Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Spiegu aparāti mājas kvalitātei

Tā ir spiegu aparatūra, izgudrota armijas vajadzībām, šķelmīgi smaida Būvizstrādājumu inovāciju un testēšanas centra (BITC) eksperts Dmitrijs Šļaņins, izrādot Mājoklim nesen iegādāto pagaidām Latvijā vienīgo mobilo videoskopu, kuru izmantos ēku kvalitātes noteikšanai. Sešu milimetru diametra kamera 20 metru gara lokana vada galā var ne tikai izložņāt dažādus komunikāciju kanālus un sistēmas, lai noteiktu, tieši kur un kāds bojājums nodarīts, bet arī pa tehniskajām šahtām vai nelielu urbumu izpētīt, vai jūsu jaunā nama siena salikta precīzi pēc projekta un instrukcijām, vai pareizi ievietota siltuma un skaņas izolācija u.

tml.

Jaunās būvmateriālu testēšanas laboratorijas mobilās iekārtas izmantos
jauno namu konstrukciju pārbaudei

Pārbaudīs visu


BITC ir lielākais un modernākais būvniecības ekspertīžu centrs Baltijā, atklāts maijā Jelgavā, un darbu ar pilnu jaudu plāno sākt rudenī. Tā vadītājs Andris Trifonovs Mājoklim stāsta, ka mobilās iekārtas būs tikai neliela daļa no pakalpojumu spektra. Iekārtu iegādei izmantots Eiropas Savienības Phare programmas un valsts finansējums 1,33 miljonu eiro kopsummā, no tiem 600 000 eiro samaksāti par mobilajām ierīcēm.

Būtiska ekspertīzes daļa risinās laboratorijās, kur nosaka materiālu īpašības, piemēram, betona un metāla izturību, flīžu slīdes pretestību, dažādu būvmateriālu higiēniskos rādītājus — gāzu izdalījumus, radioaktīvā starojuma daudzumu un nekaitīgumu. Daļa smalko ierīču jau darbojas, lai gan vairākums vēl tiek regulētas un pārbaudītas. "Tieši būvmateriālu higiēnas ziņā mums ir ļoti plašs iekārtu spektrs, būsim teju vai universāla akreditēta laboratorija, par pieņemamām cenām apkalposim jebkuru — būvmateriālu ražotājus, būvniekus, valsts iestādes, privātpersonas," sola centra vadītājs.

Daudzpusīga ekspertīze


"Būvobjektu kvalitātes noteikšana ir komplekss, daudzpusīgs process," stāsta Uldis Rekners, Būvmateriālu un būvizstrādājumu atbilstības novērtēšanas centra direktors, viens no BITC dibinātājiem. Mobilo iekārtu ierakstus no būvobjektiem pārbauda vairāki speciālisti, savietojot attēlus ar mērījumiem un citu pārbaužu rezultātiem, tiek veikti dažādi aprēķini un rezultātu vērtēšana. Katrs speciālists pievieno secinājumus par savu aspektu, piemēram, ēkas stiprība, ventilācija, materiālu ķīmiskais sastāvs utt., un no tā veidojas kopējais ekspertīzes slēdziens. "Mūsu ekspertu atzinumus var izmantot strīdu risināšanā, mēs varam konstatēt mājas atbilstību būvnormatīviem, taču nepieņemam nekādus lēmumus," uzsver U.Rekners.

Turklāt laboratorijas speciālisti var pārbaudīt tikai konkrētas lietas. "Piemēram, ja jums ir aizdomas, ka namā nav pienācīgi iebūvēta skaņas izolācija, mēs varam to noteikt. Var pārbaudīt konstrukciju stiprinājumus un izturību. Tomēr mēs nevarēsim palīdzēt, ja klients teiks — es slikti jūtos, manā jaunajā dzīvoklī izdalās kaut kas indīgs! Jāzina, kurā virzienā meklēt — vai nepatīkamā smaka ir no skaidu plāksnēm vai linoleja līmes, tad arī mēs varēsim noteikt, vai konkrētas vielas emisija nepārsniedz normas," stāsta centra pārstāvis. Jāpiebilst, ka likumdošana par kaitīgo vielu emisiju no būvmateriāliem Eiropā vēl tikai top. "Tā varētu būt gatava pāris gados, un mēs tad jau būsim gatavi veikt visdažādākās pārbaudes," uzsver U.Rekners.

Gaida klientus


Jauno iekārtu apguve BITC speciālistiem bijis jaunums, lai arī viņi studējuši tehniskās nozares un jau strādājuši būvmateriālu kvalitātes jomā. "Mācības nebeigsies nekad — katrs gadījums dos savu pieredzi," saka iekārtu galvenais zinātājs D.Šļaņins, kurš tās izmēģinājis Rīgas termoelektrocentrāles ēkas pārbaudei. Pagaidām neviens pasūtījums no jaunas privātmājas īpašnieka būves kvalitātes pārbaudei ar mobilo iekārtu vēl neesot saņemts, tomēr, zinot, cik daudz sūdzību ir par jaunbūvju atbilstību, šādu klientu nebūs mazums, paredz A.Trifonovs. Par šo pakalpojumu interese ir, lai gan cena var sniegties no dažiem simtiem līdz dažiem tūkstošiem latu.

Videoskopu kopā ar termogrāfijas aparātu, kādi Latvijā jau tiek lietoti vairākus gadus, ērti izmantot arī siltumtīklu pārbaudei, stāsta D.Šļaņins. Ar šīm iekārtām var precīzi noteikt, tieši kurā vietā, piemēram, siltajā grīdā, ir cauruļu bojājums, cik liels un kāda veida tas ir.

Kā jaunās iekārtas palīdzēs māju kvalitātei?


Baiba Vītoliņa, Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja:

Jaunais centrs sniedz vēl nebijušas iespējas gan būvmateriālu kvalitātes, gan būvniecības pakalpojumu testēšanai un ekspertīzei. Tas ļaus labāk noteikt gan tirgū esošo būvmateriālu atbilstību drošuma un kvalitātes prasībām, gan arī jau iebūvēto materiālu kvalitāti. Šādas iespējas ir īpaši aktuālas pašlaik, kad ar katru mēnesi palielinās par būvniecības pakalpojumu kvalitāti saņemto sūdzību skaits Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, vēl aizvien aug būvpakalpojumu tirgus, šo pakalpojumu un materiālu izmaksas.

Viktors Puriņš, Latvijas Būvnieku asociācija:

Labi, ka Latvijā sāk izmantot šādas iekārtas. Pie mums patlaban būvniecībā darbojas tik daudz nezinīšu attīstītāju, kuri nepūlas nodrošināt likumdošanā paredzēto būvuzraudzību, un šādas iekārtas daudzi varēs izmantot, lai noteiktu savas mājas defektus. Protams, pieprasījums būs atkarīgs no pakalpojuma cenas. Ja šīs iekārtas pārbaude būs sertificēta oficiālu ekspertīžu veikšanai, tas var palīdzēt iedzīvotājiem piedzīt no bezatbildīgiem būvniekiem — ātras peļņas tīkotājiem viņu paviršā darba radītos zaudējumus. Svarīgi arī, lai varētu sodīt būvuzraugus, kuru pārziņā esošajās jaunceltnēs kļūdas pieļautas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas