Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Rīgas internātskolas darbinieks divus gadus seksuāli izmanto mazgadīgos

Valsts policija lūgusi prokuratūru uzrādīt apsūdzības diviem kādas Rīgas internātskolas darbiniekiem, no kuriem viens gandrīz divus gadus pavedis netiklībā skolas audzēkņus.

Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis žurnālistus otrdien informēja, ka policija aizturējusi mācību iestādes amatpersonas - 1946.gadā dzimušo saimniecības daļas darbinieku un 1954.gadā dzimušu sievieti no mācību iestādes vadības.

Vīrieti vaino par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo, kā arī dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, savukārt sieviete tiek vainota par cietsirdību un vardarbību pret nepilngadīgo, kā arī valsts amatpersonas bezdarbību. Pēc Ķuža teiktā, sievietes vardarbība gan nav izpaudusies kā sišana, bet viņa nav ļāvusi bērniem ziņot par saimniecības daļas darbinieka noziegumiem, piemēram, saplēsusi bērna sūdzības un vārdiski bērnus pazemojusi.

Savukārt vīrietis izmantojis bērnu bezpalīdzību un nodarbojies ar pavešanu netiklībā, kas darīts arī skolas teritorijā. Sievietei bija zināmas vīrieša darbības, taču viņa neko nav veikusi, lai tās pārtrauktu, un necentās noskaidrot patiesību. Motivācija šādai rīcībai, visticamāk, saistāma ar sievietes uzticēšanos saimniecības daļas darbiniekam. Ķuzis gan nedomā, ka sieviete no viņa baidījusies.

Kopumā noskaidrotas un pierādītas 48 noziedzīgas epizodes pret pieciem cietušajiem bērniem, pārsvarā tās saistītas ar zēnu un meiteņu pavešanu netiklībā - likts izģērbties, aizskarti bērnu augumi, negaidīti ienākts meiteņu ģērbtuvēs.

Noziegumi īstenoti laikā no 2006. līdz 2008.gadam, tos izdevies atklāt, pateicoties vienam cietušajam.

Skolas nosaukumu gan Ķuzis atteicās minēt.

Pagājušajā nedēļā Rīgas reģiona pārvalde nodeva šo krimināllietu apsūdzības uzrādīšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā apzināti vairāki cietušie, no kuriem liela daļa jau ilgāku laiku atradās citās mācību iestādēs dažādās Latvijas pilsētās. Kriminālprocess tika sākts 2008.gada novembrī, bet 2008.gada nogalē pēc sankcionētas kratīšanas kādā Rīgas mācību iestādē tika aizturētas divas iestādes amatpersonas.

Vīrietim ar Zemgales priekšpilsētas tiesas lēmumu pērn decembrī piemērots apcietinājums, kas ir spēkā līdz šim brīdim. Savukārt sievietei izraudzīti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - sūtījumu saņemšanas adreses paziņošana, noteiktas nodarbošanās aizliegums un aizliegums izbraukt no valsts.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas