Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Rīgas pilsētas būvvalde gatavojas pārbaudīt 6000 būvatļauju, kurām ir beidzies termiņš

Rīgas pilsētas būvvalde tuvākajā laikā plāno pārbaudīt aptuveni 6000 būvatļauju, kurām ir beidzies termiņš, šonedēļ Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē pastāstīja būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Šāds lēmums pieņemts, lai novērstu Valsts kontroles konstatētās nepilnības Nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanā.

Lai noskaidrotu, kādā stadijā ir būvobjekti, kuriem izsniegto būvatļauju derīguma termiņš beidzies, tuvākā pusotra gada laikā plānots apzvanīt aptuveni 6000 personu, kam tās izsniegtas. Vircavs norādīja, ka šis pienākums tiks sadalīts starp būvvaldes darbiniekiem. Būvvalde cer, ka būvatļauju īpašnieki informāciju par būvniecības stadiju sniegs pa tālruni un pēcāk paši iesniegs ēkas datu deklarāciju Valsts zemes dienestā par jauna objekta reģistrēšanu Kadastra reģistra informācijas sistēmā NĪN nodokļa aprēķināšanas vajadzībām.

Ja īpašnieki atteiksies sniegt šādu informāciju, būvvaldes inspektori objektus, kam beidzies būvatļaujas termiņš, apsekos dabā, novērtēs situāciju un attiecīgi rīkosies.

No aptuveni 6000 būvatļauju, kam beidzies termiņš, 2500 ir jaunbūves. Ja ēka ir pabeigta, būvatļaujas termiņš ir beidzies, bet īpašnieks nav aktualizējis ēkas datus Kadastra reģistrā, būvinspektori noformē pārkāpuma protokolu un nodod to administratīvās komisijas izvērtēšanai un lemšanai par soda apmēru.

Ja tiks konstatēts, ka būvniecība objektā nenotiek jau vairāk nekā gadu, būvatļauja tiks anulēta.

Vircavs pieļāva, ka Rīgā ir aptuveni 1600 objekti, kas ir pabeigti, bet nav deklarēti. Ņemot vērā vidējo būvapjomu, Rīgas pašvaldība par tiem varētu iekasēt nekustamā īpašuma nodokli kopumā ap 160 000 latu gadā.

Līdz šim gan kontroles darbi īpaši plašos apjomos nav notikuši. No 2012.gada līdz šā gada 19.martam būvinspektori apsekojuši 100 būvobjektus, kuriem būvatļaujas derīguma termiņš ir beidzies pirms sešiem mēnešiem, no tiem ir sagatavotas un iesniegtas 76 ēku datu deklarācijas.

Būvvaldes vadītājs norādīja, ka būvvalde kopš pagājušā gada novembra ir uzsākusi pastiprināti kontrolēt būvobjektus, kuru realizācijai izdoto būvatļauju derīguma termiņš ir beidzies ilgāk kā pirms sešiem mēnešiem, taču viņš atzina, ka patlaban regulējums, kā atjaunojama informācija par būvi, ir neefektīvs.

Līdz šā gada 1.aprīlim būvvalde apņēmusies ieviest jaunu kārtību un veikt grozījumus Rīgas pilsētas būvvaldes iekšējos noteikumos par būvdarbu kontroles veikšanas kārtību, lai pilnveidotu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā notiekošās būvniecības uzraudzību, tostarp pastiprināti pievēršot uzmanību gadījumiem, kad ir beidzies būvatļaujas derīguma termiņš.

Kā ziņots, VK konstatējusi, ka Rīgas pilsētas pašvaldības veiktās darbības NĪN nodokļa aprēķināšanai nenodrošina, ka nodoklis tiek aprēķināts par visiem nekustamajiem īpašumiem atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, - būvniecības uzraudzība pašvaldībā nenodrošina, ka pašvaldība identificē visus objektus, kuriem jāaprēķina NĪN.

Revīzijā konstatēts, ka 88% gadījumu no 49 izlasē par izsniegtajām būvatļaujām renovācijai pārbaudītajiem gadījumiem būvatļauju derīguma termiņš ir beidzies vairāk nekā pirms gada, bet vismaz 35% gadījumu informācija par būvobjekta renovāciju Kadastra reģistrā nav aktualizēta, līdz ar to nodoklis šādiem objektiem nav aprēķināts pilnā apmērā.

Būvvalde gan iebilst, ka ēku datu aktualizācijas procesu reglamentējošie normatīvie akti neparedz pašvaldībai tiesības ierosināt ēkas datu aktualizāciju.

79% gadījumu no 47 izlasē par izsniegtajām būvatļaujām jaunu objektu būvniecībai pārbaudītajiem gadījumiem būvatļauju derīguma termiņš ir beidzies vairāk nekā pirms gada. Vismaz 42% gadījumu būvobjekts, iespējams, būtu reģistrējams Kadastra reģistrā, bet tas nav izdarīts, līdz ar to nodoklis šādiem objektiem nav aprēķināts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas