Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Šogad —žirafes, pēc 5 gadiem — ziloņi

Rīgas zoodārzā aktīvi norit žirafu mājas būvniecība, bet, lai sāktu ziloņu mītnes celšanu, vēl jāsagaida finansējum

Gatavojoties savām 100 gadu jubilejas svinībām, kuras plānotas 2012.gadā, Rīgas zooloģiskais dārzs iecerējis īstenot vairākus projektus. Katrs no tiem pašlaik atrodas citā izstrādes stadijā — kazu kalns jau tiek atjaunots, sākta žirafu mājas celtniecība un drīz varētu ķerties arī pie ziloņu mājas izveides. "Mēs gribam iepriecināt apmeklētājus un paši sevi," Dienai saka zoodārza direktors Rolands Greiziņš, atklājot — ja viss ritēs pēc plāna, jau šīs vasaras otrajā pusē Rīgā pēc 28 gadu prombūtnes varētu atgriezties žirafes. Aploka un mājas izveidei līdzekļus piešķīrusi Vides ministrija un Latvijas Vides aizsardzības fonds. Ziloņu mājai, kas būs apjomīgākā no celtnēm, pusi no nepieciešamā finansējuma paredzēts piesaistīt no Eiropas Savienības (ES) fondiem un galvaspilsētas budžeta. Rīgas domes vides komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns (LSDSP) novērojis, ka visā pasaulē arvien izteiktāka kļūst lielo eksotisko dzīvnieku māju būvniecība, jo to pieprasa apmeklētāji.

Aizrunātas četras žirafes

Kā liecina Rīgas zoodārza aptaujas, žirafes ir dzīvnieki, kurus rīdzinieki un pilsētas viesi vēlētos redzēt visvairāk, taču kopš 1979.gada tas nav iespējams. Žirafu atgriešanās galvaspilsētā ir atkarīga no tā, cik raiti ritēs tām paredzētās mājas būvniecība. R.Greiziņš atzīst, ka ir neliels satraukums, vai jaunā mītne, kas izmaksās gandrīz 900 tūkstošus, vairāk nekā četrus metrus garajiem dzīvniekiem tiks pabeigta vasarā. Ja būs kavēšanās, žirafu transportēšanu nepiemērotu laika apstākļu dēļ nāksies atcelt.

Patlaban ir aizrunāti četri žirafu tēviņi, pa diviem no Čehijas un Polijas. "Jaunnedēļ speciālisti brauks mācīties tos barot un kopt," saka R.Greiziņš. Pagaidām nav zināms, cik jaunie iemītnieki izmaksās, iespējams, tos apmainīs pret citiem Rīgas zoodārza dzīvniekiem.

Vēl viens no jau iesāktajiem darbiem — kazu kalna atjaunošana, kura ilgst apmēram divus gadus, — varētu tikt pabeigts līdz zoodārza 95.gadu jubilejai, kas tiks atzīmēta šogad oktobrī. Tajā tiks izmitinātas Sibīrijas kalnu kazas un vīteņragu kazas. "Mums nebūs vairs kā agrāk trīs četras vai piecas sugas. Šobrīd ir paredzētas divas," stāsta direktors. Pašlaik zeme ir atsalusi un atjaunošanas process atsācies: liekot akmeni pie akmens, tiek veidotas klintis un kraujas.

Vieta septiņiem ziloņiem

Piesaistot ES fondu un Rīgas domes finansējumu — vairāk nekā deviņus miljonus latu —, plānots sākt arī ziloņu mājas un pastaigu laukuma celtniecību (pērn zoodārza viesi šim nolūkam saziedoja Ls 2000). Iecerētā teritorija, kas ietiektos dziļi tagadējā "briežu rajonā", līdzšinējo 900 kvadrātmetru vietā sasniegs pusotra hektāra platību. "Jaunā mītne un pastaigas laukums mums atļautu mierīgi turēt piecus līdz septiņus ziloņus," saka R.Greiziņš.

Ziloņi, kas zoodārzā bijuši gandrīz no tā dibināšanas, to pameta 2003.gadā, kad Radža un Rupa, kam 1914.gadā celtā māja bija kļuvusi par šauru, pārcēlās uz dzīvi Holandē. Šie ziloņi visdrīzāk Rīgā neatgriezīsies, bet viņu vietā plānots atvest citus — trīs ziloņu mātītes un vienu tēviņu. Ziloņi nebūs jāpērk, jo, pateicoties tam, ka Radža kļuvis par trīs zilonēnu tēvu, Rīgas zoodārzs Eiropā ziloņus varēs dabūt bez maksas.

Jāatjauno kukaiņu māja

Vēl par ES finansējumu paredzēts uzcelt jaunu veterināro klīniku ar atsevišķu karantīnas telpu. Pašlaik ambulance strādā vecā ēkā, turklāt tajā novietotie slimie un konfiscētie dzīvnieki atrodas kontaktā ar veselajiem, kas rada slimību izplatīšanās risku. Starptautiskie eksperti pašreizējo veterinārās klīnikas stāvokli novērtējuši kā kritisku, brīdinot — ja stāvoklis netiks uzlabots, zoodārzam varētu tikt piemēroti dzīvnieku ievešanas ierobežojumi.

"Tāpat kā Rīga nekad nebūs gatava, arī zoodārzs nekad nebūs gatavs," uzskata R.Greiziņš, sakot, ka vēl, piemēram, jāatjauno pērtiķu māja un insektārijs, kurā mitinās dažādi kukaiņi. "Ziema ir gara, vasaras sezona īsa, tādēļ, lai varētu siltumā skatīties dzīvniekus, mums ir nepieciešamas pēc iespējas vairākas iekšējās ekspozīcijas," viņš piebilst.

To, ka Latvijas viesu interese par zoodārzu ir liela, apstiprina arī tas, ka pagājušajā vasarā ziloņu mājas celtniecībai ziedojumu vākšanas laikā atbalstu projektam ar parakstiem apliecināja 30 dažādu pasaules valstu tūristi.

Rīgas zoodārzs

  • Izveidots 1902.gadā un ir vecākais Baltijā
  • Ik gadu to apmeklē apmēram 300 000 cilvēku
  • Tajā var iepazīt 475 sugu dzīvniekus
  • Piedāvā izbraucienus ar zirgiem un dzīvnieku barošanu

Projekti un to izmaksas

Ziloņu māja — 9,083 miljoni latu
Veterinārās klīnika — 1,008 miljonu latu
Žirafu māja — 900 000 latu
Kazu kalns — 230 000 latu

Avots: www.rigazoo.lv, www.rigatourisms.com, Rīgas zooloģiskā dārza informācija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas