Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Slēgta sociālā aprūpes centra Baldone filiāle

Sociālā aprūpes centra (SAC) Baldone filiāle ir slēgta un centra klienti ir pārvesti uz citām filiālēm un jau iejutušies jaunajās mītnēs, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts sociālā aprūpes centra Direktores vietniece Ina Zajončkovska.

Viņa skaidroja, ka filiāle jau ir slēgta, bet telpas vēl tiekot uzturētas līdz to nodošanai. Filiāles Baldone klienti ir pārvietoti uz dažādām filiālēm - pēc izrādītās vēlmes vai pēc piederīgo pieprasījuma. Vairums klientu pārvesti uz filiāli Ezerkrasti, norādīja Zajončkovska.

Jau ziņots, ka Labklājības ministrijas (LM) 2018. gada 12. novembra rīkojums par SAC Baldone darbības izbeigšanu noteica līdz 2019. gada 30. jūlijam pilnībā pabeigt filiāles Baldone likvidāciju, nodrošinot vairāku klientu pārvietošanu uz filiāli Ezerkrasti.

Tiesībsarga birojs maijā pēc viesošanās filiālē Ezerkrasti secinājis, ka iestādē vērojami rupji cilvēktiesību pārkāpumi un netiek ievērotas tiesībsarga 2018. gadā sniegtās rekomendācijas.

Vizīšu mērķis bijis pārbaudīt tiesībsarga 2018. gadā nosūtīto rekomendāciju ieviešanu un ar tām saistītos problēmjautājumus. Birojs vēlējies pārliecināties, vai klientu pārvietošana no centra Rīga filiāles Baldone uz filiāli Ezerkrasti notiek, "ievērojot klientu vislabākās intereses".

Taču izvērtējot vizītes laikā iegūto informāciju tika secināts, ka par sociālo aizsardzību atbildīgā valsts pārvaldes iestāde un LM "pilnībā neievēro savus iepriekšējos gados nospraustos mērķus un politikas plānošanas dokumentos noteiktos principus - Latvijas viennozīmīgu virzību uz deinstitucionalizācijas procesu". Tiesībsarga birojs uzskatīja, ka LM padara par neiespējamu nodrošināt institūcijās esošajiem klientiem ministrijas paredzēto pamatmērķi - ģimeniskai videi tuvinātus un kvalitatīvus pakalpojumus.

Savukārt, labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) pārkāpumus centra Rīga filiālē Ezerkrasti nesaskatīja un aicināja iestādi līdz oktobrim netraucēt.

Petraviča neplānotā vizītē apmeklēja Ezerkrastus, uz kurieni iepriekš tika pārvietotas personas ar invaliditāti no filiāles Baldone. Viņa uzsvēra, ka Ezerkastos redzētais viņu nav pārsteidzis, jo telpas bijušas labā tehniskā stāvoklī, gaumīgi iekārtotas, aprīkotas, iemītniekiem nodrošināts viss nepieciešamais dzīvošanai, rehabilitācijai un ārstniecības procedūrām.

Arī personīgi sarunās ar nejauši sastaptiem klientiem un viņu piederīgajiem ministre saņēmusi tikai labus un cildinošus izteikumus par sadzīves apstākļiem šajā aprūpes centrā.

Kā norādīja ministre, dzīvesvietas maiņa ir emocionāli sarežģīts un smags process ikvienam cilvēkam, un īpaši to pārdzīvojot tie, kuriem ir veselības problēmas. Šī iemesla dēļ ministre izteikusi aicinājumu līdz oktobrim netraucēt un lieki neuztraukt cilvēkus, kuri pakļauti šim pārcelšanās procesam. Šādu lūgumu izprast situāciju un neapgrūtināt ar savu klātbūtni, LM izteica arī nevalstisko organizāciju pārstāvēm, kuras prasīja atļauju ministrijai sekot pārcelšanās procesam, sacīja Petraviča.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas