Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Rīgā klaiņojošos kaķus kopš maija vairs nesterilizē

Klaiņojošo kaķu skaits namu pagrabos, kāpņutelpās un pagalmos vismaz tuvākajā laikā tikai pieaugs, jo līdzekļi to sterilizācijai izlietoti jau maijā un papildu nauda nav piešķirta. Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmes apsaimniekojošā Latvijas Kinoloģiskās federācijas dzīvnieku aizsardzības grupa norāda, ka piešķirtā nauda — 100 000 latu — patversmes uzturēšanai, kaķu sterilizācijai un klaiņojošo suņu ķeršanai ir "smieklīga". Rīgas domē (RD) to atzīst un sola nākamā gada budžetā prasīt vismaz divas reizes vairāk līdzekļu.

Klaiņojošo kaķu sterilizēšana Rīgā notiek jau piecus gadus. Līdz pērnajam gadam sterilizēti bija ap 5500 galvaspilsētas kaķu, savukārt šogad no pašvaldības atvēlētajiem līdzekļiem mēnesī var sterilizēt vien 20 klaiņojošu kaķeņu un 10 runču, bet eitanāziju iespējams veikt 30 slimu kaķu. Tomēr šī gada norma izpildīta jau maijā. "Izlietojām to laikā, kad liela daļa kaķeņu bija grūsnas un no tā bija jēga," saka dzīvnieku aizsardzības grupas vadītāja Astrīda Kārkliņa. Taču tas ir bijis tikai piliens jūrā. "Mūsu aprēķini rāda, ka Rīgā ir ap 200 000 bezsaimnieku kaķu. Uz tā fona nauda 20 kaķeņu sterilizācijai mēnesī nav nekas," saka A.Kārkliņa. Lai cīņa būtu nopietna, sterilizācija būtu jāveic masveidā. "Pretējā gadījumā nesterilizētās kaķenes to pašu skaitu piedzemdē klāt, jo var nest pat trīs metienus gadā," viņa paskaidro.

RD vides departamenta direktors Askolds Kļaviņš (LZP) atzīst, ka piešķirtie līdzekļi ir bijuši niecīgi. Jau pērn departaments klaiņojošo dzīvnieku porgrammai prasījis piešķirt vismaz 200 000 latu, taču domnieki lēmuši citādāk. "Vides komitejā deputāti to atbalsta, bet parasti visu nobremzē finanšu komiteja," saka A.Kļaviņš. Vai tā notiks arī šogad būs redzams rudens mēnešos, kad notiks darbs pie jaunā Rīgas budžeta plānošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas