Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rīgas dome nevienojas, kā ierobežot alkohola tirdzniecību

Rīgas domes deputāti ceturtdien Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā tā arī nepieņēma nekādu lēmumu par to, kādus jaunus pasākumus veikt, lai cīnītos ar alkohola tirdzniecību pilsētā. Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja skatīja jautājumu par alkoholisko dzērienu tirdzniecības ierobežošanas iespējām Rīgā. Jautājums iniciēts, jo pašvaldība esot saņēmusi daudzu rīdzinieku sūdzības par mazo veikaliņu un kafejnīcu darbību pilsētas apkaimēs.

Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Inese Šteķele informēja, ka vasarā Rīgas jauniešu vidū veikta aptauja par diennakts veikaliem - kafejnīcām. Apkopojumā ietvertas 65 jauniešu atbildes vecumā no 11 līdz 19 gadiem. Kā liecina rezultāti, 48% jauniešu šajā vecuma grupā zina vismaz vienu skolu, kuras tuvumā atrodas diennakts veikals - kafejnīca. Jautāti, vai šāda diennakts veikala - kafejnīcas atrašanās tuvu skolai ietekmē jaunieša drošību, 40 respondentu atbildējuši noraidoši, bet 19 respondenti - apstiprinoši.

Rīgas domes Labklājības un Izglītības, kultūras un sporta departamenti uzskata, ka ierobežot alkohola tirdzniecību varētu, nodalot tirdzniecības vietu veidus, proti, noteikt, ka veikals ir vieta, kur tiek pirkti alkoholiskie dzērieni aizvērtā veidā līdzņemšanai.

Tāpat rosināts kā atsevišķu tirdzniecības vietas veidu noteikt kafejnīcu, kas tiktu definēta kā telpa, kura aprīkota ar iespēju uzkavēties un uz vietas izbaudīt pieejamo produkciju, kas neparedz alkohola līdzņemšanu, kā arī atsevišķi nodalīt veikalus-kafejnīcas, kas tiktu definēti kā telpas, kuras ir atdalītas, ar alkohola tirdzniecības ierobežojumiem līdz plkst. 22. Tāpat departamenti rosina diferencēt alkohola tirgošanas licences.

Arī Rīgas pašvaldības policija (RPP) sēdes darba kārtībai pievienotajos dokumentos norādīja, ka nepieciešams definēt vietas statusu, uz kurām attiecas minētais izņēmums - kafejnīca, bārs, restorāns u.tml., kā arī noteikt kvalificējošās pazīmes šādām vietām, piemēram, minimālā telpas platība, kafejnīcai atbilstošu pakalpojumu un preču klāsts, personāla skaits, apstākļi apmeklētājiem, trokšņošanas ierobežošana un citas.

RPP ieskatā, būtu jābūt trim licenču veidiem - mazumtirdzniecībai veikalā promnešanai, mazumtirdzniecībai kafejnīcā, bārā vai restorānā un mazumtirdzniecībai kafejnīcā, bārā, restorānā laikā no plkst. 22 līdz 8.

Sēdē kā ziņotāji uzstājās RPP, Valsts ieņēmumu dienesta un citu institūciju pārstāvji. Pēc ziņojumu uzklausīšanas komitejas vadītājs Dainis Turlais (GKR) atgādināja, ka lēmums par šī jautājuma izpēti komitejā tika pieņemts jau pavasarī, kā rezultātā vairāku institūciju pārstāvji izveidoja darba grupu. "Mūsu mērķis ir domāt un darīt visu, lai mazinātu alkohola bezmēra lietošanu. Lai būtu pēc iespējas mazāk dzērāju ģimeņu, no kuriem ik dienu tiek nošķirti bērni, mums ir jādomā, kā glābt cilvēkus," teica Turlais.

Viņš uzsvēra, ka pētījumu centra SKDS veiktā aptauja liecina, ka vairāk nekā 70% iedzīvotāju iestājas par to, lai pašvaldībai būtu tiesības ierobežot alkohola tirdzniecību. "Galvenais, ko šodien esam sadzirdējuši - mums ir jāturpina risināt šīs problēmas kopā. Mēs netaisāmies vainot komersantus, kas nodarbojas ar legāla alkohola tirdzniecību, bet gan meklēt risinājumus," teica deputāts.

Par darba kārtībā pievienotajiem priekšlikumiem deputāti gan nediskutēja un nekādu lēmumu par turpmāko rīcību šīs situācijas attīstīšanā nepieņēma.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes Labklājības departaments un Izglītības kultūras un sporta departaments izskatīšanai iesniedza priekšlikumus alkohola tirdzniecības ierobežošanai, tostarp mudinot aizliegt tirgot grādīgos dzērienus laika posmā no plkst. 19 vakarā līdz plkst. 10 rītā.

Top komentāri

Čaka iela 84 - mīzalu murgs
Č
Veikals-kafejnīca Čaka iela 84 vai 86 atrodas tieši pie ieejas Ziedoņdārzā. Dēļ tā kretīniskā veikala tajā vietā regulāri apgrozās puspiedzērušas kompānijas, kas savas dabiskā vajadzības kārto šaurajā ejā uz Ziedoņdārzu. Bērniem pa to mīzalu murgu jāstaigā
krievs ierobežos alkoholu?
k
Jāsmejas!
TrollisJT
T
Nejēga vislielāko labumu sev un citiem bieži vien var sniegt tieši šādā veidā - NEDAROT NEKO. Ja tas tiktu ievērots, cilvēces vēsturē būtu daudz mazāk murgainu, asiņainu lappušu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas