata vīrakus un citas tamlīdzīgas vielas, ko pilsētas iedzīvotāji, tostarp arī nepilngadīgie, izmanto, lai apreibinātos. Šādas bodītes raisījušas satraukumu kārtības sargos pēc tam, kad septembra sākumā laikrakstos parādījās informācija par to, ka Rīgā atkal uzplaucis "legālo narkotiku" bizness.

Pēc šīs informācijas Rīgas pašvaldība apsekojusi veikalu "shaman.lv" Ernesta Birznieka-Upīša ielā un divus kioskus Rīgas Centrāltirgū. Visās trīs vietās izņemtas aizdomīgas apreibinošās vielas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas