Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Rīgas dome nākamnedēļ lems par ēkas Lomonosova ielā piespiedu sakārtošanu

Rīgas dome (RD) otrdien, 15.novembrī, lems par ēkas Rīgā, Lomonosova ielā 5, piespiedu sakārtošanu, liecina domes sēdes darba kārtība.

Saskaņā ar dokumentiem īpašumu Lomonosova ielā veido zemesgabals 1216 kvadrātmetru (m2) platībā un uz tā esošā ēka. Īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu nostiprinātas kompānijai ZPZ.

Sertificēta būvinženiera ēkas tehniskās apsekošanas atzinumā norādīts, ka tās pamatu ārējās pazīmes liecina par nevienmērīgu sēšanos un to pašreizējais tehniskais stāvoklis vērtējams kā neapmierinošs ‒ tehniskais nolietojums ir 80%. "Ārsienās vērojamas plaisas, starpsienas atsevišķās vietās ir sadrupušas, ķieģeļu mūra šuves atsevišķās vietās izbirzušas. Neprognozējamas sekas var radīt ārsienas augšdaļā novērojamā horizontālā plaisa, kā dēļ siena var sabrukt, uzkrītot blakus esošajai dzīvojamai mājai, kas ir par diviem stāviem zemāka," teikts atzinumā un uzsvērts, ka iekšējo nesošo sienu un starpsienu pašreizējais tehniskais stāvoklis ir vērtējams kā neapmierinošs un rada draudus blakus esošajai apbūvei, gājējiem un transportam ‒ to tehniskais nolietojums ir 85%.

"Ēkas galveno konstruktīvo elementu (pamatu, sienu, pārsegumu u.c.) pašreizējais tehniskais stāvoklis vērtējams kā avārijas, un ēkas konstrukciju iespējamā tālākā sabrukšana rada draudus blakus esošajai apbūvei, gājējiem un blakus esošajam transportam," teikts dokumentos un norādīts, ka ēka Lomonosova  ielā neatbilst spēkā esošo būvnormatīvu prasībām un tiek rosināts to nojaukt steidzamības kārtā.

"Ņemot vērā, ka ēka netika pienācīgi iekonservēta vai rekonstruēta, ilgstošas atmosfēras iedarbības dēļ ir iebrukuši starpstāvu pārsegumi, kā dēļ ēkas ķieģeļu mūra sienas zaudējušas ķieģeļu un javas sasaisti, tā nav pilnvērtīgi norobežota no publiskās ārtelpas, blakus atrodas Baltijas Starptautiskā akadēmija, kā arī sabiedriskā transporta pieturvietas, tādējādi secināms, ka ēka apdraud sabiedrisko drošību, degradē Rīgas pilsētas ainavu un ir steidzami demontējama," klāstīts atzinumā.

Pašvaldība plāno uzdot ēkas Lomonosova ielā 5 īpašniekam divu nedēļu laikā no RD lēmuma uz ietvēm ēkas robežās uzstādīt gājēju aizsargtuneli, bet divu mēnešu laikā izstrādāt nepieciešamo dokumentāciju un sākt ēkas bīstamo konstrukciju demontāžas darbus. Ēkas bīstamo konstrukciju demontāžas darbi jāpabeidz ne vēlāk kā četru mēnešu laikā.

Ja darbi netiks izpildīti laikā un noteiktajā apmērā, RD Īpašuma departaments tos veiks piespiedu veidā, bet iztērētos līdzekļus vēlāk plānots piedzīt no ēkas Lomonosova ielā 5 īpašnieka.

RD Īpašuma departamentā iepriekš informēja, ka piecu stāvu mūra ēka Lomonosova  ielā 5 ir avārijas stāvoklī un tiek klasificēta kā A kategorijas grausts. "RD Īpašuma departaments ir to apsekojis un konstatējis, ka ēka atrodas avārijas stāvoklī – tai ir iebrukuši starpstāvu pārsegumi, ēkas sienas ir bez sasaistes, tāpēc tā ir zaudējusi konstruktīvo noturību. Lai arī fasāde uz ielas pusi ir nosegta ar zaļo sietu, garāmgājēju drošība ir apdraudēta. Grausta stāvokli vēl vairāk pasliktina vibrācija no ielas, pa kuru iet blīva transporta kustība," pastāstīja departamentā.

Jau vēstīts, ka RD Īpašuma departaments apkopojis datus par kopumā 247 graustiem galvaspilsētā, tostarp 109 ir ar augstu sabiedriskās drošības apdraudējuma pakāpi.

Par bīstamākajiem Rīgas graustiem RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs iepriekš minēja īpašumu G.Astras ielā 4, Lomonosova  ielā 5, A.Deglava ielā 41, Viskaļu ielā 16, Jēzusbaznīcas ielā 17, Valdeķu ielā 51, kā arī Valmieras ielā 41, Ieriķu ielā 5, Skaistkalnes ielā 17, Ogļu ielā 22 un citus. Lielāko daļu no šiem īpašumiem vairs nav iespējams sakārtot, un tos atliek tikai nojaukt, viņš atzina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas