Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Šķirot atkritumus kļūs izdevīgi

Tas ir padomju laiku kalniņš. 30 hektāru. Pildījās ar atkritumiem no 1972. līdz pat 2002.gadam, — rādot uz zaļu, uzplaukušām pļavu puķēm apaugušu pauguru stāsta Rūdolfs Kalējs, SIA Getliņi EKO vecākais dispečers. Otra zaļā pumpa, ap trīs hektāriem liela, ar drazām piepildījusies gada laikā, trešā arī.

Palikuši vēl trīs laukumiņi. "Tad gan viss, tad mums vairs nebūs, kur sprukt," teic R.Kalējs — Getliņi varētu būt pilni ap 2015.gadu. Un, kaut arī pašvaldība otrdien atbalstīja jaunu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, kas stāsies spēkā 2008.gada 1.janvārī, plāna, ko pēc Getliņu piepildīšanas darīt ar atkritumiem pēc to savākšanas, tai nav.

Reforma mudinās atkritumus šķirot, jo tad nebūs jāmaksā,
taču nav izdomāts, ko ar tiem darīt tālāk.

Neizvairīsies neviens


Pēc vides departamenta izstrādāto jauno noteikumu pieņemšanas otrdienas domes sēdē, tuvākās pārmaiņas, ko izjutīs rīdzinieki, ir līgumu pārslēgšana — visiem nekustamo īpašumu īpašniekiem tas būs jāslēdz ar pašvaldību. Līdz ar to pilnībā tikšot izskausta situācija, kad kādai mājai nav noslēgts līgums par atkritumu izvešanu un tās iemītnieki savas drazas nobēdzina kaimiņu konteineros vai mežā. Līgumus ar rīdziniekiem līdz nākamā gada 1. janvārim slēgs pieci inspektori, kas drīzumā tikšot pieņemti darbā. Tas nozīmē, ka ar nākamo gadu visiem par atkritumu izvešanu būs jāmaksā pašvaldībai un arī ar visām sūdzībām jāvēršas tur.

Reforma paredz

  • Rīgu sadalīs piecās zonās — Centra—Ziemeļu rajons, Kurzemes rajons, Latgales priekšpilsēta, Vidzemes priekšpilsēta un Zemgales priekšpilsēta. Katrā zonā strādās viens operators, kas uzvarēs konkursā uz pieciem gadiem

  • Pilnīgi visiem nekustamo īpašumu īpašniekiem un apsaimniekotājiem būs jāslēdz līgums par atkritumu izvešanu ar pašvaldību, nevis paša izvēlētu firmu un arī jāmaksā pašvaldībai

  • Maksu par atkritumu izvešanu noteiks nevis regulators, bet dome, tas tiks aprēķināts — izvesto atkritumu tilpums reiz izvešanas biežums, bet par sašķiroto atkritumu izvešanu nebūs jāmaksā

  • Vecrīgā un centrā atteiksies no maisiņu sistēmas, tiks ieviesti konteineri un noteikts atkritumu izvešanas grafiks

  • Pašvaldība maksās operatoriem par Getliņos ievesto atkritumu daudzumu
Avots: RD vides departaments

Līgumu pārslēgšanu uz savas ādas gan nejutīs daudzdzīvokļu namu iemītnieki, kuriem, tāpat kā līdz šim, būs jāmaksā par atkritumu izvešanu savam apsaimniekotājam, kas izvesto atkritumu maksu izdala uz galviņām. Privātmāju īpašniekiem gan nāksies noslēgt līgumu ar pašvaldību un ar nākamo gadu maksāt tai par konkrēta tilpuma konteinera izvešanu. Iedzīvotāji tiks mudināti šķirot gan ar izglītojošām, gan ekonomiskām metodēm — par sašķiroto atkritumu izvešanu ne privātmāju, ne daudzdzīvokļu nama iemītniekiem nebūs jāmaksā. Tiesa, daudzdzīvokļu nama iemītniekiem šo prieku var sabojāt kāds kaimiņš, ja pie sašķirotajiem iebērs visas drazas. Tādā gadījumā būs jāmaksā kā par nešķirotajiem atkritumiem. Vislielākās pārmaiņas piedzīvos Centra rajonā dzīvojošie — pilnībā tiks izskausta maisiņu sistēma un ieviesti konteineri.

Vides departamenta direktors Askolds Kļaviņš (LZP) stāsta, ka reforma atvieglos arī satiksmi, jo pašvaldība tagad varēs kontrolēt atkritumu savācējmašīnu grafikus un sastrēgumstundās tās vairs netikšot laistas.

Trūks konkurences

Tomēr jaunajai reformai ticis asu iebildumu birums. Visvairāk iebilst uzņēmēji. "Ja līdz šim mums bija sadarbības līgums ar vienu firmu, tagad tas būs ar pašvaldību. Mums ir bažas, ka zudīs sadarbības operativitāte — ja nu vajag kaut ko izvest ātrāk," uzņēmuma viedokli pauž Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš. Konkurences padome pēc Latvijas Tirgotāju asociācijas iebildumiem pat izvērtējusi domes noteikumu projektu un secinājusi, ka komersantiem, kas rada atkritumus, vajadzētu būt brīvai iespējai slēgt līgumu ar paša izvēlētu atkritumu apsaimniekotāju. Arī Latvijas Darba devēju konfederācija norādījusi uz konkurences trūkumu un brīvā tirgus apdraudējumu.

Kur liks sašķiroto?

Lielākie iebildumi no speciālistiem patlaban gan izskanējuši saistībā ar šķirošanu. Lai gan jaunā sistēma veicinās iedzīvotājus šķirot atkritumus, eksperti norāda, ka to savākšanas un nogādāšanas posms nav pārdomāts. A/s Latvijas Zaļais punkts iebilst pret principu, ka pašvaldība maksās operatoriem pēc atkritumu apglabāšanas poligonā Getliņos ievestā atkritumu daudzuma, kas, pēc organizācijas domām, pilnībā izskaudīs šķirošanu, jo būs izdevīgāk sagāzt visas drazas (gan sašķirotos, gan būvgružus, gan vēl no citām pašvaldībām) kopā un vest uz poligonu. A.Kļaviņš atzīst, ka šāds risks pastāv, un skaidro, ka "tādēļ būs stingra kontrole un ar negodprātīgiem operatoriem tiks lauzti līgumi". "Dalītās atkritumu vākšanas konteineros nekad nebūs 100% tīrs iepakojums, lai uzreiz vestu uz pārstrādi. Šāda samaksas sistēma motivēs operatorus jebkuru kaut nedaudz netīru sašķirotu atkritumu konteinera saturu vest uz apglabāšanu, nevis uz pāršķirošanu un pēc tam pārstrādi," tomēr iebilst Zaļā punkta valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs. Arī Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas valdes priekšsēdētāja Rūta Bendere norāda, ka samaksa par Getliņos ievesto daudzumu neveicinās šķirošanu — iedzīvotāju rūpīgi atdalītos atkritumus operatoriem būs izdevīgāk nodot Getliņos, jo to pārstrāde Latvijā vēl nav ekonomiski izdevīga. Viens no smagākajiem pārmetumiem pašvaldībai no asociācijas puses ir par to, ka tā plāno sākt šādu reformu bez detalizētas vīzijas. R.Bendere skaidro, ka Rīgai patlaban nav konkrēta plāna, ko nākotnē darīt ar pašiem atkritumiem — pārstrādāt, dedzināt vai apglabāt. "Viens ir atšķirot, bet otrs — ko ar tiem darīt tālāk? Vācijā iedzīvotāji atšķiro biomasu, no kuras pēc tam ražo biogāzi, citur atkal šķiro plastmasu," skaidro R.Bendere, uzsverot, ka atkarībā no tā, ko ar sašķirotajiem atkritumiem grib darīt, tiek veidota arī visa šķirošanas sistēma.

Rīgas pilsētas atkritumu apsaimniekošanas plāns 2006.—2012.gadam nosaka vien, ka jāizvēlas starp divām alternatīvām — jaunas poligona vietas meklēšanas sākšana vai atkritumu šķirošanas līnijas un atkritumu dedzināšanas izveide. Kaut arī A.Kļaviņš atzīst, ka patlaban Rīgai tiešām nav skaidrs, vai būs dedzinātājs vai jauns poligons, vai arī paplašināti Getliņi, viņš gan nepiekrīt, ka bez šādas vīzijas nevar veikt reformu, jo, viņaprāt, tā attiecoties tikai uz atkritumu savākšanas, iekasēšanas un kontroles sistēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas