Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rudens zelts noder elektrības ražošanai un tomātu audzēšanai

Straujais krāšņo lapu birums priecē dabas mīļotājus, bet sagādā rūpes apsaimniekotājiem un privāto māju īpašniekiem, tomēr noderīgs saimnieciskos nolūkos, pirmdien lasāms laikrakstā Dienas Bizness.

Lielāko daļu lapu Rīgā savāc SIA Rīgas meži daļa Dārzi un parki, kas veic pilsētas parku un skvēru sakopšanu. Kopējā apsaimniekojamā platība ir 252,79 ha, kurus veido 105 dažādi objekti. Atsevišķi tiek izdalīts Mežaparks (395,08 hektāri), kura kopšanai ir atšķirīgi noteikumi, salīdzinot ar pārējām teritorijām.

Pēdējā laikā lapu savākšanai vairāk tiek izmantoti lapu pūtēji. Dārzu un parku pārstāvis Andis Gremze stāsta, ka uzņēmums pakāpeniski attīsta savu materiāltehnisko bāzi un ir iegādājies 35 pārnēsājamos lapu pūtējus. Papildus šim aprīkojumam tiek izmantoti arī trīs ar traktoru darbināmi lapu pūtēji, kā arī speciāla lapu savācējpiekabe, kas lapas sevī iesūc no kaudzes, lapu vāla vai celiņiem un zālieniem.

Rīgā savāktās lapas tiek vestas uz Getliņu poligonu un tāpat kā pārējie bioloģiski noārdāmie atkritumi tiek apglabātas enerģijas ieguves šūnās, kur tās sadalās un no tām veidojas dažādas atkritumu gāzes, tostarp metāns. Metāns tiek savākts, lai darbinātu dzinējus, kas griež ģeneratorus un ražo elektroeneģiju. Elektrība tiek pārdota tālāk uzņēmumam a/s Latvenergo, bet blakusprodukts – siltums – tiek izmantots Getliņu siltumnīcu apsildei un tomātu audzēšanai.

Visu rakstu Rudens zelts noder arī tomātu audzēšanai lasiet 9. novembra laikrakstā Dienas Bizness.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas