Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Rīgas mēru gleznu galeriju papildinās Aksenoka un Birka portreti

Rīgas mēru portretu galeriju papildinās bijušo pilsētas galvu Aivara Aksenoka (toreiz JL, tagad TB/LNNK) un Jāņa Birka (TB/LNNK) portreti, informē Rīgas dome.

Līgumu par par portretu izgatavošanu parakstījis domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). A.Aksenoka portretu gleznos mākslinieks Paulis Postažs, J.Birka – Roberts Muzis.

Kā norāda dome, tradīcija veidot pilsētas vadītāju portretu galeriju aizsākusies 1901.gadā, tā atjaunota 1994.gadā. Pēc tradīcijas, pilsētas vadītāja amata termiņam beidzoties, tiek izgatavots viņa portrets, ko veido viņa paša izvēlēts mākslinieks. Gleznas izgatavošanu apmaksā pašvaldība.

Pilsētas vadītāju portretu galerijā ir Jaņa Rozentāla, Jāņa Oša, Induļa Zariņa, Jāņa Anmaņa, Ulda Zemzara, Miervalža Poļa un citu mākslinieku darināti darbi. Portretu galerija redzama Rātsnama Prezidija zālē un tās priekštelpā, kur tradicionāli tiek sagaidīti Rīgas domes ārvalstu viesi un notiek citi svinīgi pasākumi.

Gleznas jāpabeidz līdz 31.jūlijam. Par portretu veidošanu katrs mākslinieks saņems 3000 latu pēc nodokļu nomaksas, vēsta LETA.

Pēc tās vēstītā, galerijā ir vairāku Rīgas mēru portreti, kas galvaspilsētas pašvaldību vadīja pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas. Andra Teikmaņa portretu pēc Rīgas domes pasūtījuma ir gleznojis U.Zemzaris, Māra Purgaiļa - M.Polis, Andra Bērziņa - J.Osis. Bijušā Rīgas domes priekšsēdētāja Andra Ārgaļa (TP) portretu 2002.gadā uzgleznojis M.Polis. A.Ārgalis portretā ir iemūžināts frakā, ar Triju Zvaigžņu ordeni pie atloka un ar jaunceļamā Rātsnama modeli rokā. Savukārt 2008.gada februārī svinīgi tika atklāts bijušā galvaspilsētas mēra Gundara Bojāra (iepriekš LSDSP; tagad - LPP/LC) portrets. Darba autors bija mākslinieks Sandijs Greiškāns, un portreta veidošana izmaksāja gandrīz 6000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas