Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Samazinoties ēdināšanas pakalpojuma saņēmēju skaitam Rīgā, pusdienas trūcīgajiem plāno piedāvāt arī nedēļas nogalēs

Samazinoties ēdināšanas pakalpojuma saņēmēju skaitam Rīgā, sarukuši arī šim mērķim plānotie izdevumi, tāpēc Rīgas domes Labklājības departamenta speciālisti rosina par radušos ietaupījumu piedāvāt trūcīgajiem rīdziniekiem ēdienu arī nedēļas nogalēs.

Patlaban seši ēdināšanas punkti Rīgā strādā tikai darba dienās, piecas dienas nedēļā. Šā gada pirmajā pusgadā tajos tika izdalīts mazāks porciju skaits, nekā tika maksimāli plānots - vidēji vienā darba dienā visās vietās kopumā izdalītas 2507 porcijas, līdz jūnija beigām izlietojot kopumā 403 631 latu, bet plānotais maksimālais porciju skaits dienā bija 3600 porcijas. Tādējādi ēdināšanas budžetā izveidojies 142 849 latu ietaupījums, kuru departamenta speciālisti piedāvā novirzīt tālākai ēdināšanas pakalpojuma darbības attīstībai, nodrošinot pakalpojumu arī sestdienās un svētdienās.

Situācijas izvērtēšanai ēdināšanas pakalpojumu jomā departamentā šovasar izveidota īpaša komisija, kas secinājusi, ka vajadzību pēc ēdināšanas pakalpojuma arī sestdienās un svētdienās izteikušas 667 personas.

Prognozējot, ka 2013.gada otrajā pusē, iestājoties aukstākiem laika apstākļiem, pieprasījums pēc ēdināšanas pakalpojuma darba dienās varētu palielināties līdz 3000 porcijām dienā sešās ēdiena izdales vietās, izmaksas par ēdināšanas pakalpojumu veidosies 495 000 latu apmērā, tomēr arī gada otrajā pusē apakšprogrammā turpinās veidoties ekonomija aptuveni 51 500 apmērā.

No minētā ietaupījuma par 165 000 latu būtu iespējams no šā gada 1.augusta līdz gada beigām organizēt ēdināšanas pakalpojumu arī sestdienās un svētdienās, izņemot svētku dienas, nodrošinot kopējo porciju apjomu sešās ēdiena izdales vietās līdz 3000 porcijām dienā, liecina departamenta speciālistu aprēķini.

Esošā pakalpojuma līgumā ar pilnsabiedrību "Rīgas virtuve" juridiski grozījumus veikt nav iespējams, tāpēc gadījumā, ja tiks akceptēta ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšana arī sestdienās un svētdienās, par to būs nepieciešams veikt iepirkuma procedūru.

Jautājumu par ēdināšanas pakalpojuma paplašināšanu otrdien, 16.jūlijā, vērtēs Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti.

Rīgas domes Labklājības departamenta nodrošināto ēdināšanas pakalpojumu visvairāk izmanto personas, kuras dzīvo vienas. Piemēram, 2013.gada janvāra mēnesī ēdināšanas pakalpojumu izmantoja 65% vientuļo cilvēku jeb 1842 personas, bet maijā - jau 67% vientuļo cilvēku jeb 1988 personas. Virtuves pakalpojumus izmanto 980 ģimenes, kuru mājsaimniecībā ir divas vai vairākas personas, tai skaitā bērni. Ģimenes veido 33% klientu skaita.

44% ēstuvju klientu ir pensijas vecuma personas, kurām ir 62 un vairāk gadu, 33% izsalkušo ir personas pirmspensijas vecumā - no 51 līdz 61 gada vecumam.

Kā ziņots, lai nodrošinātu ēdienu sociāli mazaizsargāto personu grupām, kurām Rīgas Sociālais dienests ir piešķīris maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu, Rīgas dome šogad plānojusi izlietot 903 273 latus. Šogad ēdināšanas pakalpojums būs pieejams arī tiem rīdziniekiem, kuru ienākumu līmenis atbilst maznodrošinātas ģimenes budžetam, taču oficiāli nepieciešamo statusu viņiem nav iespējams piešķirt, ja uz personas vārda ir fiktīvi reģistrēts un nav likvidēts uzņēmums vai reģistrēti vairāki faktiski neesoši transporta līdzekļi, kuri nav noņemti no uzskaites. Ik mēnesi Sociālais dienests ir spiests atteikt sociālo palīdzību aptuveni 400 šādām personām vai ģimenēm

Silto ēdienu cilvēks var saņemt, reģistrējoties ar personalizēto e-talonu, kāds tiek izmantots Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta biļešu sistēmā un kurā elektroniski ir ievadīta Rīgas Sociālā dienesta izziņa par atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes vai personas statusam.

Siltā ēdiena izdales vietas atrodas Pārdaugavā, Slokas ielā 33, Bolderājā, Stūrmaņa ielā 25, Sarkandaugavā, Ceļinieku ielā 4a, Juglā, Brīvības gatvē 399, Daugavpils ielā 41, Ziepniekkalnā, Zaļenieku ielā 40. Ik dienu katrā ēdināšanas vietā tiks izsniegtas ap 600 porcijas.

Katru dienu rīdziniekiem tiek piedāvāta cita ēdienkarte - zupa, otrais ēdiens un dzēriens. Departamenta noteiktās prasības paredz, ka pusdienu pagatavošanai jāizmanto tikai svaigi produkti, nevis pusfabrikāti. Ēdienkartē ir jāiekļauj ēdieni no dažādām pārtikas produktu grupām - dzīvnieku vai putnu gaļa, zivs, dārzeņi, zaļumi, kartupeļi, putraimi, maize, makaroni, augļi, piena produkti, biezpiens, siers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas